Thumbnail
Τους τριγμούς που θα προκαλέσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ομολόγησε η Γερμανίδα καγκελάριος

Τους τριγμούς που θα προκαλέσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ομολόγησε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της την περασμένη Κυριακή: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περιορίσει τη ζημιά που θα προκαλέσει η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση (…) Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ατυχές συμβάν (…) Επιθυμούμε να περιορίσουμε τη ζημιά.

Ωστόσο, φυσικά και θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις», ανέφερε η Μέρκελ, ανατρέποντας τα περί «βελούδινου διαζυγίου» που φημολογούνται τους τελευταίους μήνες.

Εξάλλου το «σχέδιο Τούσκ» με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, στο πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης, αλλά και των μελλοντικών σχέσεων Ε.Ε.-Βρετανίας, πρόκειται να συζητηθεί και να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Απρίλη, όπου παράλληλα θα εξουσιοδοτηθεί ο Μ.Μπαρνιέ σαν ο διαπραγματευτής από πλευράς Ε.Ε. Μέσα στο Μάη, ο Μ.Μπαρνιέ θα υποβάλλει στην Κομισιόν προτάσεις για το πώς θα πρέπει να δομηθούν οι συνομιλίες. Στη συνέχεια θα συγκληθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χωρίς τη Βρετανία, προκειμένου να συμφωνηθούν οι νομικές «διαπραγματευτικές οδηγίες».
Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν, μέχρι τα τέλη του 2017, να κλείσουν μια βασική συμφωνία για τη Συνθήκη Αποχώρησης, εφόσον βεβαίως ρυθμιστεί το αγκάθι των 60 δις € των εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας έναντι της Ε.Ε. Η Α.Μέρκελ απορρίπτοντας κατηγορηματικά το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού για παράλληλες διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε πως αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, θα μπουν μπροστά τα παζάρια των μετά-Brexit σχέσεων Βρετανίας-Ε.Ε. Η επικύρωση της βρετανικής αποχώρησης θα γίνει τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι το Μάρτη του 2019.
Το «σχέδιο Τούσκ», με τον ίδιο να δηλώνει υπεροπτικά ότι «οι 27 δεν θα επιδιώξουν τιμωρητική συμφωνία με τη Βρετανία», προβλέπει «ενιαία διαπραγμάτευση» της Ε.Ε. με τη Βρετανία. Άλλωστε στην πρόσφατη επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, όπου η παραπαίουσας από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορίας της Ε.Ε., με τον κλονισμό και την εξασθένηση της ιμπεριαλιστικής της συνοχής, προσπάθησε να προσδώσει ένα κλίμα «ενότητας», δεν μπόρεσε να κρύψει τη βαθιά ανησυχία της λόγω της βρετανικής αποχώρησης. Οι συζητήσεις για τις εμπορικές συμφωνίες, την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, πραγματοποιήθηκαν κάτω από την καταλυτική επίδραση του Brexit και τις επικείμενες ανακατατάξεις στην Ε.Ε. μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία. Κάτω από την ίδια βαριά σκιά έγιναν και οι συζητήσεις των τεσσάρων στις Βερσαλλίες για την «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων». Τέλος, οι ενοποιητικές κορώνες, επιβεβαίωσαν την προσπάθεια της Γερμανίας και των ευρωλάγνων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, να συσπειρώσουν τα 27 κράτη-μέλη και να αποφύγουν άλλες τυχόν φυγόκεντρες τάσεις. Τάσεις που ενισχύονται εξάλλου από την πολιτική Τράμπ και την οξύτατη και κυρίαρχη αντιπαράθεση της με τη Γερμανία.
Το «σχέδιο Τούσκ» καθορίζει επίσης, όλες τις διαδικασίες αποχώρησης της Βρετανίας, την αναγνώριση των υπαρχουσών διμερών συμφωνιών, αλλά και τις ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, αλλά και το καθεστώς στο Γιβραλτάρ, όπου τονίζεται ότι: «Αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει την Ένωση, δεν θα ισχύει στο έδαφος του Γιβραλτάρ καμία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και και το Ηνωμένο Βασίλειο». Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπ.Τζόνσον δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν μπορεί να μεταβληθεί το καθεστώς του Γιβραλτάρ χωρίς τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και της κυβέρνησής του. Η Ισπανία θεωρεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δικαιώματα μόνο στο έδαφος και όχι στη θαλάσσια ζώνη της περιοχής, που διεκδικεί για λογαριασμό της.

***
Οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης, προοιωνίζεται ότι θα γίνουν σε οξυμένο κλίμα, όπου όλα είναι πιθανά, είτε προς την κατεύθυνση πλήρους ρήξης και αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, είτε προς το «πάγωμα» της διαδικασίας, είτε ακόμη και στην ανατροπή του Brexit σε περίπτωση που οι αντιθέσεις μέσα στους κόλπους της βρετανικής αστικής τάξης υποχρεώσουν σε παραίτηση Μέι και επανάληψη του δημοψηφίσματος. (52% έναντι 48%). Στο μεταξύ, το κόστος του «διαζυγίου» (60 δις €), το εμπόριο, οι τράπεζες, η κάθετη άρνηση (από πλευράς Ε.Ε.) συγχώνευσης των εταιρειών λειτουργίας των χρηματιστηρίων του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, η πρόσβαση ή όχι των βρετανικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της ΕΕ, και βεβαίως η μετανάστευση, αποτελούν τα βασικά σημεία τριβής των δύο μερών. Στην μία πλευρά βρίσκονται τμήματα της βρετανικής αστικής τάξης που θεωρούν πως το Brexit θα έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους και απειλούν με τη μεταφορά της έδρας τους αλλού. Αυτή η λυσσαλέα διαμάχη των μονοπωλίων, ιδιαίτερα των γερμανικών, ενάντια στις αποφάσεις Μέι, έχει ήδη ξεσπάσει, με τα περισσότερα να απειλούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητες, τις επενδύσεις και τις έδρες τους σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Μόλις προχθές ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζ.Γκάμπριελ, αλλά και ο αρχηγός του «Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» του Ευρωκοινοβουλίου, Μ.Έμπερ, άσκησαν πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, ώστε να μεταφέρουν την έδρα τους από το Σίτι του Λονδίνου σε πρωτεύουσες χωρών της Ε.Ε., ενόψει έναρξης της διαπραγμάτευσης για το Brexit. Θυμίζουμε πως αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνη του 2016, χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία άρχισαν να διαγκωνίζονται για τη μεταφορά της έδρας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, κλπ. ευρωπαϊκών Οργανισμών.
Στην άλλη πλευρά, το αμερικανόφιλο Κατάρ ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 5 δις στερλινών στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, ο γερμανικός όμιλος «Siemens» που ανακοίνωσε πως είναι «μακροπρόθεσμα δεσμευμένος» στη Βρετανία, τονίζοντας πως έχει επενδύσει 160 εκατ. λίρες σε εργοστασιακές υποδομές, η «Deutsche Bank» επιβεβαιώνοντας ότι επέλεξε για «στρατηγείο» το Λονδίνο, καθώς και τα μονοπώλια της «Google», «Facebook», «Apple», «Snap» και «Amazon».
Χωρίς αμφιβολία, παρά τις εκατέρωθεν συμφωνίες, στο βάθος διεξάγεται ένας ανελέητος μόνιμος πόλεμος οικονομικών συμφερόντων, που ενισχύεται από τη νέα πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, προκαλώντας τη συνεχή όξυνση των παγκόσμιων αντιθέσεων. Την ίδια στιγμή, η οικονομική αβεβαιότητα για την ακεραιότητα της ίδιας της συνοχής της, περονιάζουν απ’ άκρη σ’ άκρη την ΕΕ, που απειλείται με διάσπαση. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι ευρωπαϊκές αστικές τάξεις επέβαλλαν όλ’ αυτά τα χρόνια, την πιο άγρια μορφή οικονομικής εκμετάλλευσης και αιματηρής λιτότητας των λαών, τον ακρωτηριασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τα κατασταλτικά μέτρα, τα αδιαπέραστα τείχη που υψώνονται για τη βίαιη αναχαίτιση των προσφύγων. Η ίδια αβεβαιότητα για τις εξελίξεις διαπιστώνεται και μέσα στο Ενωμένο Βασίλειο, όπου εμφανίζονται φυγόκεντρες τάσεις από Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία. Ήδη, η τοπική Βουλή της Σκοτίας αποφάσισε να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα, το φθινόπωρο του 2018 ή στις αρχές του 2019, για το ζήτημα της παραμονής στο Ενωμένο Βασίλειο, παρά τις πιέσεις του Λονδίνου να καθυστερήσει μία τέτοια εξέλιξη έως ότου γίνουν γνωστοί οι όροι της συμφωνίας για το Brexit.

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetasi.jpg_b2_1.jpg
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού
Πρόγραμμα εξετάσεων για τις Πανελλήνιες 2024, υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας των Ελλήνων του εξωτερικού
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού
anergia-elstat.jpg
Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις
«Εργάνη»: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση για χρήση της 6ήμερης εργασίας
Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση – Η συντριπτική πλειοψηφία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις