Thumbnail
Βόρεια Κορέα

Ιλιγγιώδη κλιμάκωση της πολεμικής έντασης προκαλούν οι εναλλασσόμενες προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, από τη μεριά των ΗΠΑ και των υποτακτικών τους στην Κορεατική Χερσόνησο.

Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, με την ενεργή συμμετοχή της Σεούλ και του Τόκιο, ξεσηκώνουν πολύ θόρυβο για τα πυρηνικά της Λ.Δ. Κορέας, όταν είναι ακριβώς οι ίδιοι που έχουν τις βάσεις, το στόλο, τους πυραύλους και το πυρηνικό τους οπλοστάσιο στραμμένο ενάντια στη Λ.Δ. Κορέας και υπονομεύουν επί δεκαετίες ολόκληρες τις προσπάθειες της Λ.Δ. Κορέας για αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, στέλνοντας στα αζήτητα τις προτάσεις της που απηχούν την επιθυμία για ειρήνη και επανένωση όλου του κορεάτικου έθνους. Όχι μόνο απορρίπτουν τις προτάσεις αυτές, αλλά και προσπαθούν να στραγγαλίσουν οικονομικά τη Λ.Δ.Κορέας, επιβάλλοντάς της ασφυκτικό εμπάργκο, κρατώντας την περικυκλωμένη και επιδιώκοντας με κάθε μέσο να καταλύσουν την ανεξαρτησία της και να ανατρέψουν το κοινωνικό της καθεστώς.

Ο προπαγανδιστικός θόρυβος, που ξεσηκώνουν οι Αμερικανοί, έχει σκοπό να δικαιολογήσει την εντατική ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή και της συγκέντρωσης κι άλλων ναυτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό. Οι κινήσεις τους δεν στρέφονται μόνο κατά της Λ.Δ. Κορέας, αλλά κύρια κατά της Κίνας και της Ρωσίας, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις τους, όχι μόνο λεκτικά, αλλά και επιχειρησιακά, διοργανώνοντας στρατιωτικές ασκήσεις και προωθώντας εξοπλιστικά αντίμετρα είτε από κοινού είτε η καθεμιά ξεχωριστά.

Η Ουάσιγκτον δεν αρκείται πια στις επί τόπου εγκατεστημένες στρατιωτικές βάσεις της (σε Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Ειρηνικό) επανδρωμένες με δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες, ούτε στα από δεκαετίες αποθηκευμένα πυρηνικά στη Ν. Κορέα, αλλά κλιμακώνει την πολεμική πίεση προχωρώντας σε διαδοχικές δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων, ενώ επιδίδεται σε απειλητικές πτήσεις, πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, βομβαρδιστικών αεροπλάνων ικανών να φέρουν πυρηνικές βόμβες, που εκκινούν από βάσεις τους στον Ειρηνικό.

Τελευταία, με το πρόσχημα της πυρηνικής απειλής, η Ουάσιγκτον αναβαθμίζει παραπέρα τον πολεμικό εξοπλισμό της στην περιοχή. Τη Δευτέρα, η Ν. Κορέα ανακοίνωσε ότι θα δώσει το πράσινο φως για την εγκατάσταση τεσσάρων επιπλέον συστοιχιών του αναβαθμισμένου ΤHAAD. Επίσης, συζήτησε με τις ΗΠΑ την ανάπτυξη στρατηγικών όπλων, όπως πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων και κατευθυνόμενων πυραύλων στη Σεούλ. Στην ίδια κατεύθυνση η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα συμβάλει, ώστε Ιαπωνία και Ν. Κορέα να αποκτήσουν το επόμενο διάστημα «υπερεξελιγμένα» αμερικανικά όπλα, ενώ από το Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου και του Νοτιοκορεάτη ομολόγου του, συμφωνήθηκε «κατ' αρχήν» η αγορά αμερικανικών όπλων «αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανοίγοντας παράλληλα νέες διεξόδους για την αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία.

Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση των ευρείας κλίμακας ασκήσεων ΗΠΑ – Ν. Κορέας, «Ulchi Guardian Freedom» με τη συμμετοχή 30.000 Αμερικανών, το Πολεμικό Ναυτικό της Ν. Κορέας προχώρησε σε νέες στρατιωτικές ασκήσεις, με χρήση πραγματικών πυρών. «Αν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στο βυθό», απείλησε ο διοικητής της Ναυτικής Μοίρας. Παράλληλα το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ν. Κορέας ανακοίνωσε ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς προχώρησαν σε νέες ασκήσεις, απαντώντας στη νέα δοκιμή της ΛΔ Κορέας.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις πύκνωσαν  τις τελευταίες μέρες όταν  η Λ.Δ. Κορέας ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου, μιλώντας για «σημαντικό βήμα» προς την ολοκλήρωση του πυρηνικού προγράμματός, που αναπτύσσει η χώρα.

Η νέα δοκιμή έγινε ελάχιστες μέρες μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση, την Τρίτη 29 Αυγούστου, πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, που πέρασε σε πολύ μεγάλο ύψος πάνω από την Ιαπωνία, διανύοντας μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων.

Στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, απάντησαν ομόφωνα στις 5 Αυγούστου με νέες κυρώσεις κατά της Λ.Δ. Κορέας, που θα μπορούσαν να μειώσουν τα ετήσια έσοδά της κατά 1 δις δολάρια.
Οι κινήσεις της Πιονγιάνγκ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Συγκλήθηκε άμεσα έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη στο Λευκό Οίκο. Με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μάτις, να δηλώνει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ενημερώθηκε για «πολλές στρατιωτικές επιλογές» που υπάρχουν για την «αντιμετώπιση» των απειλών από τη ΛΔ Κορέας και επανέλαβε τα περί «ατσάλινης» δέσμευσης μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ. «Κάθε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείας ή τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Γκουάμ ή των συμμάχων μας θα συναντήσει μια ευρεία στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση αποτελεσματική και δυσβάσταχτη».

Ο Τραμπ με εμπρηστικές δηλώσεις υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ εξετάζουν, μαζί με άλλες επιλογές, τη διακοπή του εμπορίου με κάθε χώρα που συναλλάσσεται οικονομικά με τη ΛΔ Κορέας», αλλά και ότι «η Βόρεια Κορέα είναι ένα αδίστακτο έθνος που έχει γίνει μεγάλη απειλή, αλλά και αμηχανία για την Κίνα, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με μικρή επιτυχία».

Πεκίνο και Μόσχα επανέλαβαν τη κοινή θέση τους για «ειρηνική διευθέτηση» με επανέναρξη διαλόγου και αμοιβαίο «πάγωμα» τόσο των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών της Πιονγιάνγκ, όσο και των απειλητικών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.
Στην Ευρώπη, οι Βρυξέλλες και οι ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις (Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο) τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων από τον ΟΗΕ, σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ενώ η Ελβετία ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητά της να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών, για την «επίλυση της κρίσης στη Βόρεια Κορέα».

Στις συνθήκες των πολύχρονων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, είναι αξιοπρόσεκτη η είδηση για τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τις οποίες το ΑΕΠ της ΛΔ Κορέας αυξήθηκε κατά 3,9% το 2016, καταγράφοντας την ταχύτερη ανάπτυξή του την τελευταία 17ετία. Για το αποτέλεσμα αυτό εκτιμάται ότι κεντρικό ρόλο είχαν οι τομείς της Ενέργειας και της εκμετάλλευσης ορυχείων.

Οι αυξανόμενες αμερικανικές απειλές οδήγησαν τη Λ.Δ.Κορέας να επιταχύνει την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων, στα πλαίσια της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας της, διεξάγοντας μια σειρά πυραυλικών δοκιμών.

Μετά το σαμποτάρισμα από τις ΗΠΑ και την κατάρρευση, το 2008, των εξαμερών συνομιλιών (με τη συμμετοχή της ΛΔ Κορέας, της Ν. Κορέας, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας) για την ειρηνική διευθέτηση της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου, η ΛΔ Κορέας προχώρησε  στην ενίσχυση του αμυντικού της συστήματος και προώθησε  με προφανή επιτυχία το πυρηνικό της πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι  μόνο η πραγματική στρατιωτική  ισχύς αποτελεί  αποτρεπτικό παράγοντα στην αμερικανική επιθετικότητα.

Η Ουάσιγκτον, που διαθέτει 7260 πυρηνικές κεφαλές και έχοντας πραγματοποιήσει πολλές εκατοντάδες πυρηνικές δοκιμές, ξεσηκώνει τον κόσμο για τη Βορειοκορεάτικη απειλή, που δεν έχει ούτε ένα φαντάρο έξω από τα σύνορά της. Ποια σύνοδος του ΣΑ του ΟΗΕ έδωσε το δικαίωμα στη Ρωσία να διατηρεί 7500 πυρηνικές βόμβες, στη Βρετανία 245, στη Γαλλία 300, στην Κίνα 260, στην Ινδία και το Πακιστάν από 100 και στο Ισραήλ 80; Με ποια κριτήρια το ΣΑ αποφαίνεται ότι η “λέσχη” των πυρηνικών δυνάμεων παραμένει κλειστή, ενώ άλλοτε ανέχεται, και τις πιο πολλές φορές συμβάλλει, στο διαμελισμό ανεξάρτητων χωρών, στη βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, μόνο και μόνο επειδή αυτό αποτελεί επιλογή των ιμπεριαλιστών;

Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές εφαρμόζουν και για την Κορέα την ίδια καταστροφική συνταγή, που εφάρμοσαν για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας. Πρώτα τις στοχοποίησαν σαν χώρες “παρίες”, εντάσσοντας τις στον “άξονα του κακού”, με αυθαίρετα προσχήματα (αντιδημοκρατικά, καταπιεστικά καθεστώτα, υποθάλποντα την τρομοκρατία και απειλητικά για τη διεθνή ειρήνη), τις απομόνωσαν, τις στραγγάλισαν οικονομικά, τις αδυνάτισαν στρατιωτικά και εκ του ασφαλούς κατάφεραν το τελικό στρατιωτικό πλήγμα ενάντιά τους, επιβάλλοντας τελικά τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα από τις “ανθρωπιστικές” εξαγγελίες τους, εξοντώνοντας κατά εκατομμύρια τους λαούς.

Αυτά τα “συμπεράσματα”, παρά τις ταλαντεύσεις, έχουν “αφομοιώσει” και οι ανταγωνιστές της Ουάσιγκτον, σε Μόσχα και Πεκίνο. Η επέμβαση στη Λιβύη αποτέλεσε ένα ηχηρό μάθημα. Από τη Σύνοδο των BRICS, ο Πούτιν ομολογεί αφοπλιστικά ότι «πρέπει να μην ξεχνάμε τα μαθήματα από το Ιράκ και τη Λιβύη» και ότι «η Βόρεια Κορέα είναι η τελευταία που θα τα ξεχάσει», συμπληρώνοντας ότι «η όξυνση της στρατιωτικής υστερίας δεν έχει νόημα, δεν θα οδηγήσει πουθενά», «όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή». Και περιγελώντας τις αμερικανικές μεθοδεύσεις, σύνδεσε την επιλογή της Μόσχας να μη στηρίξει νέες κυρώσεις σε βάρος της ΛΔΚ, με τις πρόσφατες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την Ουκρανία, τονίζοντας: «Φυσικά, είναι γελοίο να μας περιλαμβάνει κανείς στην ίδια λίστα με την Πιονγιάνγκ και μετά να καλούν τη Ρωσία να στηρίξει νέους περιορισμούς ενάντια στη Βόρεια Κορέα... Αυτό το κάνουν άτομα που μπερδεύουν την Αυστρία με την Αυστραλία και μετά πάνε στον Πρόεδρό τους και λένε "ας πείσουμε τη Ρωσία να σκληρύνει τις κυρώσεις (ενάντια στη Βόρεια Κορέα)"».

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith2
Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Υποβολή αιτήσεων απόσπασης από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και σε Ειδική Αγωγή
Ενημέρωση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την υποβολή αιτήσεων απόσπασης από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ...
Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Υποβολή αιτήσεων απόσπασης από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και σε Ειδική Αγωγή
giannis-katsaros-kyriakos-pierrakakis
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων Α΄φάσης και οι διαδικασίες
Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν οι αποφάσεις τοποθέτησης των προσληφθέντων εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες.
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων Α΄φάσης και οι διαδικασίες