Thumbnail
Κίνα

Πραγματοποιήθηκε από τις 18 μέχρι τις 24 Οκτώβρη το 19ο Συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας, που πήρε αποφάσεις για την πορεία της χώρας την επόμενη πενταετία -μέχρι το επόμενο Συνέδριο- και χάραξε στόχους ως τα μέσα του 21ου αιώνα.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν επίσης η τροποποίηση του Καταστατικού και η εκλογή των κεντρικών οργάνων του Κόμματος.

Οι αποφάσεις του μεγαλύτερου κόμματος στον κόσμο, με περισσότερα από 89 εκατομμύρια μέλη (περισσότερα από το συνολικό πληθυσμό της Γερμανίας), που κυβερνάει τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη και μια χώρα με πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, έχουν βαρύνουσα σημασία για τις διεθνείς εξελίξεις, ειδικά σε μια περίοδο που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για την παγκόσμια ηγεμονία και ενισχύονται οι στρατιωτικές επεμβάσεις και πολεμικές απειλές.

Προσπάθεια απονεύρωσης της λαϊκής δυσφορίας

Στις συνθήκες αυτές η κινέζικη ηγεσία επιδιώκει να ενισχύσει το κύρος, την επιρροή και την πειθαρχία του κυβερνώντος Κόμματος με σύνθημα ότι: “το Συνέδριο κρατά ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά και καθοδηγείται από το μαρξισμό-λενινισμό, τη σκέψη του Μάο Τσετούνγκ, τη Θεωρία του Τενγκ Σιαοπίνγκ, τη Θεωρία των Τριών Αντιπροσώπων, την επιστημονική προοπτική της ανάπτυξης και τη σκέψη Σι Ζιπίνγκ για το σοσιαλισμό με τα κινεζικά χαρακτηριστικά τη Νέα εποχή”. Μένοντας σταθερά στο δρόμο του διακηρυγμένου «σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού» της Κίνας, ενισχύουν την πλατιά καπιταλιστική ανάπτυξη του ιδιωτικού (καπιταλιστικού) τομέα της οικονομίας και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στο ξένο κεφάλαιο για να δημιουργεί τις επιχειρήσεις του στο έδαφος της Κίνας. Ορατό αποτέλεσμα, η διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στον πλούτο μιας χούφτας δισεκατομμυριούχων και τη φτώχεια της τεράστιας πλειοψηφίας του κινέζικου λαού. Για να θολώσουν τα νερά, εμφανίζονται σαν  μαρξιστές-λενινιστές και συνεχιστές του έργου του Μάο, στη “Νέα εποχή”. Παρά τις μεθοδεύσεις τους, για τέσσερις δεκαετίες, δεν καταφέρνουν να εξαλείψουν από τη συνείδηση πλατιών μαζών του κινέζικου λαού όλα εκείνα τα μεγάλα και αληθινά καινούργια που πρόσφερε το κομμουνιστικό κίνημα στην υπόθεση του σοσιαλισμού, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή απήχηση που διατηρεί στον κινέζικο λαό το επαναστατικό έργο του Μάο Τσετούνγκ.

Έχοντας ρίξει τον κινέζικο λαό στα εργασιακά τάρταρα, υπόσχονται μελλοντικούς παραδείσους. Βάζουν πλάνο για την κινέζικη κοινωνία μέχρι το 2050. Αρμονική και όμορφη τη χαρακτηρίζουν κατά τα πρότυπα του Κομφούκιου. Ισχυρίζονται ότι “Στην πρώτη φάση από το 2020 έως το 2035, θα οικοδομήσουμε στις βάσεις, που δημιουργήθηκαν από την ισόρροπα ευημερούσα κοινωνία με επόμενα 15 χρόνια σκληρής δουλειάς, να διαπιστώνεται ότι βασικά πραγματοποιείται ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός. Στη δεύτερη φάση από το 2035 ως τα μέσα του 21ου αιώνα, βασιζόμενοι στο ότι έχουμε βασικά επιτύχει τον εκσυγχρονισμό, θα εργαστούμε σκληρά για άλλα 15 χρόνια και θα αναπτύξουμε την Κίνα σε μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτισμικά προηγμένη, αρμονική και όμορφη”.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνέδριου  “η κύρια αντίφαση που αντιμετωπίζει η κινεζική κοινωνία εξελίχθηκε να είναι μεταξύ της ανισόρροπης και ανεπαρκούς ανάπτυξης και των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του λαού για μια καλύτερη ζωή”. Με το ψεύτικο όραμα για “καλύτερη ζωή” συγκαλύπτονται οι πραγματικές αντιθέσεις, που μαστίζουν τον κινέζικο καπιταλισμό. Έχοντας εξαφανίσει ολότελα την ταξική ανάλυση της κινέζικης κοινωνίας,  που την έχουν μετατρέψει  σε καπιταλιστικό κάτεργο, προσπαθούν να καμουφλάρουν την αστική τάξη τα συμφέροντα της οποίας υπηρετούν. Είναι νομοτελειακή συνέπεια στον καπιταλισμό ότι την όποια ανάπτυξη και “βελτίωση της σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς” την καρπώνονται οι κεφαλαιοκράτες, αυξάνοντας την κοινωνική “ανισορροπία”. Πολύ δυσκολότερα γίνονται τα πράγματα, όταν κάτω από την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι ρυθμοί ανάπτυξης του κινέζικου οικονομικού θαύματος, που έτρεχαν με διψήφιους αριθμούς για μια εικοσαετία, τώρα περιορίστηκαν κυμαινόμενοι στο 6,5%. Προετοιμάζουν συγκράτηση των κοινωνικών παροχών (σε παιδεία, υγεία, ασφάλιση) και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Γιαυτό ακριβώς εντοπίζουν στα πιο πιεστικά και πιο άμεσα θέματα, που αφορούν το λαό, την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, την ποιότητα της απασχόλησης και την αύξηση των εισοδημάτων, την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στην καταπολέμηση της φτώχειας, την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για Υγιή Κίνα, τη δημιουργία ενός μοντέλου κοινωνικής διακυβέρνησης βασισμένου στη συνεργασία, τη συμμετοχή και τα κοινά συμφέροντα, και της αποτελεσματικής διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας, ώστε μέσω της ταξικής συνεργασίας, “να διασφαλιστεί στο λαό μια ισχυρή αίσθηση πληρότητας, ευτυχίας και ασφάλειας”.

Δημιουργία στρατού παγκόσμιας κλάσης

Αποφεύγουν κάθε συγκεκριμένη αναφορά στους διεθνείς ανταγωνιστές τους (ειδικά τις ΗΠΑ που συγκεντρώνει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στον Ειρηνικό και την Ιαπωνία που επανεξοπλίζεται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την οποία οξύνονται οι τριβές για διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές και νησιά), παρακάμπτοντας ακόμα και την πολεμική ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Το Συνέδριο τονίζει ότι “ενώ αντιμετωπίζουμε βαθιές αλλαγές στο περιβάλλον της εθνικής μας ασφάλειας και ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της ημέρας για μια ισχυρή χώρα με ισχυρό στρατό, πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην κινεζική πορεία της οικοδόμησης ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, να εφαρμόσουμε πλήρως το σκεπτικό του Σι Ζιπίνγκ για την ενίσχυση του στρατού, την προσαρμογή της στρατιωτικής στρατηγικής σε νέες συνθήκες, την οικοδόμηση ενός ισχυρού και εκσυγχρονισμένου στρατού, ναυτικού, αεροπορίας, πυραυλικής δύναμης... να προωθήσουμε πλήρως τον εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας και του στρατού και να μετατρέψουμε τις ένοπλες δυνάμεις των λαών μας σε δυνάμεις παγκόσμιας κλάσης”.

Η κινέζικη ηγεσία προετοιμάζει στρατό παγκόσμιας κλάσης, για να υποστηρίξει τις διεθνείς οικονομικές δραστηριότητές της, προωθώντας “ενεργά τη διεθνή συνεργασία μέσω της πρωτοβουλίας του δρόμου του μεταξιού”, πρωταγωνιστώντας και σε μια σειρά οικονομικούς Οργανισμούς (BRICS, Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων -ΑΙΙΒ- κα), συνεχίζει να “συμμετέχει ενεργά στη μεταρρύθμιση και ανάπτυξη του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης”, επιδιώκοντας προφανώς να αποτυπωθούν οι σημερινοί συσχετισμοί στις διεθνείς σχέσεις. Τα φληναφήματα για “έναν όμορφο κόσμο που απολαμβάνει διαρκή ειρήνη, καθολική ασφάλεια και κοινή ευημερία”, δεν αποσκοπούν παρά στη συγκάλυψη του ρπαγματικού χαρακτήρα των σχέσεων, των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών στα πλαίσια του διεθνούς ιμπεριαλιστιού συσηματος και στον εξωραϊσμό  της θέσεις της Κίνας σ' αυτό.

Ταυτόχρονα ο ισχυρός στρατός εξασφαλίζει την υποστήριξη των αρχών της «ειρηνικής επανένωσης» και «μιας χώρας, δύο συστημάτων» αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ, Μακάο και κύρια της Ταϊβάν. “Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε...να χωρίσει οποιοδήποτε τμήμα της κινεζικής επικράτειας από την Κίνα”, διακηρύσσει το Συνέδριο απαντώντας στην αμερικανική διοίκηση Τραμπ, που είχε σπεύσει αρχικά να αμφισβητήσει την “μία Κίνα”.

Απόλυτη ευθυγράμμιση επιβάλλει η ηγεσία “με τον Σι στον πυρήνα”

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην αναθεώρηση του Καταστατικού του Κόμματος. Η πειθαρχία και η λεγόμενη ευθυγράμμιση με την ηγεσία βρέθηκαν στο επίκεντρο των τροποποιήσεων. Πιο χαρακτηριστική η ενσωμάτωση στις καταστατικές αρχές “της σκέψης Σι Ζιπίγκ”  για τον σοσιαλισμό με τα κινέζικα χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή, που συμπληρώνει “τον μαρξισμό-λενινισμό, τη σκέψη του Μάο Τσετούνγκ, τη Θεωρία του Τενγκ Σιαοπίνγκ, τη θεωρία των Τριών Κατευθύσεων* και την Επιστημονική Προοπτική της ανάπτυξης”. Εκτός από τη σκέψη του Σι, προστέθηκαν στο Καταστατικά και μια σειρά “σκέψεων και στρατηγικών”, που υποβλήθηκαν από την “Κ.Ε. του ΚΚΚ με τον Σι στον πυρήνα, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής του αποφασιστικού ρόλου των δυνάμεων της αγοράς στην κατανομή των πόρων, της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης από την πλευρά της προσφοράς και της ενίσχυσης της πολιτισμικής ήπιας ισχύος της χώρας”.

Σε εργαλείο ελέγχου του κόμματος αναδείχνεται η Κεντρική Επιτροπή Επιθεώρησης Πειθαρχίας, η οποία στον πενταετή απολογισμό της εκστρατείας κατά της διαφθοράς, ενάντια σε «μύγες και τίγρεις» (δηλαδή τον εντοπισμό υψηλόβαθμων αλλά και χαμηλόβαθμων αξιωματούχων που ευθύνονται για φαινόμενα διαφθοράς) αναφέρει ότι τιμωρήθηκαν 1.343.000 τοπικοί αξιωματούχοι και 250 «υψηλού επιπέδου».

Στρατηγική συνεργασία με τους ομογάλακτους επίγονους του ρώσικου ρεβιζιονισμού

Σαν “απροσδόκητα ανοιχτό” χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος το 19ο Συνέδριο του ΚΚΚ, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει “μεγάλα σχέδια συνεργασίας” με την Κίνα. Ο Πούτιν χαρακτήρισε την Κίνα σαν “την κινητήρια δύναμη” της παγκόσμιας οικονομίας.

Ταυτόχρονα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σι Ζιπίνγκ, δήλωσε ότι αναμένει η στρατηγική αλληλεπίδραση της Μόσχας με το Πεκίνο να επεκταθεί μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο 19ο Συνέδριο.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε ότι η Κίνα θα εμβαθύνει και θα αναπτύξει τις σχέσεις με τη Ρωσία. "Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ρωσία, ως ο μεγαλύτερος γείτονας και στρατηγικός μας εταίρος, υπήρξε προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για την Κίνα", δήλωσε. Σύμφωνα με τον Σι Ζιπίνγκ, το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την ενίσχυση της συνολικής συνεργασίας, ιδίως στη διεθνή σκηνή. Επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες δεν θα χάσουν νέες ευκαιρίες, ενώ η διμερής συνεργασία θα λάβει νέες μορφές.

 

    *  Οι "Τρεις Κατευθύνσεις" προτάθηκαν από τον Ζιανγκ Ζεμίν, πρώην πρόεδρο της Κίνας, το 2000 και αναφέρονται σε αυτό που αντιπροσωπεύει το ΚΚ Κίνας, που είναι:

       Οι αναπτυξιακές τάσεις των προηγμένων παραγωγικών δυνάμεων.

       Οι προσανατολισμοί μιας προηγμένης κουλτούρας.

       Τα θεμελιώδη συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Κίνας.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nosokomeio
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
Ο Σύλλογος βέβαια αφήνει σοβαρές αιχμές κατά της Πολιτείας και του υπουργείου Υγείας και δηλώνει απογοητευμένος «για την επιστράτευση του κοινωνικού...
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
δημοτικο
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής καταλληλότητας και επιλογής οικοπέδου για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου