Thumbnail
Τουρκία

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την αναμενόμενη επικράτηση του Ερντογάν στις προεδρικές με 52,6% και της «Λαϊκής συμμαχίας» (εκλογικός συνασπισμός ΑΚΡ –ΜΗΡ ) με 53,7%, παρά τη μείωση των ποσοστών του ΑΚΡ, βρίσκει τη χώρα συνολικά με πολλά ανοιχτά και αβέβαιης έκβασης μέτωπα τόσο στο εσωτερικό της , όσο και στις διεθνείς σχέσεις της. Ο Ερντογάν, με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα, «δαιμονοποίησε» όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, έκανε γενικές εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και τον στρατό θέτοντάς τους υπό τον απόλυτο έλεγχό του, φίμωσε την ενημέρωση και την ελευθερία του λόγου, φυλάκισε χιλιάδες και έφερε όλο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό «στα μέτρα του», κάνοντας εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Ταυτόχρονα υιοθέτησε έναν άκρατο εθνικισμό μιλώντας για μια μεγάλη Τουρκία και εισβάλλοντας στη Συρία με πρόσχημα το κουρδικό ζήτημα, ως μία εν δυνάμει περιφερειακή δύναμη που μπορεί να τα «βάζει» με ΗΠΑ και ΕΕ και να οικοδομεί συμμαχίες με Ρωσία και Ιράν.

Πάντως, μια σύγκριση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών καταγράφει την «πίεση» που ασκούν στο ΑΚΡ οι ενδοαστικές διεργασίες που βαθαίνουν όλα τα τελευταία χρόνια, με δεδομένες και υπαρκτές αντιθέσεις, μαζί με μια μεγάλη συζήτηση για τις προτεραιότητες του τουρκικού κεφαλαίου, καταρχήν στην εξωτερική πολιτική. Είναι ενδεικτικός ο «εκλογικός χάρτης», με το ΑΚΡ να κερδίζει στην ενδοχώρα, αλλά το κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό CHP να καταγράφει μεγάλα ποσοστά σε όλα σχεδόν τα δυτικά παράλια, και το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό HDP να επικρατεί σε όλες τις ανατολικές επαρχίες όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι.

Ενδεικτική είναι και η δυναμική που εμφάνισε ο Μουχαρέμ Ιντζέ (υποψήφιος πρόεδρος με τη στήριξη μόνο του κεμαλικού CHP), που πήρε 30,6%, συσπειρώνοντας σημαντικό μέρος «αντι-Ερντογανικών» δυνάμεων και εκτός του κόμματός του, οι επιδόσεις του νεοσύστατου ΙΥΙ στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και οι «αντοχές» του «αριστερού» σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού HDP, που κατάφερε να μπει στη Βουλή παρά τη μεγάλη προσπάθεια στοχοποίησής του ως «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «θα ενισχύσουμε τη διεθνή φήμη της χώρας μας» και προμηνύοντας ειδικά ενίσχυση της «δράσης κατά της τρομοκρατίας», είπε ότι ο στρατός θα συνεχίσει «να απελευθερώνει εδάφη» στη Συρία, αναγγέλλοντας ουσιαστικά επέκταση των στρατιωτικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιφέρεια. «Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο. Η Τουρκία διάλεξε το δρόμο της ανάπτυξης, των επενδύσεων και αυτόν μιας αξιοσέβαστης χώρας με επιρροή, σε όλες τις πλευρές του κόσμου».

Κομβικό σημείο για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η διαχείριση του κουρδικού ζητήματος, τόσο εντός Τουρκίας με την πολιτική συσπείρωση των Κούρδων στο HDP και την είσοδο στην βουλή με 11,7% και 67 έδρες, όσο και εκτός Τουρκίας εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων και αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ που έχουν συμμαχήσει με τους Κούρδους στη Συρία, αλλά προωθούν και την ίδρυση κουρδικής κρατικής οντότητας στα πλευρά της Τουρκίας, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την Αγκυρα.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, υποψήφιος του HDP για την προεδρία, που βρίσκεται στη φυλακή, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση (CHP- IYI) που έχει συγκροτήσει την «Εθνική Συμμαχία», πρέπει να διευρυνθεί σε «Δημοκρατική Συμμαχία», αναδεικνύοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συντονισμού του HDP με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αν και στην παρούσα φάση δεν επέλεξε να συγκροτήσει μαζί τους κοινούς εκλογικούς συνασπισμούς.

Μέχρι σήμερα, το κυβερνών ΑΚΡ είχε ισχυρό έρεισμα σε μεγάλο τμήμα των Κούρδων. Τώρα όμως μεγαλώνει η επίδραση των προσπαθειών ισχυροποίησης του λεγόμενου «κουρδικού παράγοντα», ο οποίος φυσικά δεν είναι ενιαίος, αλλά αφορά συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου που αναπτύσσουν δεσμούς με διάφορα και αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε όλη τη Μέση Ανατολή. Αναβάθμιση των Κούρδων στη Συρία, με τις «πλάτες» μάλιστα των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας και άλλων. Ακόμα πιο αποφασιστικές απόπειρες ανεξαρτητοποίησης στο βόρειο Ιράκ. Ενίσχυση αποσχιστικών τάσεων Κούρδων και στο Ιράν. Αλλά και συνολικότερα τα όσα επενδύουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα σε μια μελλοντική ίδρυση κουρδικού κράτους στην περιοχή.

Η ίδια η αναβάθμιση διαφόρων κουρδικών δυνάμεων, που προχωρά γοργά σε όλη την περιφέρεια, συνδέεται με την αναμέτρηση ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων που επενδύουν πολλά στη συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη. Είναι λογικό κάθε πλευρά να βιάζεται να οικοδομήσει «φιλίες», ελπίζοντας να αποκτήσει πλεονεκτήματα για τις δικές της προτεραιότητες. Αυτό αφορά σε μεγάλο βαθμό και την τουρκική αστική τάξη, που δεν θα μείνει θεατής στην όποια αναβάθμιση Κούρδων στην περιοχή, αλλά προσπαθεί ήδη να επιβάλει και τους δικούς της όρους. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο κοντράρεται σκληρά με πολλούς εταίρους της.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, καλείται να διαχειριστεί προβλήματα και καταστάσεις με πολύ πιο δύσκολους όρους και υπό δυσμενέστερες συνθήκες, αφού σε πολλά από αυτά «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και θα πρέπει να παρθούν κομβικές αποφάσεις και να καταλήξει σε ξεκάθαρους προσανατολισμούς, ιδιαίτερα στα εξωτερικά μέτωπα πέρα από αμφιταλαντεύσεις και γεωπολιτικά «παιχνίδια». Οι εξωτερικές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ενταθούν, ιδιαίτερα από τον αμερικανονατοϊκό παράγοντα.

Αποκαλυπτική για τις αντιθέσεις, αλλά και τα κοινά συμφέροντα που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, ήταν η κατάθεση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι βασικός στόχος των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη περιφέρεια πρέπει να είναι η «γεωστρατηγική ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τα συμφέροντα της Δύσης». Επαναφέροντας τον μεγάλο προβληματισμό που προκαλεί η προσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίας, την οποία δείχνει και η αγορά ρωσικών «S-400», ο Μίτσελ επισήμανε ότι βασικός στόχος της Ουάσιγκτον παραμένει η συνεργασία και επαναφορά των σχέσεων με την Άγκυρα σε μια θετική πορεία. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί κάθε είδους πίεση, όπως και μια ενδεχόμενη «επιπλοκή» στην ολοκλήρωση της παράδοσης των μαχητικών «F-35». Πάντως, ο Μίτσελ ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας».

Την ίδια στιγμή, σύνθετο θα παραμείνει και το παζάρι με την ΕΕ, όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου εκτιμήθηκε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «ακινησία» και «η Τουρκία έχει απομακρυνθεί κι άλλο από την ΕΕ».

Πολλά όμως θα καθοριστούν και από την πορεία της οικονομίας που εμφανίζει στοιχεία ανοιχτής κρίσης. Το αξιόχρεο της Τουρκίας υποβαθμίστηκε από τους γνωστούς, και σε εμάς, αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης Fitz και Standars and Poors στην κατηγορία των σκουπιδιών. Το εξωτερικό χρέος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, εκτοξεύτηκε από 50 δις το 1998 στα 453 δις φέτος. Τα χρέη των τουρκικών τραπεζών έφτασαν τα 600 δις, ενώ έντονες φήμες μιλάνε για επιβολή capital controls. H τούρκικη λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ η ανεργία και ο πληθωρισμός καλπάζουν όσο κι αν αυτά μπορεί να ακούγονται κάπως υπερβολικά, σίγουρο είαι ότι η τουρκική οικονομία έχει πλέον μπει σε τροχιά καθίζησης.

Όλα αυτά ασκούν πραγματικές πιέσεις στη μεγαλοαστική τάξη και τους πολιτικούς της εκφραστές με πρώτη και κύρια τη νέα κυβέρνηση Ερντογάν, που θα της στενέψουν τα περιθώρια στους χειρισμούς και τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική, ενώ στο εσωτερικό τα βάρη της διαφαινόμενης κρίσης θα φορτωθούν στις εργαζόμενες μάζες και ο αυταρχισμός με τις φασιστικές πρακτικές θα ενταθούν. Εδώ χρειάζεται να αποκαλυφθεί ο τεχνητός χαρακτήρας της πολιτικής πόλωσης που έχει περάσει στην τουρκική κοινωνία προς όφελος των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και να αναδειχθούν οι πραγματικές αντιθέσεις για να επαναπροσανατολιστεί ο λαϊκός παράγοντας προς τα δικά του συμφέροντα και τη δικιά του προοπτική.


Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βοιοτια
Ποια είναι η άγνωστη ιστορία του οικισμού των Άσπρων Σπιτιών στη Βοιωτία;
Ποια είναι, όμως, η ιστορία του συνοικισμού και γιατί επελέγη το συγκεκριμένο σημείο για την ανέγερση κατοικιών;
Ποια είναι η άγνωστη ιστορία του οικισμού των Άσπρων Σπιτιών στη Βοιωτία;