"Data is gold" είναι το σύνθημα της εποχής, πόσο μάλλον όταν τα δεδομένα αυτά αφορούν ιατρικά στοιχεία για τους χρήστες. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν πραγματοποιήσει στροφή στον τομέα της Υγείας, είτε μιλάμε για υπηρεσίες, είτε για gadgets παρακολούθησης της σωματικής δραστηριότητας.
Στην περίπτωση της Google, ωστόσο, η κατάσταση πηγαίνει αρκετά πιο μακριά, καθώς σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η εταιρεία συνεργάζεται με ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα Υγείας των ΗΠΑ για να συλλέγει και να αναλύσει τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών από 21 πολιτείες.
Το Project Nightingale τρέχει σε συνεργασία με την Ascension από το 2018 και έχει επιταχυνθεί δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα. Αφορά τη συλλογή πληροφοριών από εργαστηριακές εξετάσεις, διαγνώσεις γιατρών και ιστορικό νοσηλείας σε κλινικές και νοσοκομεία, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλήρες ιατρικό προφίλ του ασθενούς που συμπεριλαμβάνει το όνομα και την ημερομηνία γέννησης. Όλα αυτά χωρίς τη συναίνεση των ασθενών ή των γιατρών!
Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων ασθενών και έχουν πρόσβαση σε αυτά τουλάχιστον 150 υπάλληλοι της Google. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι υπάλληλοι της Ascension έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για αυτήν την πρακτική της Google, ωστόσο, ειδικοί στον τομέα της ιδιωτικότητας δηλώνουν πως η συλλογή αυτών των δεδομένων είναι νόμιμη χάριν στη νομοθεσία Health Insurance Portability and Accountability του 1996, η οποία επιτρέπει τον διαμοιρασμό αυτών των δεδομένων από τα νοσοκομεία στους εταιρικούς συνεργάτες τους χωρίς τη συναίνεση των ασθενών.
Η νομοθεσία επιτρέπει, επίσης, την εκμετάλλευση αυτών των δεδομένων από τις εταιρείες που επιθυμούν να βελτιώσουν τις λειτουργίες υγειονομικής περίθαλψης. Στην περίπτωση της Google, αναφέρεται πως χρησιμοποιεί τα δεδομένα για την ανάπτυξη ενός νέου λογισμικού που με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης θα μπορεί να προτείνει στον ασθενή αλλαγές για να βελτιώσει την υγεία του.
Εδώ οι απόψεις διίστανται για την εκμετάλλευση αυτών των ευαίσθητων πληροφοριών. Από τη μια πλευρά μπορείς να πεις ότι δεν ζητούν καν την άδεια του ασθενούς για να “βάλουν χέρι’ στα ιατρικά δεδομένα του, από την άλλη, αν αυτή η πρακτική οδηγήσει όντως στην ανάπτυξη τεχνολογίας που θα βελτιώσει την περίθαλψη και κατ’ επέκτασιν την υγεία του ασθενούς, ποιος θα πει όχι;
Πηγή:
Techgear.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη