Thumbnail
Η αντιμεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας έχει οδηγήσει σε περισσότερες απελάσεις πολιτών χωρών της Ε.Ε (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρά μεταναστών από αφρικανικές και ασιατικές χώρες

Με τη σημερινή δημοσιοποίηση από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών των στοιχείων ως προς την προέλευση των ατόμων που απελάθηκαν μέσα στο 2019 από την Αυστρία, καταρρέει ένας επιπλέον "μύθος" του μέχρι τον περασμένο Μάιο συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, όπως και μερίδας του Τύπου, που "βλέπουν" πίσω από κάθε τι "κακό" σχεδόν αποκλειστικά και μόνον "τριτοκοσμικούς" αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Αυστρία απέλασε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 συνολικά 4.485 πρόσωπα, με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να είναι Ευρωπαίοι πολίτες και 751 να προέρχονται από τη Σλοβακία, 531 από τη Σερβία, 491 από την Ουγγαρία, 350 από τη Ρουμανία και 347 από την Πολωνία, ενώ σχετικά μικρότερος ήταν ο αριθμός των απελαθέντων με προέλευση από τη Νιγηρία (275) και από το Αφγανιστάν. (235).

Στους απελαθέντες με ευρωπαϊκή προέλευση περιλαμβάνονται κυρίως πρόσωπα τα οποία δεν διέθεταν άδεια παραμονής στην Αυστρία, καθότι, παρά την ισχύουσα ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέπεται σε πολίτες μίας άλλης χώρας-μέλους της ΕΕ μέγιστος χρόνος παραμονής τρεις μήνες στην Αυστρία.

Μετά το χρονικό αυτό διάστημα πρέπει να καταθέσουν στοιχεία ως προς τον τόπο διαμονής και ως προς την εργασία τους, όπως επίσης ότι διαθέτουν αρκετά χρήματα για την επιβίωσή τους, ενώ απέλαση μπορεί να υπάρξει για άτομα που έχουν υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις.

Για τους 2.401 άνδρες και γυναίκες από τα 4.485 άτομα που απελάθηκαν εφέτος από την Αυστρία, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, υπήρχε κάποια καταδικαστική απόφαση, και από αυτούς ποσοστό 75% ήταν Ευρωπαίοι πολίτες.

Στη βάση της στατιστικής του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών ως προς το άσυλο, διαπιστώνεται από τα σημερινά στοιχεία ότι από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2019 κατατέθηκαν 11.334 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, αριθμός που ήταν κατά 12% μικρότερος από εκείνον στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, που ανέρχονταν σε 12.852, με τις περισσότερες αιτήσεις να αφορούν πολίτες από το Αφγανιστάν (2.442) και τη Συρία (2.068).

Όπως επισημαίνουν ειδικοί στη Βιέννη, ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που απελάθηκαν το 2019 ήταν άνεργοι, άστεγοι, επαίτες, όπως επίσης άτομα που ενέχονταν σε ποινικά αδικήματα.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι διαμένουν πάνω από τρεις μήνες σε μία άλλα χώρα-μέλος θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή μέσα διαβίωσης και ασφάλιση ασθένειας, ενώ, σε περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, πρέπει να ακολουθήσει η επιστροφή στη χώρα προέλευσής τους.

Επιπλέον, επιτρέπεται η απέλαση πολιτών της ΕΕ οι οποίοι έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα και ως εκ τούτου "αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια στην Αυστρία", για παράδειγμα μετά την έκτιση ενός μέρους της ποινής τους στη χώρα αυτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεμπη
Συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: Ο αλληλέγγυος λαός διεκδικεί δικαιοσύνη
Μέσα από αυτές τις δράσεις, ο λαός εκφράζει καθημερινά την ανάγκη για απονομή δικαιοσύνης, τονίζοντας πως «θα φτάσουμε έως το τέρμα! 'Η τα κέρδη τους...
Συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: Ο αλληλέγγυος λαός διεκδικεί δικαιοσύνη
Σοφία Ζαχαράκη
Σ.Ζαχαράκη: Εξήγγειλε νέο καθηκοντολόγιο και νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης
Δεσμεύτηκε να να εξετάσει προσεκτικά και τα θέματα διοικητικής και οικονομικής φύσεως, κατά τη συνάντησή της με τους Περιφερειακούς Επόπτες και τους...
Σ.Ζαχαράκη: Εξήγγειλε νέο καθηκοντολόγιο και νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης
bullying.jpg
Μνημόνιο συνεργασίας ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και Unicef για την καταπολέμηση της σχολικής βίας
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει στην Ε’ τάξη Δημοτικού και Β’ τάξη Γυμνασίου σε σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Μνημόνιο συνεργασίας ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και Unicef για την καταπολέμηση της σχολικής βίας