Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ η υποχρέωση από τις αρχές της Λευκορωσίας αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ. Στο αεροσκάφος επέβαινε ο δημοσιογράφος και αντιπολιτευόμενος Ρόμαν Προτάσεβιτς.
Το αεροπλάνο ξεκίνησε από την Αθήνα και είχε σχεδόν φτάσει στη Λιθουανία. Λίγο πριν όμως άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεία λευκορώσικου μαχητικού οδηγήθηκε στο Μινσκ.
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πιθανή ύπαρξη «εκρηκτικών», «περιστατικό ασφαλείας» όπως επίσης και για ύπαρξη Ρώσων και Λευκορώσων πρακτόρων ανάμεσα στους επιβάτες της πτήσης.
Αντιδράσεις από Λιθουανία και ΕΕ
Σύμφωνα με το Reuters, η Λιθουανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να τοποθετηθούν για το γεγονός.
Η σύμβουλος της προεδρίας της Λιθουανίας μίλησε για προσχεδιασμένη υπόθεση, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας γνώριζαν ποιος βρισκόταν στο αεροπλάνο.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολίασε την κίνηση ως απαράδεκτο γεγονός.
Η δε Γερμανία ζήτησε εξηγήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας μίλησε για «καταδικαστέα πράξη κρατικής τρομοκρατίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, αναφερόμενος στο γεγονός δήλωσε ότι «ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια” ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ και προσέθεσε ότι “η πράξη της κρατικής τρομοκρατίας απαιτεί άμεση και σκληρή αντίδραση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών».
Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ - Αντιδρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει το γεγονός.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει:
«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.
Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.
Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.
Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.
Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.
Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.
Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Το περιστατικό προκάλεσε και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο ίδιος έγραψε στο twitter:
«Η αναγκαστική προσγείωση ενός εμπορικού αεροπλάνου για την κράτηση ενός δημοσιογράφου είναι μια άνευ προηγουμένου, σοκαριστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Είναι ανάγκη το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εντείνει τις πιέσεις στη Λευκορωσία. Φτάνει πια!»
Μόσχα: «Σοκαριστικό» που η Δύση «σοκάρεται»
«Είναι σοκαριστικό που η Δύση χαρακτηρίζει ‘σοκαριστικό’ το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», σχολίασε τη Δευτέρα στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας ότι στο παρελθόν δυτικές χώρες έχουν επιδοθεί «σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις».
«Είτε θα πρέπει να θεωρούν τα πάντα σοκαριστικά: από την αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του. Είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από αντίστοιχες συμπεριφορές άλλων», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς
Ο 26χρονος Ρόμαν Προτάσεβιτς είναι δημοσιογράφος που εργαζόταν για το δίκτυο, NEXTA, με έδρα την Πολωνία. Το δίκτυο μετέδιδε εικόνες από τις διαμαρτυρίες κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Telegram για να μεταδώσει εικόνα σε μια περίοδο που ήταν δύσκολο για τα ξένα μέσα να κάνουν απευθείας ανταπόκριση από τη Λευκορωσία. Ο Προτάσεβιτς τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram.
Βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για εξτρεμιστικές ενέργειες, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων και η υποκίνηση κοινωνικού μίσους, που σχετίζονται με τις περσινές διαμαρτυρίες.
Ο Προτάσεβιτς είναι συνιδρυτής και πρώην συντάκτης του καναλιού NEXTA στην πλατφόρμα Telegram, το οποίο έχει γίνει ένα δημοφιλές βήμα για τους εχθρούς του Λουκασένκο.
Έφυγε από τη χώρα το 2019, φοβούμενος τη σύλληψή του και συνέχισε τη δράση του ενάντια στο καθεστώς του Λουκασένκο από τη Λιθουανία.
Την Κυριακή, ο Προτάσεβιτς επέστρεφε στη Λιθουανία από την Ελλάδα, όπου παραβρέθηκε προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια.
Δημοσιεύματα στο διαδίκτυο πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικά έως και επικριτικά για το παρελθόν και τη δράση του Προτάσεβιτς κάνοντας λόγο για διασυνδέσεις με εθνικιστικές, ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη