Εμβόλια κορονοϊού: Η ΕΕ παρατείνει τον έλεγχο των εξαγωγών ως τα τέλη Δεκεμβρίου
Οι Βρυξέλλες παρατείνουν ως τα τέλη Δεκεμβρίου τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά της COVID-19 που παράγονται στην ΕΕ, προκειμένου να εγγυηθούν τον εφοδιασμό των 27 μπροστά στις «αβεβαιότητες» που τροφοδοτούνται από την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Κομισιόν έθεσε σε εφαρμογή στα τέλη Ιανουαρίου μηχανισμό έγκρισης των εξαγωγών των εμβολίων, για να ελέγχονται οι συναλλαγές με κράτη όπου η υγειονομική κατάσταση κρίνεται καλύτερη απ’ αυτήν στη Ευρώπη και να παρακολουθούνται ιδιαίτερα οι αποστολές της AstraZeneca, η οποία κατηγορείται πως δεν εκπλήρωσε συμβατικές υποχρεώσεις της ως προς τις παραδόσεις της στους 27 προς όφελος άλλων χωρών.

Αυτό δεν εμπόδισε την ΕΕ να εξαγάγει σχεδόν 740 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Αν και οι εκστρατείες ανοσοποίησης σε όλη την ΕΕ επιταχύνθηκαν στην πορεία των μηνών, «βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», ενώ «εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες, ιδιαίτερα με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού», παρατήρησε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

«Είναι κατά συνέπεια απαραίτητο να διατηρηθεί η διαφάνεια»· ο μηχανισμός ελέγχου, η λειτουργία του οποίου είχε εγκριθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα παραταθεί ως την 31η Δεκεμβρίου. Δεν προβλέπεται επέκτασή του πέραν της ημερομηνίας αυτής.

Στην πράξη, ο μηχανισμός αυτός καθιστά υποχρεωτικό, πριν από κάθε εξαγωγή εμβολίων εκτός ΕΕ από οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία, να εξασφαλίζεται πράσινο φως του κράτους μέλους από όπου αποστέλλονται οι δόσεις. Η απόφαση απαιτείται να εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάντως, από τα τέλη Ιανουαρίου ως την 28η Σεπτεμβρίου, οι 27 ενέκριναν πάνω από 2.600 αιτήσεις για εξαγωγές συνολικά 738 εκατομμυρίων δόσεων, με προορισμό 56 χώρες και περιοχές (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, ΗΠΑ, Χιλή, Καναδά, Ισραήλ, Ιαπωνία, Τουρκία...), σύμφωνα με την Κομισιόν.

Την περίοδο αυτή, μόνο ένα αίτημα εξαγωγής –της AstraZeneca, με προορισμό την Αυστραλία– απορρίφθηκε.

«Τους προσεχείς τρεις μήνες, η Επιτροπή θα εργαστεί για τη δημιουργία νέου μηχανισμού επιτήρησης, που θα παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες για τις εξαγωγές μετά τη λήξη του τρέχοντος μηχανισμού, την 1η Ιανουαρίου 2022», χωρίς όμως να είναι υποχρεωτική η εξασφάλιση έγκρισης κάθε εξαγωγής από το νέο έτος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αρκετές κυβερνήσεις (των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής...), όπως και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ζητούν να αρθούν προσωρινά οι πατέντες που προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων, ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή τους σε διεθνές επίπεδο· όμως οι Βρυξέλλες απορρίπτουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, προτιμώντας να αυξήσουν την ευρωπαϊκή συμμετοχή στον μηχανισμό αλληλεγγύης COVAX του ΟΗΕ.

«Η ΕΕ συνεχίζει να ενστερνίζεται πλήρως τις αρχές της διεθνούς αλληλεγγύης και της ευθύνης», σημείωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θυμίζοντας πως ο έλεγχος δεν έχει εφαρμογή στις εξαγωγές εμβολίων για την COVID-19 προς χώρες με χαμηλά ως μεσαία εισοδήματα.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες