Οι Ιάπωνες έχουν κάποιες πολύ παράξενες για τον δυτικό κόσμο συνήθειες. Από τα πάρτι διαζυγίων (όπου συμμετέχουν και οι δυο μέλλοντες πρώην) μέχρι την ύπαρξη υπαλλήλων των οποίων η μοναδική δουλειά είναι να σπρώχνουν τους επιβάτες μέσα σε τιγκαρισμένα βαγόνια τρένου, οι κάτοικοι της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου δεν σταματούν να ξαφνιάζουν με την παράξενη επινοητικότητά τους. Όμως το φαινόμενο της οικογένειας προς ενοικίαση είναι ταυτόχρονα πρωτότυπο και κάπως μελαγχολικό.
Εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, οι μοναχικοί Ιάπωνες μπορούν να νοικιάσουν ηθοποιούς για να παραστήσουν οποιονδήποτε απουσιάζει από τη ζωή τους. «Μνηστήρες» για να καθησυχάσουν προβληματισμένους γονείς ανύπαντρων γυναικών, «γονείς» που είναι αρκετά αξιοπρεπείς για να τους παρουσιάσει κάποιος κοινωνικά, «σχέσεις» που συνοδεύουν μοναχικούς καλεσμένους σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις, «συναδέλφους» που θα παραστούν σε μια μεγάλη σου στιγμή όταν δεν έχεις κανέναν. Η ποικιλία στην προσφορά είναι αντίστοιχη της ζήτησης.
Σε αυτό το πλαίσιο ένας 38χρονος Ιάπωνας, Shoji Morimoto έκανε πραγματικότητα το όνειρό του. Να κάθεται και να πληρώνεται! Από όταν 'έστησε' την επιχείρηση του έβρισκε πελάτες, αλλά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η ζήτηση εκτοξεύθηκαν στα ύψη.
Δεν είπαμε όμως, τι ακριβώς κάνει ο Morimoto στο Τόκιο, πόλη 37 εκατομμυρίων κατοίκων με πολύ έντονα προβλήματα αποξένωσης και μοναξιάς.
Ο γνωστός ως 'rental-san' παίρνει 85 ευρώ για κάθε 'συνεδρία'. Μπορεί να αφορά τη συνοδεία του πελάτη του σε ένα εστιατόριο, σε ένα γήπεδο, σε μια δραστηριότητα, σε μια εκδήλωση -ή όπου αλλού δεν θέλει να πάει μόνος/μόνη ο άνθρωπος που τον πληρώνει-, σε ένα σταθμό τρένου για να κουνήσει το μαντήλι, στην είσοδο εμπορικού κέντρου (όπου σταματούν πολλοί, όταν δεν έχουν παρέα, γιατί ντρέπονται), σε παιχνίδια με παρέα 'στην οποία λείπει ο τέταρτος παίκτης, σε υπογραφή διαζυγίου, σε βόλτα στο πάρκο -για να πιάσει ο πελάτης πεταλούδες, σε έναν καφέ με ανθρώπους που δουλεύουν στο υγειονομικό σύστημα και εν καιρώ πανδημίας είναι εξοντωμένοι και θέλουν να τα πουν κάπου να ξεσκάσουν.
Προφανώς στα γεύματα ή τις εκδρομές, τα εξτρά έξοδα τα καλύπτει ο πελάτης. Τις ώρες που περνάει με άλλους, δεν εμπλέκεται σε συζητήσεις. Δίνει μόνο απλές απαντήσεις (ναι, όχι, ίσως κλπ).
Στη χώρα που το να μην κάνεις κάτι, όλη μέρα θεωρείται ασέβεια προς την ύπαρξη σου (και ασέβεια προς την κοινωνία να μην είσαι παντρεμένος, με παιδιά έως τα 30), ο πτυχιούχος φυσικός (σπούδασε στο Osaka University -όπου δεν μπαίνει εύκολα κάποιος), ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού, είχε δουλειά γραφείου.
Αφότου άλλαζε τη μία δουλειά μετά την άλλη χωρίς νόημα, τελικά αποφάσισε να κάνει επάγγελμα αυτό που όλοι πίστευαν για εκείνον. Ο αυτοαποκαλούμενος τεμπέλης άνοιξε έναν λογαριασμό στο Twitter υπό το ψευδώνυμο «Do Nothing Rent-a-Man» και άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κόσμο.
«Νοικιάζω τον εαυτό μου για να μην κάνω το παραμικρό, κάτι που σημαίνει ότι δεν κάνω κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια», είπε στο CBS News. Και όμως, σχεδόν καθημερινά έχει κλεισμένα έως και τρία ραντεβού.
«Δεν ανοίγω συζήτηση. Απαντώ σε ψιλοκουβεντούλα, αλλά ως εκεί», λέει.
Κάθε μέρα 'βλέπει' τρεις με τέσσερις πελάτες που στην πλειοψηφία βαριούνται ή νιώθουν πολύ μόνοι ή απλά θέλουν κάποιον να τους ακούσει.
Όπως λέει, η επιτυχία του οφείλεται στο εξής γεγονός: “Δεν είμαι φίλος ή γνωστός. Είμαι απαλλαγμένος από τα ενοχλητικά πράγματα που συνδυάζονται με τις σχέσεις, αλλά μπορώ να απαλύνω τη μοναξιά των ανθρώπων.
Προσωπικά δεν μου αρέσει να με επευφημούν άλλοι άνθρωποι. Με ενοχλεί όταν απλώς μου λένε να συνεχίσω να προσπαθώ. Όταν κάποιος προσπαθεί να κάνει κάτι, νομίζω ότι το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να τον διευκολύνω, απλά και μόνο με το να είμαι δίπλα του”.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση