Το 1985, μια διαμάχη ανάμεσα στο ναυτικό της Βραζιλίας και ενός Αμερικανού αρχαιολόγου έθεσε υπό αμφισβήτηση την ίδια την ιστορία της Βραζιλίας.
Η συναρπαστική ιστορία της διαμάχης, του ιστορικού μυστηρίου και της κατασκοπείας περιελάμβανε έναν συγγραφέα και κυνηγό θησαυρών από τη Φλόριντα, τον Ρόμπερτ Μαρξ.
Ο Ρόμπερτ Μαρξ κατηγόρησε το Ναυτικό της Βραζιλίας ότι έριξε ένα παχύ στρώμα λάσπης και άμμου στα ερείπια ενός ρωμαϊκού πλοίου που υποστήριζε ότι ανακάλυψε μέσα στον κόλπο του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ως αποτέλεσμα, η Βραζιλία απαγόρευσε την είσοδο του δύτη στη χώρα και απαγόρευσε κάθε υποβρύχια εξερεύνηση κατά μήκος της ακτογραμμής των 4.600 μιλίων της χώρας.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μαρξ, ο λόγος που κρύβεται πίσω από μια τέτοια ύποπτη κίνηση είναι ότι η ανακάλυψη θα αποτελούσε απόδειξη της ρωμαϊκής παρουσίας στην περιοχή πριν από περισσότερα από 1.700 χρόνια. Αυτό, με τη σειρά του, θα άλλαζε τα ίδια τα θεμέλια της περήφανης ιστορίας της Βραζιλίας.
Αν συνέβαινε αυτό, η Εκκλησία της Βραζιλίας, οι πολιτικοί, οι οικονομικοί ηγέτες και πολλοί πολίτες θα αναγκάζονταν να επανεξετάσουν εάν ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος, Pedro Alvares Cabral, είχε πράγματι ανακαλύψει τη χώρα το 1500.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Στον κόλπο Guanabara του Ρίο ντε Τζανέιρο, περισσότερα από 100 αγγλικά, γαλλικά και πορτογαλικά ναυάγια βρίσκονται ανεξερεύνητα.
Ωστόσο, το 1976, δύτες εντόπισαν για πρώτη φορά ένα σπασμένο κομμάτι κεραμικού υλικού, ακριβώς έξω από το νησί του Κυβερνήτη στον κόλπο, 15 μίλια από το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ένας Βραζιλιάνος δύτης ανέσυρε δύο ολόκληρα βάζα με διπλές λαβές που λεπτύνουν στο ένα άκρο, τα οποία ήταν το είδος που χρησιμοποιούσαν οι λαοί της Μεσογείου για αποθήκευση και είναι γνωστά ως αμφορείς.
Βραζιλιάνοι ειδικοί διαφώνησαν σχετικά με την ηλικία των βάζων, τα οποία παραδόθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό και αποθηκεύτηκαν σε μια αποθήκη.
Ο Ρόμπερτ Μαρξ εξερευνούσε ναυάγια από το 1951 και προσπαθούσε από καιρό να αποδείξει ότι ο Κολόμβος δεν ήταν ο πρώτος θαλασσοπόρος που έφτασε στην Αμερική.
Το 1982, έλαβε άδεια να εξερευνήσει την τοποθεσία και, σε μια κατάδυση, βρήκε τα μέρη ίσως 200 σπασμένων αμφορέων και κάποιοι βρέθηκαν άθικτοι. Τότε, πήγε τους αμφορείς στην Ελίζαμπεθ Γουίλ, μια καθηγήτρια κλασικών και ειδικευμένη στους αρχαίους ρωμαϊκούς αμφορείς στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, η οποία είπε ότι ήταν πολύ παρόμοιοι με αυτούς που παράχθηκαν στο Kouass, μια αποικία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που ήταν κέντρο κατασκευής αμφορέων. στις ακτές του Ατλαντικού του Μαρόκου.
Τα θραύσματα από τα βάζα υποβλήθηκαν αργότερα σε δοκιμή θερμοφωταύγειας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, η οποία προσδιόρισε ότι η ηλικία τους θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη γύρω στο 19 π.Χ.
Η «συγκάλυψη»
Σχεδόν κάθε φωνή εξουσίας στη Βραζιλία, ιδιαίτερα ο δικτάτορας της Βραζιλίας εκείνη την εποχή, ο στρατηγός João Figueiredo, συσπειρώθηκαν εναντίον του Αμερικανού αρχαιολόγου.
Ο Πορτογάλος εξερευνητής που πιστώθηκε με την ανακάλυψη της Βραζιλίας ήταν παγκοσμίως αγαπητός στους Βραζιλιάνους, θεωρούμενος ως άγιος και εθνικός ήρωας.
Ως καθολικό έθνος γνωστό για τα σέβη του στη θρησκεία, η ιδέα ότι η χώρα δεν ανακαλύφθηκε από τον Καμπράλ -έναν καθολικό ευγενή- θεωρήθηκε βλάσφημη.
Εν τω μεταξύ, η αποδοχή της πιθανότητας ότι οι ειδωλολάτρες προχριστιανικοί Ρωμαίοι ανακάλυψαν τη Βραζιλία ήταν απλώς εκτός συζήτησης.
Η αντιπολίτευση δεν ήταν απλώς θρησκευτική αλλά είχε και βαθιές πολιτικές προεκτάσεις.
Η Βραζιλία είχε έναν αρκετά μεγάλο ιταλικό πληθυσμό και, μετά την είδηση του ναυαγίου, ο Ιταλός πρεσβευτής στη Βραζιλία ζήτησε να δοθεί στους Ιταλούς μετανάστες άμεσα υπηκοότητα στη χώρα, αντί να περάσουν από την εκτεταμένη και εξαντλητική διαδικασία υποβολής αιτήσεων, την οποία παρέκαμψαν οι Πορτογάλοι πολίτες.
Διάφορα προβλήματα προέκυψαν και ο Ρόμπερτ Μαρξ χαρακτηρίστηκε γρήγορα ως απατεώνας.
Το 1984, όλες οι άλλες άδειες για καταδύσεις και ανασκαφές στη Βραζιλία, απαγορεύτηκαν ως αποτέλεσμα της διαμάχης. Μάλιστα, απαγορεύτηκε στον Ρόμπερτ Μαρξ η είσοδος στη χώρα.
Όταν ο ίδιος επέστρεψε τον Ιανουάριο του 1983 για να ξεκινήσει την ανασκαφή του ξύλινου ναυαγίου, το βρήκε θαμμένο κάτω από έναν μεγάλο τύμβο και ένα παχύ στρώμα λάσπης.
Ανέφερε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του είπαν: «Οι Βραζιλιάνοι δεν νοιάζονται για το παρελθόν. Και δεν θέλουν να αντικαταστήσουν τον Καμπράλ ως πρωτοπόρο».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση