Άγιος Βασίλης - Κράμπους
Οι σκοτεινοί βοηθοί του Άγιου Βασίλη στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ευρώπης

Στους χριστουγεννιάτικους θρύλους της Γερμανίας, ο Άγιος Βασίλης έχει βοηθούς με κάποια αρκετά «σκοτεινά» χαρακτηριστικά.

Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Ζανκτ Νίκολαους (ο Άγιος Νικόλαος) που είναι παρόμοιος του Άγιου Βασιλείου ως προς το έθιμο των δώρων. Σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση, φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, αλλά και ένα δεματάκι βέργες για να δείρει τα παιδάκια που δεν ήταν φρόνιμα.

Ωστόσο, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ο Βάιναχτσμαν (Weihnachtsmann) ή ο «Χριστούλης» (Christkind) είναι το ιερό πρόσωπο που φέρνει τα δώρα. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου για να δώσουν μια πιο γιορταστική μορφή στην ημέρα της γέννησης του Χριστού.

Ο Knecht Ruprecht

Ο Knecht Ruprecht είναι βοηθός του Αγίου Νικολάου, όπως περιγράφεται στη λαογραφία της Γερμανίας. Εμφανίζεται για πρώτη φορά σε γραπτές πηγές τον 17ο αιώνα, ως φιγούρα σε χριστουγεννιάτικη πομπή της Νυρεμβέργης.

Η παράδοση υποστηρίζει ότι ήταν ένας άνδρας με μακριά γένια, φορούσε γούνα ή ήταν καλυμμένος με άχυρα. O Knecht Ruprecht μερικές φορές κουβαλούσε μια μακριά βέργα και ένα σακί με στάχτη, και φορούσε μικρά κουδουνάκια στα ρούχα του.

Knecht Ruprecht

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Knecht Ruprecht ρωτά τα παιδιά αν γνωρίζουν τις προσευχές τους. Αν τις ξέρουν, λαμβάνουν μήλα, ξηρούς καρπούς και μελόψωμο. Αν δεν τις ξέρουν, χτυπάει τα παιδιά με τον ασκό του με στάχτες. Σε άλλες (πιθανώς πιο μοντέρνες) εκδοχές της ιστορίας, ο Knecht Ruprecht δίνει δώρα στα άτακτα παιδιά, όπως κάρβουνα, ξυλάκια και πέτρες, ενώ τα καλά παιδιά λαμβάνουν γλυκά από τον Άγιο Νικόλαο. Είναι επίσης γνωστό ότι δίνει στα άτακτα παιδιά βέργες στα παπούτσια τους αντί για καραμέλες, φρούτα και ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση.

Το Ruprecht ήταν ένα κοινό όνομα για τον διάβολο στη Γερμανία.

Knecht Ruprecht

Αυστρία - Κράμπους: Ο σκοτεινός «βοηθός» του Άγιου Βασίλη

Υπάρχει ένας μύθος που λέει πως ο Άγιος Βασίλης στα κακά παιδάκια δίνει αντί για δώρα κάρβουνο. Αυτός ο μύθος προέκυψε από τη μυθολογία των Άλπεων, όπου ο καλός Άγιος είχε ένα βοηθό για να κάνει τη "βρόμικη" δουλειά, τον Krampus. Ένα μαλλιαρό τέρας με κέρατα και με πολύ μακριά γλώσσα που είχε επιφορτιστεί με το να βάζει στις μπότες βέργες για ράπισμα.

krampus

Και να τα παιδιά ήταν πολύ κακά, τα έριχνε σε ένα καρότσι ή σε ένα ξύλινο καλάθι που κουβαλούσε στην πλάτη του, ή τα έδενε με μια μακριά αλυσίδα και τα μετέφερε για να τα βασανίσει.

krampus

Ο Krampus είναι σαν τον μπαμπούλα. Είναι δημιούργημα των μεγάλων για να φοβίζουν τα άτακτα παιδιά. Κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής των Ταχυδρομικών Δελταρίων (1898-1914), ο τρομερός Krampus ήταν δημοφιλές θέμα για τις γιορτινές κάρτες στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην Κεντρική Ευρωπαϊκή λαογραφία, ο Κράμπους είναι κερατοφόρο, ανθρωπόμορφο ον που περιγράφεται ως «μισός τράγος και μισός δαίμονας».

krampus

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vaseis-2015-ptosi-1.jpg
Μηχανογραφικό: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή του - Που πάνε οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές
Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις πιο υψηλόβαθμες σχολές
Μηχανογραφικό: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή του - Που πάνε οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές
tramp
Οπαδοί του Τραμπ εμφανίστηκαν με επίδεσμο στο δεξί αυτί
Πιθανότατα οι οπαδοί του υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι στο πλευρό του και ότι συμπάσχουν μαζί...
Οπαδοί του Τραμπ εμφανίστηκαν με επίδεσμο στο δεξί αυτί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Εγώ κύριε που δεν θέλω να ασχοληθώ με επιστήμες που περιέχουν μαθηματικά γιατί θα πρέπει να τα μάθω;»
«Το δικό μου επιχείρημα που αφορά την αξία του σχολείου είναι το εξής: Τι είναι το σχολείο λοιπόν παιδιά; Είναι ένας τόπος συνάντησης»
«Εγώ κύριε που δεν θέλω να ασχοληθώ με επιστήμες που περιέχουν μαθηματικά γιατί θα πρέπει να τα μάθω;»