Την εβδομάδα που μας πέρασε μια μυστηριώδης στρογγυλή μπάλα ξεβράστηκε στην ακτή της πόλης Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας, προκαλώντας ευρέως διαδεδομένες εικασίες για το τι μπορεί να είναι.
Έχει πλάτος περίπου 1,5 m, σχεδόν τέλεια σφαιρικό σχήμα– και οι άνθρωποι στην Ιαπωνία δεν είναι πολύ σίγουροι για το τι είναι.
Παρά το μεταλλικό της εξωτερικό, πιθανότατα δεν είναι εκρηκτική νάρκη – αν και οι ειδικοί των βομβών το έλεγξαν. Ούτε θεωρείται ότι είναι συσκευή παρακολούθησης, τους φόβους για τις οποίες πυροδότησαν οι πρόσφατες αναφορές για κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια που παρασύρονται στους ουρανούς των ΗΠΑ.
Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που μια παράξενη τεράστια σφαίρα ξεβράστηκε στη στεριά, όπως αναφέρει το BBC σε εκτενές ρεπορτάζ του. Το 2019, η αστυνομία στο Λονδίνο απάντησε σε αναφορές για μια συσκευή που δεν είχε εκραγεί στις όχθες του Τάμεση στο Wapping – αποδείχθηκε ότι ήταν ένα γιγαντιαίο…. χριστουγεννιάτικο μπιχλιμπίδι. Ούτε είναι το πρώτο μυστηριώδες αντικείμενο γενικότερα που εμφανίζεται σε μια ακτογραμμή. Κάθε χρόνο, ο ωκεανός ξεβράζει πολλά ασυνήθιστα αντικείμενα που συχνά δεν μπορούν να εξηγηθούν σε πρώτη φάση.
Για 35 χρόνια, οι κάτοικοι της Βρετάνης προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί τα σταθερά τηλέφωνα που βασίζονταν στο καρτούν Γκάρφιλντ εμφανίζονταν μυστηριωδώς στην ακτή τους . Ο ένοχος; Ένα χαμένο κοντέινερ, που εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα.
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον
Ένα πράγμα που συχνά αποκαλύπτουν αυτά τα ευρήματα της παραλίας είναι πόσο μακριά μπορούν να ταξιδέψουν τα αντικείμενα και πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν στη θάλασσα. Υλικά όπως το πλαστικό ή το καουτσούκ μπορούν να αντέξουν στον ωκεανό για δεκαετίες και να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια (συχνά ρυπαίνοντας). Το 2020, το National Trust κυκλοφόρησε μια λίστα με απομακρυσμένα αντικείμενα που βρέθηκαν σε παραλίες στο νησί της Βρετανίας: συμπεριλαμβανομένου ενός σπρέι μυγών από τη Ρωσία, ενός δοχείου αεροζόλ από τη Σαουδική Αραβία, ενός πακέτου μπισκότων από το 1976 και υπολειμμάτων ενός πικνίκ της δεκαετίας του 1980.
Τι ήταν τελικά η μυστηριώδης μπάλα
«Είναι απλώς μια κανονική σημαδούρα», είπε σε συνέντευξή του ο Uwe Send, ωκεανογράφος του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Ο Δρ Σεντ είπε ότι τέτοιες σημαδούρες ήταν ευρέως διαθέσιμες για αγορά στο Διαδίκτυο και μπορούσαν να φανούν στο Pinterest . Οι ωκεανογράφοι χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους σημαδούρων για πολλά είδη έρευνας και συνήθως τις χρωματίζουν με έντονα χρώματα, με όνομα ή αριθμό τηλεφώνου, για να παρακολουθούν τον ακριβό εξοπλισμό που τους είναι συνδεδεμένος.
Οι σημαδούρες που μοιάζουν με αυτήν που βρίσκεται στην Ιαπωνία είναι συνήθως κατασκευασμένες από χάλυβα και χρησιμοποιούνται συχνά για πρόσδεση πλοίων σε λιμάνια ή στη θάλασσα. Συνήθως επιπλέουν στην επιφάνεια, σε αντίθεση με άλλες σημαδούρες που αντέχουν τις πιέσεις βαθύτερων νερών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη