Κολυμπούσε σε βάθος 8.336 μέτρων λίγα εκατοστά πάνω από τον βυθό του ωκεανού το νεαρό σαλιγκαρόψαρο, που φωτογραφήθηκε στο μεγαλύτερο βάθος από επιστήμονες.
Η φωτογράφηση έγινε στη διάρκεια ερευνητικής αποστολής στην άβυσσο του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το πανεπιστήμιο Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας του Τόκιο.
Το σαλιγκαρόψαρο φωτογραφήθηκε από τις κάμερες υποθαλάσσιων ρομπότ που είχαν κατέβει σε πολύ μεγάλα βάθη, στην άβυσσο ανοικτά της Ιαπωνίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το 2008 επιστήμονες είχαν καταφέρει να εντοπίσουν άλλο ένα σαλιγκαροψαρο σε βάθος 7.703 μέτρων.
Εκτός από τη φωτογράφηση του συγκεκριμένου είδους, οι επιστήμονες κατάφεραν στην ίδια αποστολή να αιχμαλωτίσουν άλλα δύο είδη ψαριών σε βάθος 8.022 μέτρων, κάνοντας άλλο ένα ρεκόρ αφού μέχρι σήμερα δεν είχε ξαναπιαστεί ψάρι σε βάθος κάτω από τα 8.000 μέτρα.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι που αποδείχτηκε πόσο βαθιά στον ωκεανό μπορεί να πάει ένα είδος ψαριού», δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Άλαν Τζέμιεσον, ιδρυτής του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Minderoo-UWA, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής. Στη διάρκεια αυτής της αποστολής τρία θαλάσσια ρομπότ εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας καταδύθηκαν σε μεγάλα βάθη στις περιοχές Ίζου- Ογκασαουάρα και Ριουκιου. Στην περιοχή Ίζου-Ογκασαουάρα οι κάμερες κατέγραψαν το σαλιγκαρόψαρο που κολυμπούσε ήρεμα μαζί με οστρακόδερμα που βρίσκονταν στο βυθό του ωκεανού. Ο καθηγητής Τζέμιεσον εκτίμησε ότι είναι νεαρής ηλικίας που πιθανώς κατέφυγε σε μεγάλα βάθη για να μην κινδυνεύει από ψάρια κυνηγούς. Άλλες εικόνες, σε βάθος 7.500-8.200 μέτρων δείχνουν ένα κοπάδι ψαριών και οστρακόδερμα που κολυμπούν γύρω από ένα συρματόσχοινο με το οποίο είναι δεμένο ένα υποθαλάσσιο ρομπότ.
Οι επιστήμονες καταγράφουν τη θαλάσσια ζωή σε μεγάλα βάθη ανοιχτά της Ιαπωνίας στο πλαίσιο δεκαετούς ερευνητικού προγράμματος, που έχει στόχο την συγκέντρωση πληροφοριών για τα είδη που μπορούν να προσαρμόζονται στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν σε μεγάλα βάθη.
Τα σαλιγκαρόψαρα ανήκουν στην οικογένεια Liparidae και εντοπίζονται σε μικρά βάθη, αλλά προφανώς έχουν τη δυνατότητα να επιζήσουν και στην ωκεάνια άβυσσο. Τα ψάρια αυτής της οικογένειας έχουν μικροσκοπικά μάτια, ημιδιαφανές σώμα και δεν έχουν κύστη – κάτι που βοηθά άλλα ψάρια να επιπλέουν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ