Θηλυκή κροκόδειλος έμεινε έγκυος μόνη της, το εντυπωσιακό φαινόμενο της «παρθενογένεσης»
Unsplash
Παρήγαγε ένα έμβρυο που ήταν κατά 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τον εαυτό της - Το εντυπωσιακό φαινόμενο της «παρθενογένεσης»

Ένα απίστευτο γεγονός σημειώθηκε σήμερα σε ζωολογικό κήπο της Κόστα, όταν θηλυκή κροκόδειλος «άφησε» έγκυο τον... εαυτό της!

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το ζώο παρήγαγε ένα έμβρυο που ήταν 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τον εαυτό της.

Το φαινόμενο της λεγόμενης «παρθενικής γέννησης» έχει βρεθεί σε είδη πτηνών, ψαριών και άλλων ερπετών, αλλά ποτέ άλλοτε στους κροκόδειλους.

Οι επιστήμονες λένε ότι το χαρακτηριστικό μπορεί να έχει κληρονομηθεί από έναν εξελικτικό πρόγονο, επομένως οι δεινόσαυροι μπορεί επίσης να ήταν σε θέση να αυτοαναπαραχθούν.

Το αυγό γέννησε μια 18χρονη θηλυκή κροκόδειλος στο Parque Reptilania τον Ιανουάριο του 2018 στην Αμερική. Το έμβρυο μέσα ήταν πλήρως σχηματισμένο αλλά γεννήθηκε νεκρό και έτσι δεν εκκολάφθηκε.

Ο κροκόδειλος που γέννησε το αυγό αποκτήθηκε όταν ήταν δύο ετών και κρατήθηκε μακριά από άλλους κροκόδειλους για όλη του τη ζωή. Εξαιτίας αυτού, η επιστημονική ομάδα του πάρκου επικοινώνησε με μια αμερικανική ομάδα από το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια, η οποία ειδικευόταν στις γεννήσεις παρθένων, γνωστές επιστημονικά ως παρθενογένεση.

Ανέλυσαν το έμβρυο και διαπίστωσαν ότι ήταν περισσότερο από 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τη μητέρα του - επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε πατέρα.

Γράφοντας στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας Biology Letters, οι ερευνητές λένε ότι οι γεννήσεις από παρθένες μπορεί να είναι πιο συχνές στους κροκόδειλους και έχουν περάσει απαρατήρητες μέχρι τώρα επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν αναζητήσει περιπτώσεις.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αιχμάλωτα ερπετά να γεννούν αυγά, δεδομένης της περιόδου απομόνωσης από τους συντρόφους, αυτά κανονικά θεωρούνται μη βιώσιμα και απορρίπτονται. Αυτά τα ευρήματα επομένως υποδηλώνουν ότι τα αυγά πρέπει να αξιολογούνται για πιθανή βιωσιμότητα όταν τα αρσενικά απουσιάζουν», λένε οι επιστήμονες στην ερευνητική τους εργασία.

«Επιπλέον, δεδομένου ότι (παρθενογέννητες) μπορεί να συμβούν παρουσία πιθανών συντρόφων, τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να παραλείπονται όταν η αναπαραγωγή συμβαίνει σε θηλυκά που ζουν μαζί με αρσενικά».

Δεν είναι σαφές γιατί η παρθενογένεση εμφανίζεται σε διαφορετικά είδη, αλλά τα περιστατικά εμφανίζονται πιο συχνά στην επιστημονική βιβλιογραφία, πιθανώς επειδή οι ερευνητές την αναζητούν τώρα. Μια θεωρία είναι ότι συμβαίνει σε είδη ικανά για παρθενογένεση όταν μειώνονται οι αριθμοί και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

«Αυτά τα νέα στοιχεία προσφέρουν δελεαστικές γνώσεις για τις πιθανές αναπαραγωγικές ικανότητες εξαφανισμένων συγγενών των κροκοδείλων», γράφουν οι επιστήμονες, «κυρίως των δεινοσαύρων».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κακοκαιρία
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
«Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια» – Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την επόμενη εβδομάδα
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σχολεία: Σύσταση των νέων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της κατανομής των επικείμενων νέων μόνιμων διορισμών
Κατατίθεται η διάταξη για νέες οργανικές θέσεις στη Βουλή τη Δευτέρα 01.07.2024 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας;
Σχολεία: Σύσταση των νέων οργανικών θέσεων στο πλαίσιο της κατανομής των επικείμενων νέων μόνιμων διορισμών