Η «επέλαση» των κοριών που πλήττει το Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις έχει προκαλέσει πανικό, με το δημαρχείο του Παρισιού να δηλώνει ότι η εισβολή των αιμοβόρων εντόμων πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε την Παρασκευή (29/9) πως «θα συγκεντρώσει τους μεταφορείς την προσεχή εβδομάδα» ώστε να «αναλάβουν περαιτέρω μέτρα για να καθησυχάσουν και να προστατεύσουν» το επιβατικό κοινό από τους κοριούς.
Το δημαρχείο του Παρισιού και η γαλλική κυβέρνηση καλούν σε δράση προκειμένου να προστατευθεί η εικόνα του Παρισιού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Η εξάπλωση των κοριών έχει προκαλέσει κύμα εντομοφοβίας καθώς εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου έτους.
Τι ισχύει όμως; Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο αριθμός των εμφανίσεων κοριών έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες – και ότι αυτή η ανοδική τάση καταγράφεται εδώ και αρκετά χρόνια.
«Κάθε τέλος του καλοκαιριού βλέπουμε μεγάλη αύξηση των κοριών», δήλωσε στο BBC, ο Ζαν-Μισέλ Μπερενζέ, κορυφαίος εντομολόγος στο κεντρικό νοσοκομείο της Μασσαλίας.
«Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι μετακινούνται κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου και τους φέρνουν πίσω με τις αποσκευές τους. Και κάθε χρόνο, η εποχική αύξηση είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη», πρόσθεσε.
Στο Παρίσι, ένας στους 10 κατοίκους έχει βρεθεί αντιμέτωπος με το πρόβλημα αυτό τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι αναφορές για κοριούς στους κινηματογράφους δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη, αλλά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Το ίδιο ισχύει και για τους ισχυρισμούς ότι άνθρωποι έχουν δαγκωθεί από κοριούς σε τρένα.
Τρομακτικές ιστορίες για κοριούς διαδίδονται στο διαδίκτυο τόσο γρήγορα που μετατρέπουν αυτό που κάποτε ήταν ένα συνηθισμένο θέμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναφέρει το BBC. Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων -που ήδη ανησυχούν για τη μείωση της προσέλευσης- τρομάζουν όταν βλέπουν βίντεο με κοριούς να περπατούν στα καθίσματα.
«Υπάρχει ένα νέο στοιχείο φέτος – και αυτό είναι η γενική ψύχωση που έχει επικρατήσει», εξήγησε ο Μπερενζέ.
«Αυτό είναι καλό κατά κάποιο τρόπο επειδή ευαισθητοποιεί τον κόσμο για το πρόβλημα, και όσο πιο γρήγορα αναλαμβάνουμε δράση κατά των κοριών τόσο το καλύτερο. Ωστόσο η αντίδραση είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολική», πρόσθεσε.
Το γεγονός είναι ότι οι κοριοί επιστρέφουν, και μάλιστα εδώ και ίσως 20 ή 30 χρόνια. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στη Γαλλία, αλλά παντού. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, από τους οποίους η παγκοσμιοποίηση – το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων, ο τουρισμός και η μετανάστευση – είναι ο σημαντικότερος. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποκλειστεί. Ο κοριός cimex lectularius είναι ένα εξημερωμένο πλάσμα και πηγαίνει όπου πηγαίνουν οι άνθρωποι. Ως εκ τούτου, ο καιρός δεν παίζει ρόλο.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κοριοί – όπως και πολλά άλλα ζώα – μειώθηκαν μαζικά από την ευρεία χρήση του DDT. Αλλά με την πάροδο των ετών, το DDT και πολλές άλλες χημικές ουσίες έχουν απαγορευτεί λόγω της επίδρασής τους στον άνθρωπο. Εν τω μεταξύ, ο πληθυσμός των κοριών έχει μεταβληθεί από την εξάλειψη εκείνων που ήταν γενετικά ευαίσθητα στα χημικά. Εκείνα που επέζησαν από το DDT είναι οι πρόγονοι της σημερινής φυλής, οι οποίοι είναι κατά συνέπεια πολύ πιο ανθεκτικοί. Ένας τρίτος παράγοντας μπορεί να είναι η μείωση των κατσαρίδων οι οποίες κυνηγούν τους κοριούς, χάρη κυρίως στα καθαρότερα σπίτια.
Σύμφωνα με τον εντομολόγο, στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι άνθρωποι πανικοβάλλονται επειδή έχουν χάσει τη συλλογική μνήμη τους. Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι κοριοί εξακολουθούν να είναι συνηθισμένοι – και οι άνθρωποι δεν πανικοβάλλονται.
Οι κοριοί αποτελούν πράγματι απειλή, ωστόσο ο κίνδυνος είναι περισσότερο ψυχολογικός παρά φυσικός. Ο κοριός Cimex lectularis μπορεί να είναι αποκρουστικός, αλλά απ’ όσο είναι γνωστό δεν μεταδίδει ασθένειες. Η πραγματική ζημιά προκαλείται στη ψυχική υγεία του ανθρώπου, καθώς η εμφάνιση κοριών σε ένα σπίτι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και να δημιουργήσει δυσφορία και εμμονές.
«Κατά την άποψή μου, ο τρόπος αντιμετώπισης των κοριών δεν είναι να στοχεύσουμε όλους – αλλά να κυνηγήσουμε τους υπερδιαδότες», δήλωσε ο εντομολόγος.
Αυτοί, εξηγεί, είναι οι άνθρωποι που αν και λίγοι σε αριθμό, κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Συχνά είναι περιθωριοποιημένοι, φτωχοί, ψυχικά ασθενείς και με μικρή πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες. Όταν καλείται σε ένα διαμέρισμα με υπερδιαδότες, ο ίδιος και η ομάδα του βρίσκονται μπροστά σε ένα πραγματικά αποκρουστικό θέαμα – εκατοντάδες κοριοί σέρνονται ο ένας πάνω στον άλλο, μέσα στα ρούχα, στις σανίδες του δαπέδου, πίσω από τους πίνακες ζωγραφικής. Τα αυγά βρίσκονται επίσης παντού.
«Κάθε φορά που ένας από αυτούς τους ανθρώπους φεύγει από το σπίτι του, εξαπλώνει τους κοριούς. Αυτοί είναι που χρειάζονται βοήθεια», κατέληξε ο εντομολόγος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη