ιαπωνία σεισμός 2
Yusuke Fukuhara/Yomiuri Shimbun/AFP
Τι υποστήριξε ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στην Ιαπωνία

Ισχυρός σεισμός 7,5 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στην Ιαπωνία, οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Για το σεισμό αυτό μίλησε, μεταξύ άλλων, στο MEGA ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο σεισμός στην Ιαπωνία

Σύμφωνα με τον  ίδιο ο σεισμός έγινε σε ικανοποιητικό βάθος και όχι βαθιά μέσα στο πέλαγος μακριά από την στεριά συνεπώς δεν μπορούσε να αναπτυχθεί μεγαλύτερο τσουνάμι.

Είπε ακόμα πως σε όλα τα επίπεδα της ζωής στην Ιαπωνία γίνονται ασκήσεις σεισμού, όπως για παράδειγμα σε εταιρείες, και «μάλιστα γίνεται προσομοίωση σε πραγματικές συνθήκες».

Σύγκριση με τα ελληνικά στοιχεία 

«Θέλουμε χρόνο στην Ελλάδα. Το 2019 που έγινε στην Αθήνα ένας μικρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ, ενώ λέγαμε μην κάθεστε κάτω από τα κτίρια, βγείτε έξω μόλις τελειώσει η δόνηση κλπ, θυμάμαι στην Κηφισίας που ήμουν στο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι υπάλληλοι στις μεγάλες εταιρείες κάθονταν κάτω από τα κτίρια. Θέλει ακόμα δουλειά στην ενημέρωση για το σεισμό. Αυτό κάνουμε. Είμαστε σε ένα επαρκές επίπεδο», σχολίασε. 

Σε σχετική ερώτηση αν στην Ελλάδα έχουμε την δυνατότητα αν έρθει μήνυμα να αντιδράσουμε ο Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε πως «δεν ήρθε πριν τον σεισμό μήνυμα στην Ιαπωνία, θα πρέπει να το διευκρινίσουμε αυτό. Ο σεισμός έγινε και όταν γίνεται ένας σεισμός, δίνεται η προειδοποίηση. Επειδή τα σεισμικά κύματα τρέχουν με 2-3χλμ το δευτερόλεπτο και τα ηλεκτρονικά σήμερα τρέχουν με 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο, όταν είμαστε σε μακρινές αποστάσεις και γίνεται ο σεισμός, έρχεται πρώτα το ηλεκτρονικό σήμα και μετά τα κύματα του σεισμού. Είχε ξεκινήσει δηλαδή».

Σημείωσε επίσης , πώς «όταν είμαστε σε αποστάσεις 10-15χλμ σχεδόν έρχονται ταυτόχρονα, δεν μας διευκολύνει. Αλλά όταν είμαστε σε αποστάσεις 50-100χλμ το σήμα το ηλεκτρονικό, το 112 ας το πω έτσι, έρχεται και στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε τη δόνηση».

Τι ισχύει με τα προειδοποιητικά σήματα

Σε ερώτημα αν γίνει για παράδειγμα σεισμός από το ρήγμα της Αταλάντης κατά πόσο προλαβαίνει να αποσταλεί προειδοποιητικό μήνυμα για την Αθήνα ο κ. Λέκκας απάντησε : «Από την Αταλάντη προλαβαίνουμε δεν προλαβαίνουμε. Η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη. Για να επεξεργαστούμε τα σήματα θέλουμε κάποια δευτερόλεπτά κρίσιμα, γύρω στα 10-15 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια φεύγει το σήμα. Αν προλάβει και φύγει το σήμα και έρθει πρώτα και το αντιληφθούμε, τότε μπορούμε να κάνουμε τις βασικές αρχές προστασίας, δηλαδή να πάμε κάτω από τραπέζια, να πάμε στο κέντρο του δωματίου ή σταματήσουμε να οδηγούμε αυτοκίνητα με μεγάλη ταχύτητα».

«Την εντολή τη δίνουμε, και στο τσουνάμι στη Σάμο έγινε, αλλά προκύπτουν τεράστιες νομικές ευθύνες όταν φύγει ένα σήμα και δεν γίνει σεισμός. Βίωσα μια τέτοια κατάσταση στο Μεξικό το 2019, έγινε σεισμός σε μεγάλη απόστασή άρα δεν είχε κάποιο θέμα καταστροφών κλπ , αλλά 120 άτομα σκοτώθηκαν από τον πανικό», είπε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thessaloniki
Επικίνδυνα παιχνίδια στην Εγνατία: Παιδιά κρέμονταν από λεωφορείο εν κινήσει
Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Νεαροί κρέμονται σε αστικό λεωφορείο με κίνδυνο τη ζωή τους
Επικίνδυνα παιχνίδια στην Εγνατία: Παιδιά κρέμονταν από λεωφορείο εν κινήσει
vivlio_molyvia.jpg
Σύσκεψη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ: «Όχι στις εκδικητικές διώξεις, όχι στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης»
ΟΙΕΛΕ: Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αντικατάσταση του τωρινού εκπαιδευτικού συστήματος από εμπορικές υπερδομές που θα χορηγούν τίτλους...
Σύσκεψη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ: «Όχι στις εκδικητικές διώξεις, όχι στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης»