gaza
Ο πόλεμος αποτελεί «ήδη αντικείμενο έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τη γενοκτονία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μίχελ Μάρτιν

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μίχελ Μάρτιν έκρινε χθες Κυριακή ότι το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει» για τους θανάτους αμάχων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 25.000, με τα θύματα στη μεγάλη πλειονότητά τους να είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό που κάνει», δήλωσε ο κ. Μάρτιν στην ιρλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTÉ. «Καταδικάζω τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας. Είναι σοκαριστικός. Είναι φρικιαστικός. Δεν μπορεί επ’ ουδενί να δικαιολογηθεί».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας υπεραμύνθηκε της επιφυλακτικής στάσης του Δουβλίνου όσον αφορά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, με την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Ο πόλεμος αποτελεί «ήδη αντικείμενο έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τη γενοκτονία», εξήγησε ο κ. Μάρτιν. Σημείωσε ότι η Ιρλανδία διέθεσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΠΔ για να το διευκολύνει στην έρευνά του.

Η Ιρλανδία θα εξετάσει προσεχώς αν θα συμμετάσχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής αφού περάσει το προκαταρκτικό στάδιο, είπε: «κανένας δεν μπορεί να συμμετάσχει αυτή τη στιγμή, ούτε καν η Παλαιστίνη».

Θύμισε πως η Νότια Αφρική κατέθεσε προσφυγή, το Ισραήλ απάντησε και μένει να υπάρξει προκαταρκτική κρίση του ΔΔ.

Σημείωσε παράλληλα ότι η Νότια Αφρική κατά τα άλλα «ζητάει ακριβώς αυτό που επιδιώκουμε και εμείς: άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Πρόσθεσε πως η Ιρλανδία θα ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο όπως στην προσφυγή της Ουκρανίας στο ΔΔ, με την οποία κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο ίδιος και οι υπηρεσίες του μελετούσαν την υπόθεση για 12 εβδομάδες πριν αποφασίσουν η Ιρλανδία να συμμετάσχει στην προσφυγή. «Θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά την υπόθεση», διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Καθώς όμως το ζήτημα είναι νομικό μπορεί «να χρειαστεί χρόνια για να επιλυθεί (...) στο μεταξύ, πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός».

Θα εξετάσει τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ΕΕ για «να ασκηθεί πιο ισχυρή πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει» αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ακόμη.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔ διαφέρουν αισθητά από τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αντιδρώντας στην υποβολή της. Είπε πως το Δουβλίνο δεν έχει πρόθεση να συμμετάσχει κι ότι είναι ανάγκη να «είμαστε πολύ προσεκτικοί» όταν το ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί αν διαπράττεται γενοκτονία. Συμπληρώνοντας πως «θα αισθανόμουν άβολα να κατηγορήσω το Ισραήλ (...) για γενοκτονία, δεδομένου ότι έξι εκατομμύρια εβραίοι, ο μισός και πλέον πληθυσμός τους στην Ευρώπη, σφαγιάστηκαν» στο Ολοκαύτωμα. «Νομίζω πως πρέπει να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις όπως αυτή, εκτός αν είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι είναι οι προσήκουσες», εξήγησε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

autism-1280
Παγκόσμια ημέρα αυτισμού: Ενσωμάτωση και εργασιακή συμπερίληψη
Αν και οι προκλήσεις παραμένουν, μια φωτεινή «διαδρομή» έχει ήδη χαραχτεί για την εργασιακή συμπερίληψη των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού
Παγκόσμια ημέρα αυτισμού: Ενσωμάτωση και εργασιακή συμπερίληψη
dimosioi-ypalliloi
Δημόσιοι Υπάλληλοι: Υποχρεωτικά τα Σχέδια Ανάπτυξης και παράταση προθεσμίας αξιολόγησης
Υπ. Εσωτερικών: Η προθεσμία διενέργειας της αξιολόγησης του προσωπικού του δημοσίου τομέα για την αξιολογική περίοδο του έτους 2024 παρατείνεται έως...
Δημόσιοι Υπάλληλοι: Υποχρεωτικά τα Σχέδια Ανάπτυξης και παράταση προθεσμίας αξιολόγησης
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οικονομικο Πανεπιστήμιο Αθήνας: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Netcompany
Περιλαμβάνει δυνατότητα πρακτικής άσκησης των φοιτητών στη Netcompany, ανοίγοντάς τους τον δρόμο για την αγορά εργασίας, φυσικές και διαδικτυακές...
Οικονομικο Πανεπιστήμιο Αθήνας: Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Netcompany