Ιατρικό προσωπικό στο Ισραήλ υποστήριξε στο BBC ότι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα κρατούνται συχνά δεμένοι στα κρεβάτια του νοσοκομείου, με δεμένα μάτια, γυμνοί, ενώ αναγκάζονται να φορούν πάνες, μια πρακτική που σύμφωνα με γιατρό ισοδυναμεί με «βασανιστήριο».
Ένας πληροφοριοδότης ανέφερε ότι οι ιατρικές πράξεις σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο πραγματοποιούνταν «συνήθως» χωρίς παυσίπονα, προκαλώντας «απαράδεκτο πόνο» στους κρατούμενους.
Ένας άλλος πληροφοριοδότης υποστήριξε ότι τα παυσίπονα χρησιμοποιήθηκαν «επιλεκτικά» και «με πολύ περιορισμένο τρόπο» κατά τη διάρκεια μιας επεμβατικής ιατρικής διαδικασίας σε κρατούμενο από τη Γάζα σε δημόσιο νοσοκομείο.
Είπε, επίσης, ότι οι βαριά άρρωστοι ασθενείς που κρατούνται σε αυτοσχέδιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στερούνται κατάλληλης θεραπείας λόγω της απροθυμίας των δημόσιων νοσοκομείων να τους δεχτούν και να τους περιθάλψουν.
Ένας κρατούμενος, που μεταφέρθηκε από τη Γάζα για ανάκριση από τον ισραηλινό στρατό και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, είπε στο BBC ότι έπρεπε να ακρωτηριαστεί το πόδι του, επειδή του αρνήθηκαν θεραπεία για μολυσμένο τραύμα.
Ένας ανώτερος γιατρός, που εργαζόταν μέσα στο στρατιωτικό νοσοκομείο και βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών, αρνήθηκε ότι γίνονταν ακρωτηριασμοί, αλλά περιέγραψε την κράτηση, καθώς και άλλους περιορισμούς που χρησιμοποιούσαν οι φρουροί, ως «απανθρωποποίηση».
Ο ισραηλινός αναφέρει ότι οι κρατούμενοι στις εγκαταστάσεις είχαν «την κατάλληλη και προσεκτική μεταχείριση».
Οι δύο καταγγέλλοντες με τους οποίους μίλησε το BBC ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων. Και οι δύο ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους λόγω της ευαισθησίας του θέματος μεταξύ των συναδέλφων τους.
Οι ισχυρισμοί τους ενισχύονται από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο από τους Physicians for Human Rights στο Ισραήλ, η οποία ανέφερε ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές φυλακές του Ισραήλ έχουν μετατραπεί σε «μηχανή ανταπόδοσης και εκδίκησης» και ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, ιδίως το δικαίωμα στην υγεία.
Οι ανησυχίες για τη θεραπεία ασθενών και τραυματισμένων κρατουμένων επικεντρώθηκαν σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, στη στρατιωτική βάση Sde Teiman στο νότιο Ισραήλ.
Το νοσοκομείο ιδρύθηκε από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, ειδικά για τη θεραπεία κρατουμένων από τη Γάζα, αφού ορισμένα δημόσια νοσοκομεία και το προσωπικό τους εξέφρασαν απροθυμία να περιθάλψουν μαχητές που αιχμαλωτίστηκαν την ημέρα των επιθέσεων της Χαμάς.
Από τότε οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τη Γάζα και τους μετέφεραν σε βάσεις όπως το Sde Teiman για ανάκριση. Όσοι θεωρούνται ύποπτοι ότι μάχονται υπέρ της Χαμάς στέλνονται σε ισραηλινά κέντρα κράτησης. Πολλοί άλλοι απελευθερώνονται και επιστρέφουν στη Γάζα.
Ο στρατός δεν δημοσιεύει στοιχεία για τους κρατούμενους που έχει υπό κράτηση.
Με χειροπέδες και δεμένα μάτια
Οι ασθενείς στο νοσοκομείο Sde Teiman κρατούνται με δεμένα μάτια και μόνιμα δεμένοι στα κρεβάτια τους και από τα τέσσερα άκρα, σύμφωνα με αρκετούς γιατρούς που είναι υπεύθυνοι για τη θεραπεία ασθενών εκεί.
Επίσης φορούν πάνες, αντί να χρησιμοποιούν τουαλέτα.
Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι οι χειροπέδες των κρατουμένων στο νοσοκομείο Sde Teiman «ήταν μια απόφαση που εξεταζόταν καθημερινά κατά περίπτωση και εφαρμοζόταν σε περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος ασφαλείας το απαιτεί».
Είπε επίσης ότι οι πάνες χρησιμοποιήθηκαν «μόνο για κρατούμενους που έχουν υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες κατά τις οποίες η μετακίνησή τους είναι περιορισμένη».
Άλλοι μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου αναισθησιολόγου της εγκατάστασης, Yoel Donchin, λένε ότι τόσο η χρήση πάνας όσο και χειροπέδων είναι καθολική στους θαλάμους του νοσοκομείου.
«Ο στρατός έχει τον ασθενή εξαρτημένο στο 100%, σαν μωρό», είπε. «Έχεις χειροπέδες, είσαι με πάνες, χρειάζεσαι νερό, χρειάζεσαι τα πάντα, είναι απανθρωποποίηση», τόνισε.
Απαράδεκτα επίπεδα πόνου
Ένας πληροφοριοδότης που εργαζόταν στο νοσοκομείο Sde Teiman τον Οκτώβριο, λίγο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, περιέγραψε περιπτώσεις ασθενών που έλαβαν ανεπαρκείς ποσότητες παυσίπονων, συμπεριλαμβανομένων αναισθητικών.
Είπε ότι ένας γιατρός απέρριψε κάποια στιγμή το αίτημά του να χορηγηθούν παυσίπονα σε έναν ηλικιωμένο ασθενή, ενώ άνοιγαν ένα πρόσφατο μολυσμένο τραύμα ακρωτηριασμού.
«Ο ασθενής άρχισε να τρέμει από τον πόνο και έτσι σταμάτησα και είπα: “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, πρέπει να του δώσετε αναλγητικά”».
Ο γιατρός τού απάντησε ότι ήταν πολύ αργά για να τα χορηγήσει.
Ο μάρτυρας είπε ότι τέτοιες διαδικασίες γίνονταν συνήθως χωρίς αναισθησία, με αποτέλεσμα να προκαλείται «απαράδεκτος πόνος».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ