Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχής φημολογία για απόρρητα πρότζεκτ που βρίσκονται υπό εξέλιξη στα εργαστήρια της OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT.
Η εταιρεία που έγινε σημείο αναφοράς στη βιομηχανία της τεχνολογίας ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 2015 και το Νοέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε την καινοτόμα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις με τους χρήστες μέσω chatbot.
Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ένα από τα απόρρητα πρότζεκτ που φέρει την κωδική ονομασία «φράουλα».
Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται αντίγραφο ενός πρόσφατου εσωτερικού εγγράφου που κυκλοφόρησε τον Μάιο και ήρθε σε γνώση του. Η πηγή του πρακτορείου περιέγραψε το πρότζεκτ ως έργο σε εξέλιξη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν μπόρεσε να διαπιστώσει πόσο κοντά βρίσκεται το πρόγραμμα «φράουλα» στο να διατεθεί στο κοινό.
Το πώς λειτουργεί «είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό ακόμα και στους κόλπους της OpenAI», ανέφερε πηγή του πρακτορείου.
Δεν θα παράγουν απλώς απαντήσεις σε ερωτήματα
Το σχέδιο αφορά την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα δίνει στα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης δυνατότητα να μην παράγουν απλώς απαντήσεις σε ερωτήματα αλλά να εισάγουν αυξημένα επίπεδα «λογικής» και «συλλογισμού» με βασικό στόχο να πλοηγούνται στο διαδίκτυο αυτόνομα και αξιόπιστα.
Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα αυτά θα αναζητούν στο διαδίκτυο τρόπο να αναβαθμίζονται. Στόχος να εκτελούν κάθε φορά ολοένα και πιο σύνθετες εργασίες σε περίπτωση που αυτές του ζητηθούν. Πρόκειται για αυξημένα επίπεδα «λογικής» και «συλλογισμού» που όμοια τους δεν έχουν υπάρξει.
Ερωτηθείς σχετικά με το πρότζεκτ ένας εκπρόσωπος της εταιρείας OpenAI απαντά (Reuters): «Θέλουμε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μας να βλέπουν και να κατανοούν τον κόσμο περισσότερο όπως εμείς. Η συνεχής έρευνα για νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί κοινή πρακτική στον κλάδο, με κοινή πεποίθηση ότι τα συστήματα αυτά θα βελτιώσουν τη συλλογιστική τους με την πάροδο του χρόνου».
Θα σκέφτονται σαν άνθρωποι;
Σύμφωνα πάντα με το Reutres το πρότζεκτ προηγουμένως έφερε την ονομασία Q*, οι δοκιμές του οποίου έδειξαν νωρίτερα φέτος ότι μπορούσε να απαντήσει σε «δύσκολες ερωτήσεις επιστήμης και μαθηματικών».
Σε μια εσωτερική συνάντηση όλων των εργαζομένων η OpenAI έδειξε μια δοκιμαστική λειτουργία ενός ερευνητικού έργου. Ισχυρίστηκε ότι είχε νέες ικανότητες σκέψεις που έμοιαζαν με αυτές του ανθρώπου, σύμφωνα με το Bloomberg. Εκπρόσωπος της OpenAI επιβεβαίωσε τη συνάντηση αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.
Άλλες εταιρείες όπως η Google, η Meta και η Microsoft πειραματίζονται με παρόμοιες τεχνικές βελτίωσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Στο μεταξύ, πολλοί ερευνητές διαφωνούν σχετικά με τη δυνατότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) να ενσωματώσουν ιδέες και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στον τρόπο με τον οποίο κάνουν «συλλογισμούς».
Για παράδειγμα, ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης, ο Yann LeCun, ο οποίος εργάζεται στη Meta, δηλώνει συχνά ότι τα LLM δεν είναι ικανά να σκέφτονται όπως ο άνθρωπος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση