Ένα αρκετά περίεργο είδος ψαριού «που περπατάει» μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να στέκονται όρθιοι.
Το red robin
Το red robin είναι ένα οστεώδες ψάρι που ζει στον πυθμένα του ωκεανού, έχει έξι δομές που μοιάζουν με πόδια τα οποία χρησιμοποιεί για να… τρέχει στον πυθμένα της θάλασσας και μερικές φορές να σκάβει για λεία. Αν και μοιάζουν με άκρα, οι επιστήμονες λένε ότι τα «πόδια» είναι στην πραγματικότητα μια προέκταση των πτερυγίων του πλάσματος που μοιάζουν με φτερά σε κάθε πλευρά.
Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Στάνφορντ και Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι αυτά τα ψάρια αυξάνουν το μέγεθος των ποδιών τους χρησιμοποιώντας τα ίδια γονίδια που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρώπινων άκρων. Βρήκαν επίσης ένα συγκεκριμένο είδος του red robin που ονομάζεται Prionotus carolinus και είναι πολύ ευαίσθητο στην αφή επιτρέποντας του έτσι να μπορεί να γευτεί τη λεία που είναι κρυμμένη στον πυθμένα της θάλασσας.
Η ερευνητική ομάδα είπε ότι τα ευρήματά της, που δημοσιεύτηκαν σε δύο ξεχωριστές εργασίες στην επιθεώρηση «Current Biology», θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ριχτεί φως στο πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να περπατούν όρθιοι πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια.
«Τα ζώα της ξηράς εξελίχθηκαν από προγόνους ψαριών, επομένως κάποιο είδος σχέσης μεταξύ ανθρώπινων άκρων και πτερυγίων ψαριών δεν αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, ήμασταν ενθουσιασμένοι που είδαμε ότι το γονίδιο που κάνει ορισμένα μέρη των πτερυγίων να αναπτύσσονται με νέο τρόπο στα red robins είναι επίσης ένα γονίδιο που ελέγχει ορισμένα οστά στον άνθρωπο» λέει ο Ντέιβιντ Κίνγκσλι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Τι αναφέρουν οι ερευνητές
Οι ερευνητές λένε ότι όπως οι αρχέγονοι πρόγονοι μας εξελίχθηκαν για να περπατούν όρθια για να προσαρμοστούν στη ζωή στη στεριά πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια, τα red robins ανέπτυξαν παρόμοια χαρακτηριστικά για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον του πυθμένα του ωκεανού.
«Και στις δύο περιπτώσεις, η εξέλιξη των ποδιών που περπατούσαν απαιτούσε αλλαγές στις σκελετικές δομές, μυϊκή καινοτομία και αισθητηριακό και κινητικό έλεγχο. Αυτό είναι ένα ψάρι που μεγάλωσε πόδια χρησιμοποιώντας τα ίδια γονίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των άκρων μας και στη συνέχεια επαναχρησιμοποίησε αυτά τα πόδια για να βρει θηράματα χρησιμοποιώντας τα ίδια γονίδια που χρησιμοποιεί η γλώσσα μας για να γευτεί το φαγητό. Αν και οι λεπτομέρειες για το πώς συνέβη αυτό στα ψάρια και τους ανθρώπους είναι πιθανότατα πολύ διαφορετικές, ελπίζουμε να μάθουμε γενικές αρχές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα παλιά γονίδια και οι παλιές δομές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στη φύση προκειμένου να χτιστούν νέα χαρακτηριστικά σε άγρια είδη» εξηγεί ο Κίνγκσλι.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν αυτά που περιγράφουν ως «περίεργα πλάσματα», αφού έμαθαν ότι συχνά ακολουθούνται από άλλα ψάρια λόγω της μοναδικής τους ικανότητας να βρίσκουν κρυμμένα θηράματα.
Πηγή: naftemporiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ