Πόσο ζυγίζει άραγε… το διαδίκτυο;
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το διαδίκτυο... έχει βάρος;

Ένας επιστήμονας κατάφερε να υπολογίσει πόσο ζυγίζει το διαδίκτυο, όσο περίεργο κι αν μας ακούγεται αυτό.

Ζυγίζει όσο... μία φράουλα!

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι να σκεφτούμε την έννοια του Διαδικτύου όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε αυτό το νούμερο. Ένα προφανές πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η υποδομή που απαιτείται για να διατηρηθεί το Διαδίκτυο σε λειτουργία.

Για παράδειγμα, το Cloud. Μπορεί να νομίζετε ότι οι φωτογραφίες σας είναι στον αέρα, αλλά στην πραγματικότητα, αποθηκεύονται σε ένα μεγάλο φυσικό σέρβερ, πιθανώς κλειδωμένο σε μια αποθήκη κάπου.

Έτσι ο Russell Seitz αποκάλυψε πως το Διαδίκτυο ζυγίζει όσο μία φράουλα, σχεδόν απίθανο εάν αναλογιστούμε την ατελείωτη πληροφορία που περιλαμβάνει.

Τι ζυγίζεται;

Παρόλο που μπορεί να φανταζόμαστε το Διαδίκτυο με έναν εφήμερο τρόπο, έχει όντως κάποια φυσική μάζα, αν και πολύ μικρή.

Πρόκειται για τα ηλεκτρόνια που απαιτείται να κυκλοφορούν προκειμένου το δίκτυο να παραμένει σε λειτουργία ώστε να μπορούμε να μεταδίδουμε τον εαυτό μας παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, τρώγοντας φαγητό ή πουλώντας τον μεταχειρισμένο αρτοπαρασκευαστή μας.

Ο υπολογισμός

Ο Seitz υπολόγισε κατά προσέγγιση πόσα ηλεκτρόνια θα πρέπει να περάσουν από το Διαδίκτυο για να διατηρηθεί το δίκτυο.

Το 2007, έγραψε σύμφωνα με τον Guardian: «Ένα αμπέρ είναι περίπου 1018 ηλεκτρόνια το δευτερόλεπτο. Ο απλός υπολογισμός αποκαλύπτει ότι περίπου 50 γραμμάρια ηλεκτρονίων σε κίνηση συνθέτουν το Διαδίκτυο».

Στην περίπτωση που τα 50 γραμμάρια σας φαίνονται πολλά ή λίγα, αυτό εξαρτάται από το τι ζυγίζετε. Για παράδειγμα εάν ζυγίσετε αμύγδαλα, δεν θα χρειαστείτε πολλά για να φτάσετε τα 50 γραμμάρια, εάν πρόκειται όμως για κόκκους ρυζιού, τότε χρειάζεστε πολλούς.

Και με τα ηλεκτρόνια, χρειάζεστε πολλά από αυτά για να φτάσετε τα 50 γραμμάρια, πραγματικά πολλά! Αυτό συμβαίνει επειδή ένα ηλεκτρόνιο έχει μάζα 9,1×10-31 χιλιόγραμμα, ή 9,1 διά το 10, 31 φορές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητες
Μία συναρπαστική διάλεξη για το σύμπαν στο 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις, εκφράζοντας την περιέργειά τους για διάφορα αστρονομικά φαινόμενα
Μία συναρπαστική διάλεξη για το σύμπαν στο 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας
καλ
Κατηγορίες κατά μελών του διδακτικού προσωπικού ΑΣΚΤ - «Δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό ήθος», λέει η Σύγκλητος
«Καταγγελίες χωρίς ονοματεπώνυμο ταράζουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον της Σχολής», τονίζει η Σύγκλητος της ΑΣΚΤ
Κατηγορίες κατά μελών του διδακτικού προσωπικού ΑΣΚΤ - «Δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό ήθος», λέει η Σύγκλητος