Τον Φεβρουάριο του 2004, ο ιδρυτής Μαρκ Ζούκεμπεργκ δημιούργησε το Facebook, όταν ήταν ένας 19χρονος φοιτητής. Ο αρχικός στόχος ήταν να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να τους βοηθήσει να κρατήσουν επαφή «δωρεάν».
Το Facebook δεν ήταν σε καμία περίπτωση το πρώτο κοινωνικό δίκτυο, αλλά ήταν το πρώτο που εξαπλώθηκε αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν, επικοινωνούν, οργανώνουν κοινωνικά κινήματα και αναπαράγουν ειδήσεις. Μαζί με το Twitter, μετατράπηκαν σε «όχημα κοινωνικής αλλαγής», που μας κάνει επαναστάτες ακόμη και από τον καναπέ μας. Σήμερα αριθμεί πάνω από 3 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, δηλαδή σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως είναι τώρα η πλατφόρμα έχει μικρή ομοιότητα με το Facebook του παρελθόντος, καθώς συγκεντρώνει χαρακτηριστικά και από άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το TikTok, το Snapchat κ.ά. Οι νεότερες γενιές δελεάζονται ακόμη λιγότερο από το Facebook, καθώς μόνο το 35% περίπου το χρησιμοποιούν, σε αντίθεση με το 65% περίπου που έχουν στραφεί στο TikTok.
Σε μια περιήγηση στο Facebook σήμερα, συναντά κανείς λιγότερες αναρτήσεις από πραγματικούς φίλους και περισσότερες διαφημίσεις που «ενοχλούν» για αγορά πραγμάτων, που αναζήτησε κάποιος έστω μια φορά στο διαδίκτυο, ψεύτικα άρθρα με χιλιάδες συνοδευτικά σχόλια. Γι’ αυτό πολλοί, αν το Facebook δεν τους ήταν απαραίτητο για επαγγελματικούς λόγους, πιθανότατα θα είχαν ήδη διαγράψει το προφίλ τους.
Σε ό,τι αφορά στους νέους ή πιο συγκεκριμένα στους εφήβους, η καθημερινή χρήση των social media τους επηρεάζει άμεσα δημιουργώντας τάσεις και πρότυπα, καθώς αποτελούν το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας. Τα μηνύματα και οι αναρτήσεις αντικαθιστούν τη δια ζώσης επικοινωνία. Αξιοσημείωτη είναι και απόκριση με τη χρήση “emoticons”. Μια φατσούλα στη θέση του «ευχαριστώ», «συγγνώμη», «σ’αγαπώ»!!! Η διαρκής χρήση των social δεν εκφράζει πλέον συναισθήματα, αλλά τα οπτικοποιεί.
Αναρωτιόμαστε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς το Facebook ή γενικότερα χωρίς τα social!!! Σίγουρα δεν θα ήταν στόχος όλων να προβληθεί ο καλύτερός μας εαυτός, δεν θα ψάχναμε την καλύτερη γωνία ή τον καλύτερο φωτισμό για να βγει μια πετυχημένη λήψη που θα αναρτήσουμε. Δεν θα συγκρινόμασταν συνέχεια με το «τέλειο». Ούτε ο αριθμός των διαδικτυακών μας «φίλων» ή των like θα επηρέαζε την ψυχολογία μας.
Ας διατηρήσουμε λοιπόν , όσο είναι δυνατόν, μια υγιή σχέση με τα social media, γυρνώντας την πλάτη σε ό,τι αρνητικό επηρεάζει τη ζωή μας. Και ας ευχηθούμε πως τα επόμενα 20 χρόνια θα μιλάμε κυρίως για τα θετικά στοιχεία που θα αποκομίζουμε.
Όμιλος Δημοσιογραφίας «Τα Τυπάκια»
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός κα Ακριβή Φωτεινού
Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ