Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και μοναδικούς χώρους διέλευσης δεινοσαύρων στην ιστορία της Βρετανίας ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ένα λατομείο στο Οξφορντσάιρ, στην νοτιοανατολική Αγγλία.
Η ανακάλυψη περιλαμβάνει περίπου 200 ίχνη, τα οποία εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 166 εκατομμύρια χρόνια, στην Ιουρασική περίοδο. Τα ίχνη διασχίζουν το ασβεστολιθικό δάπεδο του λατομείου και αποκαλύπτουν τα ίχνη τουλάχιστον δύο ειδών δεινοσαύρων που έζησαν στην περιοχή.
Ανάμεσα στους δεινόσαυρους που καταγράφηκαν, αναγνωρίζεται ο Κητιόσαυρος, ένα είδος σαυρόποδου με μακρύ λαιμό, καθώς και ο Μεγαλόσαυρος, ένα σαρκοβόρο θερόποδο. Εντυπωσιακό είναι ότι οι διαδρομές των δεινοσαύρων φτάνουν έως και 150 μέτρα σε μήκος, με την πιθανότητα να εκτείνονται πολύ περισσότερο, καθώς μόνο ένα μέρος του λατομείου έχει ανασκαφεί μέχρι στιγμής.
Η ανακάλυψη αυτή συνιστά έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους αποτύπωσης των δεινοσαύρων στην Αγγλία και εξηγεί την καθηλωτική εικόνα των αρχαίων αυτών πλασμάτων που διέσχιζαν τη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Όπως αναφέρει η Κίρστι Έντγκαρ, μικροπαλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είναι εντυπωσιακό να μπορείς να «κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο και να πάρεις μια αίσθηση για το πώς ήταν αυτά τα τεράστια πλάσματα, περιφερόμενα γύρω, κάνοντας τη δουλειά τους».
Η ανακάλυψη των ίχνων ξεκίνησε τυχαία όταν ο Γκάρι Τζόνσον, εργάτης στο Dewars Farm Quarry, παρατήρησε για πρώτη φορά ένα βαθούλωμα στο έδαφος, το οποίο στην αρχή θεωρούσε απλώς μια ανωμαλία. Όταν ανακάλυψε περισσότερα ίχνη σε μικρή απόσταση, συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για αποτυπώματα δεινοσαύρων και αμέσως ανέφερε την ανακάλυψη.
Στη συνέχεια, μια ομάδα πάνω από 100 επιστημόνων, φοιτητών και εθελοντών ξεκίνησε τις ανασκαφές στο λατομείο και ανακάλυψε πέντε διαφορετικά μονοπάτια. Από αυτά, τα τέσσερα είχαν δημιουργηθεί από σαυρόποδα, τα τεράστια φυτοφάγα δεινόσαυρα που περπατούσαν με τέσσερα πόδια και μπορούσαν να φτάσουν τα 18 μέτρα σε μήκος. Άλλα ίχνη πιστεύεται ότι ανήκουν στον Μεγαλόσαυρο, έναν σαρκοβόρο δεινόσαυρο που περπατούσε με δύο πόδια και είχε μήκος περίπου 6-9 μέτρα.
Η ανακάλυψη αυτών των ίχνων έχει εξαιρετική επιστημονική αξία, καθώς μας δίνει μοναδικές πληροφορίες για το περιβάλλον και τη ζωή των δεινοσαύρων στην Ιουρασική περίοδο. Οι δεινόσαυροι φέρονται να ζούσαν σε ένα ζεστό, ρηχό λιμνοθάλασσα, και τα ίχνη τους διατηρήθηκαν στην λάσπη, πιθανότατα λόγω της εναπόθεσης ιζημάτων μετά από μια καταιγίδα.
Η μελέτη των ίχνων συνεχίζεται και οι επιστήμονες έχουν καταγράψει πάνω από 20.000 φωτογραφίες για να δημιουργήσουν τρισδιάστατα μοντέλα των αποτυπωμάτων και των διαδρομών. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπάτλερ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, τα αποτυπώματα των δεινοσαύρων προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς κινούνταν τα ζώα και για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση της ζωής των δεινοσαύρων και του οικοσυστήματός τους στην αρχαιότητα.
Η σημασία της ανακάλυψης αυτών των αποτυπωμάτων είναι τεράστια, καθώς δίνει στους επιστήμονες την ευκαιρία να εξετάσουν ένα κομμάτι του παρελθόντος που παραμένει μοναδικό και καθηλωτικό, φέρνοντας μια «ζωντανή» εικόνα των δεινοσαύρων σε μια εποχή που δεν υπάρχει πια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση