Η πολεμική βιομηχανία στην Ευρώπη βρίσκεται σε μία αναπτυξιακή φάση που ενισχύεται συνεχώς, επισημαίνοντας την αρχή μιας νέας «χρυσής εποχής» για την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών και η επέκταση των γραμμών παραγωγής υποδηλώνουν την προετοιμασία για έναν πιθανό μεγάλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Ενώ οι διεθνείς στρατιωτικοί και οικονομικοί οργανισμοί προσαρμόζονται για να μοιραστούν αγορές, πρώτες ύλες, και φυσικούς πόρους, οι πολεμικές βιομηχανίες της Ευρώπης αυξάνουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες, με στόχο την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας μέσα από την κλιμάκωση των στρατιωτικών δαπανών.
Οικονομικές Εξελίξεις και η Ανάπτυξη της Πολεμικής Βιομηχανίας
Η περίπτωση της Γερμανίας είναι ενδεικτική του τρόπου που οι πολεμικές βιομηχανίες «απενοχοποιούνται» και προσαρμόζονται στο νέο ιμπεριαλιστικό σκηνικό. Γερμανικές εταιρείες, όπως η «Rheinmetall», «Diehl», και «Hensoldt», ήδη επεκτείνουν τις γραμμές παραγωγής τους για στρατιωτικά συστήματα, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Η «Rheinmetall», η οποία βρίσκεται σε μια δυναμική ανάπτυξη, ειδικά μετά την τριπλασιασμένη αξία της, ανακοίνωσε την ανάγκη για προσλήψεις, ακόμη και από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτι που αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για επανεξοπλισμό και την ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας.
Η τάση αυτή δεν περιορίζεται στη Γερμανία. Σε όλη την Ευρώπη, οι αμυντικοί όμιλοι ενισχύουν τις παραγωγικές τους ικανότητες. Εταιρείες όπως η «MBDA», μια κοινοπραξία μεταξύ της «Airbus», της «BAE Systems», και της «Leonardo SpA», έχουν ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις και προσλήψεις για την ενίσχυση της παραγωγής πυραύλων. Αντίστοιχα, η Ιταλία επεξεργάζεται σχέδια συνεργασίας μεταξύ των τομέων αυτοκινητοβιομηχανίας και άμυνας, σε μία εποχή όπου η παραγωγή αυτοκινήτων μειώνεται, αλλά οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται.
Η Πολιτική Υποστήριξη και η Δημόσια Χρηματοδότηση
Τα κράτη της ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, βρίσκονται σε μια πορεία συνεχούς αύξησης των στρατιωτικών δαπανών. Η ΕΕ σχεδιάζει την απελευθέρωση έως και 800 δισ. ευρώ για επανεξοπλισμό, χρηματοδοτώντας κυρίως μέσω των κρατικών προϋπολογισμών. Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν ανοιχτά την αύξηση των δαπανών αυτών, με κάποιες εκτιμήσεις να φτάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχες αυξήσεις αναμένονται και στη Γερμανία, όπου περίπου 25,5 δισ. ευρώ ετησίως θα δαπανώνται για στρατιωτικούς σκοπούς, αντιπροσωπεύοντας το 3% του ΑΕΠ της χώρας.
Αυτή η αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών συνδυάζεται με την κατάργηση κοινωνικών κονδυλίων, που συχνά χρηματοδοτούσαν έργα για το κοινωνικό καλό, όπως οι υποδομές ή τα κοινωνικά ταμεία, και θα ανακατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση των πολεμικών προγραμμάτων. Επίσης, η συνταγματική αναθεώρηση της Γερμανίας, η οποία επιτρέπει τη χρηματοδότηση αυτών των στρατιωτικών εξοπλισμών, δείχνει την προτεραιότητα του πολέμου έναντι των κοινωνικών αναγκών.
Οι Αντίκτυποι στον Εργατικό Κλάδο και στην Κοινωνία
Η «χρυσή εποχή» για τις πολεμικές βιομηχανίες δεν έρχεται χωρίς τις συνέπειές της για τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στα εργοστάσια παραγωγής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αναγκάζουν τους εργαζόμενους να μετακινηθούν από τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ η παραγωγή αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων φθίνει. Οι νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της άμυνας έρχονται με την υπόσχεση υψηλών μισθών, αλλά ταυτόχρονα με την απειλή της στρατιωτικοποίησης της εργασίας και του ρόλου των εργαζομένων στην προετοιμασία για πόλεμο.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας έρχονται σε βάρος των κοινωνικών δαπανών και των βασικών αναγκών των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τον «λογαριασμό» της ανάπτυξης του στρατιωτικού τομέα μέσω αυξημένων φόρων και περικοπών σε κοινωνικά προγράμματα.
Που Πηγαίνει Όλος Αυτός ο Στρατιωτικός Εξοπλισμός;
Το πιο ανησυχητικό ζήτημα είναι το πού θα κατευθυνθεί όλος αυτός ο εξοπλισμός και τα πυρομαχικά που παράγονται με φρενήρη ρυθμό. Τα όπλα, τα άρματα μάχης και οι πύραυλοι δεν είναι μόνο εργαλεία για την άμυνα των κρατών, αλλά και στρατηγικά εργαλεία για την επίτευξη γεωπολιτικών σκοπών και την επιβολή σφαιρών επιρροής. Οι κυβερνήσεις και οι στρατιωτικοί οργανισμοί, παρά τις διαβεβαιώσεις περί «άμυνας», γνωρίζουν ότι η παραγωγή αυτή ενδέχεται να αξιοποιηθεί για την υποστήριξη ιμπεριαλιστικών επιθέσεων και στρατιωτικών επεμβάσεων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ