άγχος, πανελλαδικές εξετάσεις
«Το ζήτημα δεν είναι να μην αγχωθούμε μπροστά από μια αγχογόνο κατάσταση, αλλά να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άγχος μας, στο βαθμό που δεν σταθεί εμπόδιο, αλλά θα συντονίσει την προσπάθεια μας»

«Το ζήτημα δεν είναι να μην αγχωθούμε μπροστά από μια αγχογόνο κατάσταση όπως είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άγχος μας, στο βαθμό που δεν σταθεί εμπόδιο, αλλά θα συντονίσει την προσπάθεια μας» τόνισε η Νάγια Σουρβίνου, ψυχολόγος στη Συμβουλευτική Γραμμή 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» μιλώντας στον Αθήνα 9.84. 

Όπως εξηγεί η κυρία Σουρβίνου οι έφηβοι για να καλέσουν στη Γραμμή 11525, ήδη βρίσκονται σε πολύ επιβαρυμένη κατάσταση άγχους .Ταχυκαρδίες, αίσθημα δύσπνοιας, άλγη, πονοκέφαλοι είναι σωματικά συμπτώματα που συχνά περιγράφουν, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Στα παιδιά προτείνουμε να υιοθετήσουν μια καθημερινή ρουτίνα, να οργανώσουν το διάβασμά τους, να επικοινωνούν τις ανάγκες τους με το οικογενειακό περιβάλλον, να αναγνωρίσουν τις ικανότητες τους και τα θετικά τους χαρακτηριστικά. Πολύ σημαντικό είναι ο έφηβος να φανταστεί τη στιγμή της εξέτασης, γιατί τον βοηθάει να αποφορτιστεί εκείνη τη στιγμή, επειδή δημιουργεί αίσθηση οικειότητας με την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει. Και βέβαια, να έχουν ελεύθερο χρόνο , σωστή διατροφή και καλό ύπνο. Ακόμα, είναι απαραίτητη η φυσική άσκηση, οι βαθιές αναπνοές για τη μείωση του άγχους» υπογραμμίζει η κυρία Σουρβίνου.

«Στους γονείς, συστήνουμε να διασφαλίσουν ένα ήρεμο περιβάλλον για τα παιδιά και να μην τα επιβαρύνουν με τις δικές τους επιθυμίες. Χρειάζεται ξεκάθαρη διάκριση. Η πρώτη αγωνία των εφήβων που μας καλούν είναι το πως θα αισθανθούν οι γονείς τους αν αποτύχουν και αυτό δημιουργεί πάρα πολύ άγχος στα παιδιά. Προτείνουμε στους γονείς, να μην υποτιμούν, να μην επικρίνουν για το τι δεν έχει γίνει, αλλά στη φάση των εξετάσεων να επιβραβεύουν και να ενθαρρύνουν την προσπάθεια τους .Οι γονείς πρέπει να φιλτράρουν το άγχος τους».

Και προσθέτει: «Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στον έφηβο ότι δεν κρίνεται ως έφηβος ,από την επίδοσή του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν ακυρώνεται ως άνθρωπος από την επίδοσή του. Άρα δεν θα ακυρωθεί και όλη η εξελικτική του πορεία μέχρι αυτή τη στιγμή. Σε υποψηφίους που βιώνουν τέτοια συναισθήματα είναι πολύ σημαντικό να λάβουν υποστήριξη .Διαφορετικά μπορεί οι έφηβοι, εξαιτίας του φόβου αποτυχίας που τα διακατέχει να αποφύγουν τις εξετάσεις».

"Παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες σε όποιον έφηβο ή γονέα επιθυμεί να καλέσει.

Οι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Γραμμής 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» νιώθουν τη χαρά ότι εκπληρώνουν το όνειρό τους: Να βοηθούν" κατέληξε η κυρία Σουρβίνου.

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Βάσεις εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές

Φτιάξε σωστά το Μηχανογραφικό σου με την βοήθεια των πιο εξειδικευμένων συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα