«Kοινά πτυχία» από τα προγράμματα διαφορετικών τμημάτων στα Πανεπιστήμια προωθεί το υπουργείο Παιδείας, μέσω του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εξέλιξη αυτή επιφέρει αλλαγές και στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Πλέον οι υποψήφιοι τα επόμενα χρόνια για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια θα δηλώνουν σχολές, από μία προκαθορισμένη λίστα που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο prototohema.gr ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, δεν θα περιορίζεται πλέον το πανεπιστημιακό Τμήμα σε ένα πρόγραμμα σπουδών, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά όπως ακριβώς γίνεται στα μεταπτυχιακά προγράμματα, θα μπορούν να δημιουργούνται τμήματα με πρόγραμμα σπουδών που θα περιέχει μαθήματα και από άλλα τμήματα, είτε του ιδίου πανεπιστημίου, είτε και από άλλα τμήματα.
Για το λόγο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη γ λυκείου μέσω της συμμετοχής στις πανελλαδικές τα επόμενα χρόνια να συμπληρώνουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο σχολές, και να κάνουν δηλώσεις συμμετοχής, από μία προκαθορισμένη λίστα που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο. Δηλαδή αναζητάται μοντέλο με βάση το οποίο ο φοιτητές μετά το τέλος των σπουδών του να μπορούν να έχουν πτυχίο από δύο ειδικότητες, «στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας που υπάρχει», όπως είναι το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Όπως εξηγεί ο κ. Διγαλάκης, o αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια τα οποία έχουν αυτονομία θα καταρτίσουν μία νέα λίστα σχολών που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των σπουδών.
«Τα Πανεπιστήμια θα προτείνουν όλους τους συνδυασμούς τμημάτων, από ομοειδής σχολές, επί παραδείγματι Νομική και Πολιτικό Νομικής που θα οδηγούν σε διπλό πτυχίο, όχι σε τέσσερα χρόνια αλλά σε έξι».
Τα τμήματα που θα προτείνουν τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα δίνεται το «πράσινο φως» από το υπουργείο Παιδείας να δημιουργηθεί μία προκαθορισμένη λίστα σχολών από την οποία οι υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια θα επιλέγουν σχολές που θα τους οδηγούν σε δύο πτυχία, τα λεγόμενα (dual degree).
Στις συζητήσεις που ήδη γίνονται στα Πανεπιστήμια βασικός «κορμός» για το χτίσιμο των διπλών πτυχίων είναι η αγορά εργασίας και οι δυνατότητες που θα αποκτά ο απόφοιτος που θα κατέχει διπλό πτυχίο. Ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο δεν αφορά στη δημιουργία νέων τμημάτων, αλλά προγραμμάτων που θα προκύψουν διατμηματικά, από δύο πανεπιστημιακά τμήματα.
Σύμφωνα με συζητήσεις που γίνονται χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμα ο φοιτητής που το επιθυμεί ια κάνει αίτηση δήλωση και στο δεύτερο τμήμα στο οποίο επιθυμεί να σπουδάσει, το οποίο συνήθως κινείται μεταξύ ομοειδών σχολών, όπως αυτές προσδιορίζονται από σχετική λίστα.
Οι φοιτητές παρακολουθούν τον κύκλο μαθημάτων που αντιστοιχεί στο τμήμα της σχολής που έχουν επιλέξει και θα εξετάζονται σε αυτά, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και μία δεύτερη κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα είναι συγγενής επιστημονικά με το αρχικό τμήμα εισαγωγής, προκειμένου να εξεταστούν και σε μία δεύτερη σειρά μαθημάτων, αποκτώντας στο τέλος το διπλό πτυχίο εφόσον εξεταστούν επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που θα καθοριστούν από το πανεπιστήμιο.
Πτυχία «α λα καρτ» και βάση εισαγωγής με το νέο νόμο-πλαίσιο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του alfavita.gr, ο νέος νόμος και το νέο σύστημα συμμετοχής υποψηφίων στις πανελλαδικές 2021 φέρνει ένα είδος πτυχίου «αλα κάρτ» (τουλάχιστον αυτό εννοείται από τα λεγόμενα του Βασίλη Διγαλάκη), όπου ο φοιτητής θα μπορεί να επιλέγει μαθήματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Εκτός αυτού, αναμένεται και η θέσπιση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, όπως εξάλλου είχε ήδη αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ:
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής, που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο».
Ο νέος νόμος αναμένεται να ψηφιστεί, τους επόμενους μήνες, μαζί με νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που επίσης ετοιμάζεται. Εξετάζεται ακόμα να έχουν λόγο τα ΑΕΙ και στον αριθμό εισακτέων τους.
Υπενθμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς και ο υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, είχαν αποστείλει ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019, επιστολή προς τα πανεπιστήμια, με την οποία περιέγραφαν την κατεύθυνση των αλλαγών που προετοιμάζονται, ζητώντας τις προτάσεις των πανεπιστημιακών. Πλέον βρισκόμαστε σε αναμονή για το νέο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση