Λιγότερο από δύο εβδομάδες μας χωρίζει πλέον από την έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων, όπου και φέτος 100.000 περίπου υποψήφιοι θα διαγωνιστούν για μία από τις 77.415 διαθέσιμες θέσεις στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινάνε με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στα Γενικά Λύκεια στις 14 Ιουνίου. Αντίστοιχα, η αυλαία ανοίγει για τα ΕΠΑΛ στις 15 Ιουνίου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Να τονίσουμε, για ακόμα μία φορά, ότι φέτος οι υποψήφιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυξημένες δυσκολίες που έχουν να κάνουν τόσο με τις αλλαγές που εισήγαγε το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή υποψηφίων στα ΑΕΙ, όσο και με τις επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές φέτος έχουν διανύσει τα δύο τρίτα της χρονιάς διδασκόμενοι αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης. Αυτός από μόνος του είναι ένα επιβαρυντικός παράγοντας και δεν μένουν παρά μόνο λίγες ημέρες για να δούμε πόση σημασία έχει παίξει τελικά στην καλή προετοιμασία των μαθητών.
Επιπλέον, όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, οι μαθητές φέτος έχουν ένα επιπλέον άγχος που αφορά το τι θα γίνει σε περίπτωση, είτε που οι ίδιοι νοσήσουν, είτε που έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος
Οι πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξαχθούν φέτος σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι μαθητές θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test), ενώ αν κάποιος διαγνωστεί θετικός θα πρέπει να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.
Η συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.
Να σημειωθεί πως οι υπόλοιποι υποψήφιοι ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ.
Ακόμα και σε περίπτωση που κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test) από υποψήφιους και εκπαιδευτικό προσωπικό.
Τι ακόμα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι
Εκτός από τον κορονοϊό όμως οι υποψήφιοι φέτος θα «αναμετρηθούν» με την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας καθώς τον μειωμένο αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει αφού ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.
Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν και οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα.
Τέλος, μειωμένος σε σχέση με πέρσι θα είναι αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, αφού όπως ανακοινώθηκε ότι στα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν 77.415 υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, έναντι των 77.970 θέσεων που υπήρχαν πέρσι. Αυτό ισοδυναμεί με 500 θέσεις λιγότερες από το 2020.
Σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις η συνάρτηση όλων των παραπάνω με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναμένεται να αφήσει εκτός Πανεπιστημίων 30.000 υποψήφιους, πολλοί εκ των οποίων θα έχουν βαθμούς και μόρια άνω των 10.000.
Τα θέματα των 5 τελευταίων ετών
To alfavita συγκέντρωσε τα θέματα του ΑΟΘ που έχουν «πέσει» στις πανελλήνιες εξετάσεις τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς και τις λύσεις αυτών, δίνοντας ένα ακόμα «εργαλείο» προετοιμασίας στους μαθητές και υποψηφίους των γενικών λυκείων.
Επιπλέον, για ακόμα καλύτερη προετοιμασία οι υποψήφιοι μπορούν να δοκιμάσουν να λύσουν τα θέματα προσομοίωσης για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2021, ΕΔΩ.
2020
Τα θέματα των πανελλαδικών 2020 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οι λύσεις των πανελλαδικών 2020 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
2019
Τα θέματα των πανελλαδικών 2019 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οι λύσεις των πανελλαδικών 2019 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
2018
Τα θέματα των πανελλαδικών 2018 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οι λύσεις των πανελλαδικών 2018 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
2017
Τα θέματα των πανελλαδικών 2017 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οι λύσεις των πανελλαδικών 2017 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
2016
Τα θέματα των πανελλαδικών 2016 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οι λύσεις των πανελλαδικών 2016 στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη