Βάσεις πανελλαδικών 2021: Σε ποιες Σχολές θα εκτοξευθούν
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων δείχνουν άνοδο των «χαμηλόβαθμων» Τμημάτων - Εκτιμήσεις κορυφαίων αναλυτών

Με φόντο την πανδημία ολοκληρώθηκαν οι πανελλήνιες εξετάσεις 2021 για όλους τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, ενώ συνεχίζονται οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Στις 19 Ιουνίου θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. 

Φέτος, οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων είχαν να αντιμετωπίσουν πέρα από το καθιερωμένο άγχος των εξετάσεων και το άγχος του ενδεχόμενου κρούσματος, καθώς και τις νέες αλλαγές που εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας -μεσούσης της πανδημίας- με το νέο Νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Οι βασικές αλλαγές των πανελληνίων αφορούν την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αλλά και τη συμπλήρωση «παράλληλου μηχανογραφικού» για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ.

Να σημειωθεί πως, όπως φαίνεται και παρακάτω, λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ, φέτος δεν αποκλείεται να δούμε εκτίναξη βάσεων που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 8.500 μόρια στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Εκτός βέβαια της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγή, ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων, θα παίξει και η επίδοση των υποψήφιων, η οποία από την μία διαμορφώνει την ΕΒΕ και από την άλλη εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων.

Τέλος, σημαντικό παράγοντας για τις βάσεις και τις πανελλήνιες, είναι και οι θέσεις των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα καθώς και οι προτιμήσεις των υποψηφίων, οι οποίες θα αποτυπωθούν αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι το «κλειδί» για τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων που όπως όλα δείχνουν φέτος θα έχουν ανοδική πορεία. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν το 30% των υποψηφίων να μένει εκτός Πανεπιστημίων φέτος.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις διαγωνίστηκαν φέτος περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικώντας μία θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτούς, υπολογίζεται να μείνουν εκτός ΑΕΙ από 15.000 έως 25.000 -στο χειρότερο σενάριο- υποψήφιοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο και θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η βαθμολογία όλων των μαθημάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτή κ. Στρατηγάκη, σχεδόν το 90% των χαμηλόβαθμων τμημάτων όρισε το 0,8 ως συντελεστή. Βάση αυτού και όλων των μέχρι στιγμής δεδομένων, η εφαρμογής της ΕΒΕ, θα επηρεάσει τις βάσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο ως εξής:

  • Στο 1ο πεδίο η χαμηλότερη βάση εισαγωγής θα διαμορφωνόταν στο 8,88, δηλαδή στις 8.880 μονάδες και άρα θα προέκυπτε μια άνοδος βάσεων που θα ξεκινούσε από τις 1.930 μονάδες.
  • Στο 2ο πεδίο η βάση θα διαμορφωνόταν στο 9,15, δηλαδή στις περίπου 9.150 μονάδες, με αποτέλεσμα να προκύπτει άνοδος των χαμηλότερων βάσεων που θα ξεκινούσε από τις 7.800 μονάδες. Το 2020 η χαμηλότερη βάση του πεδίου ήταν 1.350 μονάδες.
  • Στο 3ο πεδίο η χαμηλότερη βάση θα διαμορφωνόταν στο 9,25 (άρα περίπου 9.250 μονάδες), αυξημένη κατά 1.275 μονάδες από τη χαμηλότερη βάση του πεδίου για το 2020.
  • Οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου θα είχαν τη χαμηλότερη βάση –στο 7,85 και τις 7.850 μονάδες–, αυξημένη κατά περίπου 3.900 μονάδες από τη χαμηλότερη βάση του πεδίου για το 2020.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων ανεβάζουν τις βάσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση του φροντιστηριακού Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ, για τις επιδόσεις των στα θέματα των πανελληνίων υποψηφίων, υφίσταται μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές ευκολότερα, συνολικά, από την περσινή χρονιά, δεδομένο το οποίο να οδηγήσει σε καλύτερές επιδόσεις στις διάφορες κλίμακες των βαθμολογιών.

Πανελλήνιες: Οι σχολές με τις υψηλότερες βάσεις το 2020

Εφόσον πράγματι αποδειχθεί ότι οι φετινοί υποψήφιοι έγραψαν αισθητά καλύτερα έναντι της προηγούμενής χρονιάς αυτόματα θα έχουμε δυο αποτελέσματα.

Αρχικά, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα καθώς ο μέσος όρος του πεδίου είναι η μια από τις δυο τιμές που θα τη διαμορφώσει. Εν συνεχεία, ευκολότερα θέματα και καλύτερες επιδόσεις, εύλογα σημαίνουν στην πλειονότητα των τμημάτων και άνοδο των μορίων.

Τέλος, οι προτιμήσεις των υποψηφίων πάντοτε είναι ο παράγοντας Χ που φυσικά θα ορίσει τις τελικές διακυμάνσεις των βάσεων στα τμήματα. Αναμφίβολα, οι παραδοσιακές επιλογές όπως η Νομική, η Ιατρική, οι Πολυτεχνικές Σχολές κ.λπ. δύσκολα διαφοροποιούνται και αυτός είναι και ο λόγος που συγκεκριμένα τμήματα, εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκονται στο «ρετιρέ» των βάσεων.

Ωστόσο, αρκετά είναι και τα τμήματα τα οποία -ανάλογα με την εκάστοτε χρονική/οικονομική συγκυρία- κερδίζουν ή και χάνουν σημαντικό αριθμό προτιμήσεων όπως π.χ. τα Παιδαγωγικά τμήματα.

Δείτε τα θέματα που «έπεσαν» σε όλα τα μαθήματα στις πανελλήνιες 2021 ΕΔΩ

Δείτε τις απαντήσεις στα μαθήματα των πανελλαδικών ΕΔΩ

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν οι βαθμολογίες των γενικών μαθημάτων την Παρασκευή 9 Ιουλίου και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων πριν από την Τετάρτη 14 Ιουλίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει αμέσως και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα.

Να σημειωθεί πως φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους τηλέφωνο, με sms που θα τους στείλει η αρμόδια κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας από το Μαρούσι.

Μηχανογραφικό Δελτίο

Μόλις ανακοινωθεί από το υπουργείο παιδείας και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα, οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους που φέτος για πρώτη φορά θα τους επιτρέπει να επιλέξουν εκτός των ΑΕΙ και τμήματα Δημοσίων ΙΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να δουν και να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Τμήματα για τα οποία δεν «πιάνουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αφού αυτά θα αποκλείονται αυτόματα από το σύστημα.

Έτσι, οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για κάθε τμήμα του Επιστημονικού Πεδίου τους αλλά και ούτε να επιλέξουν Τμήματα για τα οποία δεν πληρούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr

Το alfavita.gr κυκλοφορεί ένα νέο δωρεάν εργαλείο για όλους τους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς με το οποίο μπορούν να υπολογίσουν τα μόριά τους και να δουν σε ποια σχολή περνούν!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες