πανελλαδικές πανελλήνιες
Συνολικά, φέτος, περίπου 27.000 υποψήφιοι, δεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους

Η ανακοίνωση των στατιστικών των βαθμολογιών των υποψηφίων αναδεικνύει 5 βασικά στοιχεία:

1. Περίπου 12.000 θέσεις εισακτέων θα παραμείνουν κενές καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα επιτρέψει σε αντίστοιχους υποψήφιους να περάσουν την είσοδο των πανεπιστημίων. Συνολικά, φέτος, περίπου 27.000 υποψήφιοι, δεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους.

2. Θα έχουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε πολλές δεκάδες χαμηλόβαθμα τμήματα του 1ου, 2ου και  4ου Επιστημονικού Πεδίου.

3. Θα έχουμε ισχυρή άνοδο των βάσεων εισαγωγής στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Υγείας) καθώς και στα Πολυτεχνικά Τμήματα της Αθήνας (ΕΜΠ) και της Θεσσαλονίκης

4. Θα έχουμε άνοδο των βάσεων στα υψηλόβαθμα και περιζήτητα Τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομίας και Πληροφορικής)

5. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής στα μεσαία και υψηλόβαθμα Τμήματα εκτός από τη Νομική Αθήνας η οποία αναμένεται να κρατηθεί στα περσινά επίπεδα.

pinakas1.jpg
pinakas2.jpg

Αναλυτικά:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Μικρή πτώση στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50 – 150 μορίων φανερώνουν τα φετινά βαθμολογικά στοιχεία.  Στην Ιστορία άνω του 18 έγραψε το 13,65% των υποψηφίων (από 15,64% πέρυσι), στην Κοινωνιολογία το 27,55% (από 28,28% πέρυσι) και στα Αρχαία το 3,83% (από 3,95% πέρυσι). 

Από την πτώση αυτή πρέπει να εξαιρεθεί η Νομική Αθήνας. Μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του Πεδίου (αναφερόμαστε στις σχολές που πέρσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 12 – 15.500 μόρια). Αντίθετα αναμένεται άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου κυρίως αυτές που κατοικοεδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου, που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια, φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια.

Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Άνοδος των βάσεων εισαγωγής 150 – 350 μόρια αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Η ένταση της ανόδου εντοπίζεται περισσότερο στις πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Παράλληλα άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.

Η είσοδος στο Πεδίο αναμένεται να γίνει με περίπου 7.500 μόρια (που σημαίνει πάνω από 6.500 μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο Πεδίο πέρσι). Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Το μεγαλύτερο ποσοστό των άριστων γραπτών σε όλα τα μαθήματα του Πεδίου δίνει σημαντική ώθηση στις βάσεις εισαγωγής όλων σχεδόν των τμημάτων του Πεδίου και όχι μόνο των υψηλόβαθμων. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 300 – 700 μόρια και φαίνεται ότι οι υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές «θα πάρουν το αίμα τους πίσω» από τη μεγάλη πτώση των βάσεων τους το 2020 (ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών).

H βάση εισόδου στο Πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Η αύξηση των αριστούχων του Πεδίου λόγω των σαφώς καλύτερων γραπτών στην Πληροφορική, στα Μαθηματικά αλλά και στη Γλώσσα θα σπρώξει τις βάσεις ανοδικά (από 100-250 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Παράλληλα αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα «άπειρα» χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.

Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στη σειρά των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις του Πεδίου. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να απαιτήσει περίπου 18.000 μόρια ενώ πάνω από 16.500 μόρια αναμένεται να απαιτήσουν τα τρία άλλα τμήματα Πληροφορικής.

Υπολόγισε τα μόριά σου

Υπολογισμός μορίων για τις Πανελλήνιες / Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες