Ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Παιδείας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), όπως διαμορφώνεται ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα, και ήδη από την Τρίτη οι υποψήφιο μπορούν να καταθέτουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η ανακοίνωση των ΕΒΕ σε συνδυασμό με την δημοσιοποίηση των Στατιστικών Κλιμάκωσης των Μορίων των υποψηφίων δίνουν πλέον μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πανελλαδικές εξετάσεις και το πως θα κινηθούν οι βάσεις.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο έως και την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. Επιπλέον, φέτος είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές μπορούν να υποβάλλουν και ένα δεύτερο παράλληλο μηχανογραφικό που θα τους επιτρέπει, με κριτήριο τον βαθμό του απολυτηρίου τους, να εισαχθούν στα Δημόσια ΙΕΚ.
Το γεγονός αυτό ίσως αποδειχθεί «σωτήριο» για αρκετούς υποψηφίους που δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και αναγκαστικά θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα είτε προς τα ΙΕΚ, Δημόσια ή Ιδιωτικά, είτε προς τα Ιδιωτικά κολλέγια. Και λέμε «σωτήριο» γιατί οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής είναι δυσοίωνες για ένα μεγάλο μέρος υποψηφίων που αγγίζει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού σώματος των εξεταζόμενων.
Αρχικά να σημειώσουμε ότι με την θέσπιση της ΕΒΕ το υπουργείο Παιδείας «κόβει» αυτόματα από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση όσους έχουν γράψει κάτω του 8, αφού η ΕΒΕ δεν πέφτει κάτω του 8 σε κανένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.
Μάλιστα, η Ελάχιστη Τιμή της ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο διαμορφώνεται ως εξής:
- Στην Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94,
- Στην Κατεύθυνση Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58
- Στην Κατεύθυνση Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70
- Στην Κατεύθυνση Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27
Από τα στατιστικά του υπουργείου για τις επιδόσεις των μαθητών φέτος μένουν εκτός ΑΕΙ, απευθείας, περίπου 10.000 υποψήφιοι. Ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός του τί μέλλει γενέσθαι είναι ότι από τους 74.968 υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στα ημερήσια Γενικά Λύκεια, οι 22.604 έχουν γράψει κάτω και από τα 8.000 μόρια.
Πάντως, λόγω της ΕΒΕ, δεν «κόβονται» μόνο οι «κακοί» μαθητές αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μαθητές με πάνω από 20.000 μόρια δεν θα εισαχθούν στην Σχολή της επιλογής τους λόγω του ότι δεν «έπιασαν» την ΕΒΕ σε κάποιο ειδικό μάθημα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μαθητής που ενώ συγκεντρώνει 20.988 μόρια δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ λόγω του ότι δεν έπιασε την ΕΒΕ στο ειδικό μάθημα, ελεύθερο σχέδιο. Το alfavita έχει λάβει από τη Δευτέρα ένα καταιγισμό επιστολών μαθητών που βιώνουν την ίδια κατάσταση. Οι μαθητές αυτοί σίγουρα δεν θα μείνουν εκτός ΑΕΙ αλλά βέβαια ούτε και θα ακολουθήσουν την κλίση τους αναγκαζόμενοι είτε να ξαναδώσουν εξετάσεις, είτε να σπουδάσουν κάτι που δεν τους αρέσει είτε τέλος να απευθυνθούν στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Εκτός ΑΕΙ 30.000 υποψήφιοι
Από τα παραπάνω νούμερα καθώς, από τους όρους πρόσβασης στα ΑΕΙ, καθώς και από τα «δεδομένα» της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι θέσεις των εισακτέων που θα μείνουν ακάλυπτες τελικά μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τις 15.000.
Παράλληλα άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν έξω από την είσοδο των πανεπιστημίων καθώς, όπως κάθε χρόνο, δεν «χωράνε» στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων. Να σημειώσουμε φέτος στα ΑΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες υπάρχουν συνολικά 77.415 κενές θέσεις, ενώ ο όγκος των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 ήταν συνολικά 92.090 άτομα.
Έτσι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, το 1/3 των υποψηφίων, περίπου δηλαδή 30.000 υποψήφιοι, «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα Πανεπιστήμια, αφήνοντας την ίδια στιγμή αριθμό ρεκόρ κενών θέσεων στα Πανεπιστήμια.
Όσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων ανεβαίνουν και στις υψηλόβαθμες σχολές απογειώνονται.
Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών της τάξης των 50 – 300 μορίων, ενώ η Νομική Αθήνας μπορεί να διεκδικήσει και περισσότερο από 300 μόρια άνοδο. Σημαντική αύξηση πάνω από 400 μόρια αναμένεται να έχουν τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και όσα τμήματα έχουν ως ειδικό μάθημα τα Αγγλικά. Μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του Πεδίου. Αντίθετα αναμένεται μικρή άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου κυρίως αυτές που κατοικοεδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής από 500 μόρια και πάνω στις υψηλόβαθμες σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και από 250 – 450 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων. Παράλληλα άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξει σημαντική ώθηση στις βάσεις εισαγωγής όλων σχεδόν των τμημάτων του Πεδίου και όχι μόνο των υψηλόβαθμων. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να εκτιναχθεί 800 - 1.200 μόρια ενώ ανοδική έκρηξη των βάσεων εισαγωγής(πάνω από 1000 μόρια) αναμένεται και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.
Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξει άνοδος στις βάσεις (από 250-600 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Παράλληλα αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα «άπειρα» χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.
Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr
Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση