Πανελλαδικές 2023: Οι ιδιαιτερότητες και τα «μυστικά» των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων
Πανελλαδικές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τους 100.000 υποψηφίους - Εβδομάδα σε «ρυθμούς» Πανελλαδικών

Εβδομάδα-ορόσημο για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι η τρέχουσα, με τους 100.000 περίπου υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να δίνουν τη δική τους «μάχη» για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των φετινών εξετάσεων είναι κάποιες «αθέατες» αλλαγές αναφορικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα και τις μετακινήσεις τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία αλλά και κάποιες ιδιαίτερες μεταβλητές που επηρεάζουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Πανελλαδικές - Να υπενθυμίσουμε αρχικά ορισμένα στοιχεία:

1.       Για τρίτη χρονιά θα εφαρμοστεί φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 60% καθώς καμιά προεκλογική σκοπιμότητα δεν μπορεί να βάλει στο πεδίο αυτό "το χεράκι της" πχ  για μικρότερα ποσοστά αποκλεισμού λόγω της ΕΒΕ.

2.       Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου.

3.       Από πλευράς υπουργείου υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των εξετάσεων από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

4.       Οι υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2021 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Οι  υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2022 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την  προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.

Πανελλήνιες: Οι αλλαγές στη βαθμολόγηση μαθημάτων και η μετακίνηση τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία

Στις «αθέατες» αλλαγές περιλαμβάνονται  (1) η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, (2) η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό πεδίο και (4) δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.

Αναφορικά με τις αλλαγές στη βαθμολόγηση στην Έκθεση και στα Αρχαία Ελληνικά πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Στην ουσία δυσκολεύει το άριστα στα Αρχαία Ελληνικά για τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ενώ αλλαγές θα ισχύσουν και στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.

Μέχρι τις τελευταίες Πανελλαδικές Εξετάσεις εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20, 60 στις 100 και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20, 40 στις 100.  Με τη νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας από τις Πανελλαδικές του 2023 κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Συνακόλουθα αυξήθηκαν και οι στίχοι που θα δίδονται προς μετάφραση.

Παράλληλα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα.  Η αλλαγή που ισχύει από φέτος είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα, η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100 από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Πανελλήνιες 2023 - Μεταβολές στα Επιστημονικά πεδία

Μια τάση που έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια είναι η  «μετατόπιση» των υποψηφίων από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών), που άλλοτε ήταν το πολυπληθέστερο, στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Θυμίζουμε ότι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2018, το 32% των υποψηφίων προσανατολίζονταν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και το 25% στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία, το 4ο Πεδίο έχει πάρει πλέον τη σκυτάλη, καθώς το 35% των υποψηφίων δηλώνουν σχολές από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο  και το 25% από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Η τάση αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και φέτος.

Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται φέτος μεγαλύτερος συναγωνισμός για την είσοδο στις λεγόμενες "εκπαιδευτικές σχολές", κυρίως των δασκάλων και των νηπιαγωγών, της ειδικής αγωγής αλλά και των τμημάτων Φιλολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής κλπ, που συνδέεται με ένα νήμα με τις το άνοιγμα των διορισμών στη σχολική εκπαίδευση.

 Παράλληλα είναι σίγουρο ότι και φέτος την ένταση της ζήτησης θα την απολαύσουν και πάλι οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Σχολές (τις στοχεύουν όσοι κυνηγούν την άμεση επαγγελματική τους αποκατάσταση), οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές του ΕΜΠ, οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σχολές Ψυχολογίας καθώς και κάποια περιζήτητα οικονομικά τμήματα.

Να σημειώσουμε ότι στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις ρεκόρ αιτήσεων κατέγραψαν οι  στρατιωτικές σχολές, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 11.500 δηλώσεις υποψηφίων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν 5.000-6.000.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

seismos
Ανησυχία για τον σεισμό στη λίμνη Τριχωνίδα - «Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα, τα οποία είναι σημαντικά και δεν ξέρουμε αν θα ενεργοποιηθούν»
Η περιοχή είναι γνωστή για την σεισμικότητά της, αφού και τον Απρίλιο του 2007 είχαμε μία ακολουθία από σεισμούς, με το ίδιο περίπου μέγεθος με την...
Ανησυχία για τον σεισμό στη λίμνη Τριχωνίδα - «Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα, τα οποία είναι σημαντικά και δεν ξέρουμε αν θα ενεργοποιηθούν»
κρεβάτι
Ποια σημάδια δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο σίδηρο
Η έγκαιρη παρατήρηση έλλειψης είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθούν πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακά προβλήματα, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη...
Ποια σημάδια δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο σίδηρο