viasmos
Δίχασαν και σήμερα τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, βάζοντας στο «χορό» την έννοια του νεοφεμινισμού

Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία εξετάστηκαν σήμερα οι μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) στο πλαίσιο των Πανελλαδικών εξετάσεων 2023, όμως αυτό που δημιούργησε σχόλια δεν ήταν η δυσκολία της θεματογραφίας, αλλά το ζήτημα που διαπραγματευόταν.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο μάθημα βασικό θέμα ήταν εν γένει η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Εύλογα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η θεματολογία αν και αρκετά επίκαιρη, είναι πολύπλοκη, αλλά και απολύτως απαραίτητη δεδομένου ότι οι γυναικοκτονίες/μητροκτονίες και η έμφυλη βία είναι πλέον συχνά φαινόμενα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Το επίμαχο απόσπασμα

Ανάμεσα στα κείμενα που κλήθηκαν οι υποψήφιοι να κατανοήσουν ήταν και ένα απόσπασμα με τίτλο «Φεμινισμός και Νεοφεμινισμός», άρθρο της Μαρίλιας Παπαθανασίου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», στις 28 Μαΐου του 2023.

Να τονιστεί εδώ, ότι οι απόψεις που εκφράζονται στο συγκεκριμένο εδάφιο ανήκουν στην Μπελίντα Κανόν, συγγραφέα και δόκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας, που είχε μιλήσει στην εφημερίδα.

Αυτό όμως που δημιούργησε αρκετές συζητήσεις ήταν η ευρύτερη έννοια που δινόταν στον όρο «νεοφεμινισμός», όπου χαρακτηριστικά η κ. Κανόν αναφέρει: «οι νεοφεμινίστριες προτάσσουν διαρκώς ότι οι γυναίκες είναι μια ομάδα θυμάτων, η οποία διατρέχει μονίμως τον κίνδυνο να υποστεί βία κάθε μορφής, όχι διακρίσεις εις βάρος τους αλλά βία, επειδή είναι γυναίκες».

Στη συνέχεια η ίδια συμπληρώνει πως μέρος της όλης ιδεολογίας είναι και το εξής: «είμαι γυναίκα, αυτή είναι η ταυτότητά μου. Και αυτομάτως, είμαι θύμα. Είναι τόσο έντονος αυτός ο διάλογος περί θύματος ώστε ενίοτε το να είσαι θύμα γίνεται εύσημο, πρόκειται για ιδεολογία που εκφράζεται ως "πάθος για θυματοποίηση"».

Στο διαδίκτυο αρκετά ήταν τα σχόλια που καταδίκαζαν τις πεποιθήσεις που εκφράστηκαν και το γεγονός ότι επιλέχθηκε το συγκεκριμένο απόσπασμα.

Φεμινισμός και νεοφεμινισμός

Στο εδάφιο γίνεται, όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς με προσοχή, μία διάκριση στο αρχικό είδος του φεμινισμού και στην σταδιακή μετεξέλιξή του σε νεοφεμινισμό.

Η κ. Κανόν αναφέρει πως, «ο κλασικός φεμινισμός του 20ού αιώνα, τον οποίο εξέφρασε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, μαχόταν για την ισότητα ανδρών και γυναικών αντιμετωπίζοντάς τους ως άτομα, ως ανθρώπους. Στον 21ο αιώνα, και κυρίως μετά το 2010, βλέπουμε την ανάδειξη του “φεμινισμού της διαφοροποίησης”, ενός ρεύματος που επιμένει στις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, τις οποίες θεωρεί αγεφύρωτες».

Μέσα από τη συγκεκριμένη δήλωση γίνεται σαφές πως για την ίδια η νέα μορφή δημιουργεί ένα έδαφος αντιπαλότητας ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες.

Εντούτοις, είναι μία σύγχρονη πραγματικότητα πως μέσα σε κάθε δυναμικό κίνημα που παλεύει για το δίκαιο και το σωστό, υπάρχουν τα ταραχώδη άκρα που δημιουργούν ενίοτε πόλωση.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να γίνεται γνώρισμα του συνολικού αγώνα για ισότητα δικαιωμάτων και προστασία των γυναικών από έμφυλη βία, βαπτίζοντάς τον με «χρώματα» πολέμου και άκρατα κακόβουλης συμπεριφοράς εναντίον των αντρών.

Τα «καλά» μας τα βιβλία

Παρά την «βαριά» σημασία της θεματολογίας, οι υποψήφιοι και υποψήφιες, αν και γνώριμοι με όσα διάβασαν, στην πραγματικότητα δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να «πολεμήσουν» με αυτά που ήρθαν αντιμέτωποι.

Μεγάλος υπαίτιος στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι φυσικά και το υπουργείο Παιδείας και κατ' επέκταση το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν προετοιμάζει τους μαθητές για όλα αυτά και συχνά μέσω της μη ανανεωμένης ύλης των μαθημάτων περνάει αναχρονιστικές απόψεις που πόρρω απέχουν από τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό που θα έκανε εύπεπτες τέτοιες έννοιες.

Περίτρανο παράδειγμα αποτέλεσαν οι αναφορές σε βιβλίο Βιολογίας του Γυμνασίου περί της σεξουαλικής δραστηριότητας πριν το γάμο, με φόντο μία γυναίκα.

Όπως τόνιζε το «επιστημονικό» βιβλίο, «Εγκράτεια, Αγνότητα και Αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα προ του γάμου» και έρχεται να συμπληρώσει, «Αποτελεσματικότητα ΜΑ: Ποσοστό επιτυχίας 100%. Η μόνη απόλυτα αξιόπιστη μέθοδος. Προστασία από ΣΜΝ: ΝΑΙ Στο πλαίσιο του γάμου μόνο η αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση προσφέρει προστασία από ΣΜΝ».

Άλλο ένα προβληματικό σχολικό βιβλίο ήταν του μαθήματος της Υγιεινής-Μικροβιολογίας του Λυκείου, όπου μεταξύ άλλων συνέδεε τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων με τη «διάδοση της ομοφυλοφιλίας», καθώς και με τον τουρισμό, την αστυφιλία και τη μετανάστευση.

Και εδώ αναρωτιέται κάποιος, όταν διακινούνται τέτοιες απόψεις σε σχολικά έντυπα (παρότι οι απαραίτητες αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί), τα οποία έχουν περάσει από έλεγχο, έχουν εγκριθεί και διδαχθεί, πώς είναι δυνατόν το νεανικό μυαλό να μπορεί να λάβει σφαιρικές και ορθές επιστημονικά απόψεις για μείζονα ζητήματα και εν τέλει να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί έννοιες όπως ο φεμινισμός και νεοφεμινισμός;

Δεν είναι δυνατόν.

Η περίπτωση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Ένα ακόμα τραγικό σκηνικό ήταν και το γεγονός ότι Πανελλήνιες έγραψε σήμερα και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος δολοφόνησε τη σύζυγό του Καρολάιν Κράουτς

Απορίας άξιον είναι τι άραγε θα είχε να πει ένας δολοφόνος για την βία κατά των γυναικών και τα δικαιώματά τους, μετά το στυγερό έγκλημα που τέλεσε, αλλά και το θέατρο που έστησε κατά τις πρώτες ημέρες για να πείσει ότι η γυναικοκτονία διαπράχθηκε από ληστές.

Τέτοιες περιπτώσεις κάνουν ξεκάθαρο γιατί ο φεμινισμός είναι κρίσιμος για να προασπίσει τα δικαιώματα των γυναικών, να βάλει τέλος στις διακρίσεις εις βάρος τους και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους, χωρίς όμως να ξεφύγει με άλογα ξεσπάσματα.

Διαβάστε εδώ: Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 -  Όλα τα θέματα κι οι απαντήσεις τους

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Βάσεις εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές

Φτιάξε σωστά το Μηχανογραφικό σου με την βοήθεια των πιο εξειδικευμένων συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδί
Έρευνα: Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση έχουν καλύτερη ψυχική υγεία
Η πρωτοποριακή μελέτη διαπίστωσε ότι τα οφέλη ήταν ισχυρότερα για τα παιδιά από νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος
Έρευνα: Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση έχουν καλύτερη ψυχική υγεία