panellinies
Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) πριν από τρία χρόνια, εξοστρακίζει αναίτια περισσότερους από 20.000 υποψηφίους κάθε χρόνο, αφού δεν τους αφήνει να καταθέσουν καθόλου μηχανογραφικό και αναζητούν τις Σπουδές τους (πέρα από τα ΙΕΚ) σε κολλέγια και στο εξωτερικό

Οι φετινές θέσεις στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι περίπου 69.500, ενώ οι εισακτέοι υπολογίζονται κοντά στους 60.000 αφού οι υπόλοιποι 30.000 περίπου (σε σύνολο 90.000 που είχαν δηλωθεί) θα μείνουν έξω και λόγω ΕΒΕ.

Αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που δεν θα πάνε στη σχολή για διάφορους λόγους, τότε θα υπάρξουν πάνω από 11.000 κενές θέσεις (πέρυσι ήταν 10.745 θέσεις σε 153 τμήματα από τα 450). Χαρακτηριστικά παραδείγματα είχαμε πέρυσι όταν το νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο δεν είχε ούτε έναν πρωτοετή φοιτητή από τα Γενικά Λύκεια, ενώ συνολικά 10 πανεπιστημιακά τμήματα είχαν λιγότερους των 5 εισακτέους και 20 τμήματα λιγότερους των 10 εισακτέων. Μεταξύ αυτών, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο, στο οποίο εισήχθησαν μόνο 10 από τους 148 προβλεπόμενους φοιτητές!

Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) πριν από τρία χρόνια, εξοστρακίζει αναίτια περισσότερους από 20.000 υποψηφίους κάθε χρόνο, αφού δεν τους αφήνει να καταθέσουν καθόλου μηχανογραφικό και αυτοί αναζητούν τις Σπουδές τους (πέρα από τα ΙΕΚ) σε κολλέγια και στο εξωτερικό. Η ΕΒΕ κρίνεται άσκοπη πλέον (ή μήπως σκόπιμη;) εάν αναλογιστεί κάποιος ότι:

- Οποιοσδήποτε υποψήφιος που δεν μπαίνει στη σχολή αρεσκείας του και θέλει να σπουδάσει, μπορεί να πάει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ή στο εξωτερικό (όπου οι περισσότερες σχολές δεν απαιτούν εξετάσεις), ή σε ΙΕΚ (δημόσιο, ή ιδιωτικό), ή σε κάποιο κολλέγιο.

- Η αξιολόγηση δεν εξαντλείται στην εισαγωγή του, αλλά στην ολοκλήρωση των σπουδών του (το 30% των φοιτητών στην Ελλάδα δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο πτυχίο).

- Μένουν περισσότερες από 11.000 θέσεις κενές στις Σχολές και ιδίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως το δικό μας του Αιγαίου και τα οποία κινδυνεύουν να ερημώσουν.

- Υπάρχουν ούτως ή άλλως, βάσεις εισαγωγής για κάθε σχολή, αφού ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων διαφέρει από τον αριθμό των υποψηφίων.

Επομένως, δεν συντρέχει κανένας λόγος ύπαρξης της ΕΒΕ η οποία θεσμοθετήθηκε πριν από τρία χρόνια. Αντιθέτως, με την κατάργησή της δίνεται η ευκαιρία να επιλέξει κάποιος μια σχολή της αρεσκείας του, ενδεχομένως χαμηλής ζήτησης και ταυτόχρονα να μην κινδυνεύουν κάποιες σχολές, ιδίως στην Περιφέρεια (όπως και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) να ερημώσουν!

Επιπρόσθετα, τα αφύσικα θέματα της Φυσικής στις φετινές Πανελλαδικές τόσο σε όγκο όσο και σε δυσκολία ζητουμένων, δημιουργούν:

- Ανισότητες στις κοινές (από όλες τις κατευθύνσεις) ομάδες Σχολών.

- Απογοήτευση στους υποψηφίους που πάλευαν τουλάχιστον τρία χρόνια (από την Α' Λυκείου) με το μάθημα.

- Απέχθεια στους μαθητές μικρότερων τάξεων που θέλουν να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν μια θέση στα Δημόσια Πανεπιστήμια.

- Αποστροφή από τις Φυσικές Επιστήμες, οι οποίες συμβάλλουν από την αρχαιότητα στην εξέλιξη του Πολιτισμού, της Ιατρικής, της ερμηνείας του κόσμου και σήμερα όσο ποτέ, συντελούν αλματωδώς στην πρόοδο με τα STEM, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, την ανάπτυξη της Βιομηχανίας και των σύγχρονων εφαρμογών στην Ιατρική.

Ας μην απογοητεύουμε λοιπόν τα παιδιά μας, ας μην συρρικνώνουμε το μέλλον τους, ας μην τους διώχνουμε από την Ελλάδα, γιατί η απαξίωση αυτή γυρνάει μπούμερανγκ και επιδεικνύεται στους θεσμούς, στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα, όπως ακριβώς αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Αν συνυπολογίσουμε και το μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας και αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στην πατρίδα μας, απαιτείται και επιβάλλεται περισσότερη Σοβαρότητα και Σεβασμός στους Νέους.

Αθανάσιος Βυρίνης

Μαθηματικός

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολυτεχνείο - Ντερτιλής
Πολυτεχνείο 1973: «Με παραδέχεσαι ρε; με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι»
Κι όταν πια η μοναξιά , η πίκρα , ο πόνος , γίνονται αγανάκτηση , είναι σαν να ακούω τη φωνή του να μου λέει : « Μάνα , δεν πέθανα. Το αίμα μου σας...
Πολυτεχνείο 1973: «Με παραδέχεσαι ρε; με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι»
memaska
Εκπαιδευτικοί: Τι ισχύει για τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται και στους γονείς που το τέκνο τους είναι εγγεγραμμένο σε παιδικό σταθμό υπό την προϋπόθεση ότι ο σταθμός εφαρμόζει πλήρες...
Εκπαιδευτικοί: Τι ισχύει για τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
κεραμεως
Κεραμέως: Ερχονται νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες για 200.000 εργαζόμενους το 2025
Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν καταρτιστεί μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φθάσει τις 500.000 τον επόμενο...
Κεραμέως: Ερχονται νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες για 200.000 εργαζόμενους το 2025
seismos
Σεισμική δόνηση, σήμερα τα ξημερώματα, κοντά στις Αλκυονίδες
Η περιοχή των Αλκυονίδων, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ήταν το επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ.
Σεισμική δόνηση, σήμερα τα ξημερώματα, κοντά στις Αλκυονίδες