Πανελλήνιες 2023
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS
«Γιατί πρέπει να εξετάσουμε σημεία της θεωρίας (όχι μόνο ένα) που το σχολικό βιβλίο τα έχει λάθος (αλήθεια, πόσες δεκαετίες έχουν περάσει χωρίς να έχουν διορθωθεί αυτά τα λάθη;) και να απαιτούμε από τους μαθητές να τα γράψουν λάθος για να θεωρηθεί η απάντησή τους σωστή; »

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμών των πανελλαδικών 2024, όπου ως γνωστόν αναμένεται «σφαγή» στη Φυσική λόγω της «χολυγουντιανής» δυσκολίας των θεμάτων-υπερπαραγωή, προκύπτει τώρα ακόμα ένα κωμικοτραγικό.

Οπως παρατηρούν σε κοινή τους ανακοίνωσή Φυσικοί – μέλη της Ε΄ΕΛΜΕ Αθήνας που βαθμολόγησαν το μάθημα, αναγκάστηκαν να εξετάσουν σημεία της θεωρίας (όχι μόνο ένα) που το σχολικό βιβλίο τα έχει λάθος (αλήθεια, πόσες δεκαετίες έχουν περάσει χωρίς να έχουν διορθωθεί αυτά τα λάθη;) και απαιτούσαν από τους μαθητές να τα γράψουν λάθος για να θεωρηθεί η απάντησή τους σωστή!

«Τι διδάσκει άραγε στις παιδικές ψυχές αυτή η επιστημονική στρέβλωση;», διερωτώνται οι εκπαιδευτικοί...

Απάντηση θα δώσει άραγε κάποιος;

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Για άλλη μια χρονιά η Φυσική «κλέβει» την παράσταση στις πανελλήνιες εξετάσεις. Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλές φορές στο παρελθόν για «ατοπήματα» στα θέματα των πανελληνίων σε διάφορα μαθήματα, αλλά φαίνεται ότι στη Φυσική οι θεματοδότες προσπαθούν πολύ συχνά να «υπερβάλλουν εαυτόν» (αποκορύφωμα τα φετινά θέματα, που διεκδικούν την «πρώτη» θέση από τα θέματα του μακρινού 1993), με αποτέλεσμα η Φυσική να έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των μαθητών! Δυστυχώς, είναι τόσο συχνό το φαινόμενο, που αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που κάνει τα θέματα Φυσικής τόσο ξεχωριστά (με την αρνητική έννοια); Μην είναι η αίσθηση κύρους που νομίζει ότι αποκτά ο έτσι κι αλλιώς άγνωστος (ένα είδος προστατευόμενου μάρτυρα!) θεματοδότης; Μην είναι η κατευθυνόμενη ανάγκη της χώρας να χρειάζεται ξενοδοχοϋπαλλήλους και όχι επιστήμονες;

Ας αφήσουμε όμως τα ρητορικά ερωτήματα και ας μπούμε στην ουσία. Τα φετινά θέματα Φυσικής ήταν δύσκολα, αλλά αυτό δεν είναι κακό, διότι είναι το ίδιο για όλους. Όταν όμως συνοδεύεται από έλλειψη διαβάθμισης (κατά παράβαση μάλιστα της κείμενης νομοθεσίας!) και τεράστιες απαιτήσεις σε ποσότητα απαντήσεων σε σχέση με τη διάρκεια της εξέτασης, τότε το μίγμα γίνεται εκρηκτικό. Και ποιος τραυματίζεται από την έκρηξη; Φυσικά τα παιδιά, αυτά που γεμίζουμε την ψυχή τους με απογοήτευση πάνω στο ξεκίνημα της ενήλικης ζωής τους. Θα πει κάποιος: «Ε, και πάλι δεν θα επιτύχουν οι καλύτεροι, απλά με μικρότερους βαθμούς;» Πράγματι, εν μέρει αυτό θα συμβεί. Ωστόσο, οι πανελλαδικές, σκληρές και ανταγωνιστικές εξετάσεις που μεγαλώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, δεν καταφέρνουν να έχουν αποτέλεσμα ούτε σε αυτό το οποίο υποτίθεται ότι εγγυώνται, έναν «αντικειμενικό» έλεγχο των γνώσεων. Πόσους μαθητές θα έχει «τσουβαλιάσει» κάτω από τη βάση η έλλειψη διαβάθμισης; (Το αναμενόμενο ποσοστό υπερβαίνει το 50%.) Πόσα παιδιά θα επηρεάσει από ψυχολογικής άποψης ο συνδυασμός με την ΕΒΕ ώστε να οδηγηθούν εύκολα στην αγκαλιά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που, ως γνωστόν, η ίδρυσή τους άρχισε ξαφνικά, ως δια μαγείας, να «επιτρέπεται» από το Σύνταγμα της Ελλάδος; Ας μην ξεχνάμε επίσης τις κοινές σχολές των πεδίων, γεγονός που θα επιτείνει την ούτως ή άλλως αναμενόμενη διαρροή από τις κατευθύνσεις υγείας και θετική προς τις άλλες. Πάλι εδώ αβίαστα έρχεται στον νου η σκέψη περί κατευθυνόμενης ανάγκης για σερβιτόρους.

Η ουσία όμως δεν τελειώνει εδώ. Ας δούμε κάποια τεχνικά θέματα. Γιατί πρέπει να εξετάσουμε σημεία της θεωρίας (όχι μόνο ένα) που το σχολικό βιβλίο τα έχει λάθος (αλήθεια, πόσες δεκαετίες έχουν περάσει χωρίς να έχουν διορθωθεί αυτά τα λάθη;) και να απαιτούμε από τους μαθητές να τα γράψουν λάθος για να θεωρηθεί η απάντησή τους σωστή; Τι διδάσκει άραγε στις παιδικές ψυχές αυτή η επιστημονική στρέβλωση; Γιατί βάζουμε θέματα (όχι μόνο ένα) με περιττά δεδομένα, γεγονός που, πέραν του ότι στερείται επιστημονικής σοβαρότητας, οδηγεί τους πιο διαβασμένους μαθητές σε ανούσια και κρίσιμη απώλεια χρόνου, αφού εύλογα θα αναρωτηθούν, μέσα στις συνθήκες πίεσης της εξέτασης: «Τι θέλει να πει ο …ποιητής; Μήπως μου διαφεύγει κάτι;» Απαιτούμε δηλαδή από τους μαθητές να μην τους διαφύγει κάτι που διέφυγε από τους θεματοδότες;

Τέλος, έχουμε τη λεγόμενη χολιγουντιανή παραγωγή του Δ θέματος. Σε μια προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης των υποερωτημάτων, το Δ θέμα αποτελεί συνήθως μια σύνθεση ετερόκλητων καταστάσεων που στερεί από τους μαθητές της ουσία και την ομορφιά της Φυσικής.

Άραγε το υπουργείο Παιδείας θα ασχοληθεί ποτέ με τα παραπάνω ή για μια ακόμη φορά θα γίνουν όλα θυσία στον βωμό της κίβδηλης κανονικότητας (που πουλιέται αφειδώς στις μέρες μας), όπως στις πρόσφατες εξετάσεις των προτύπων (ερωτήσεις 9, 15 και 23 και τσιμουδιά για την 49!);Η Παιδεία και το παιδί είναι λέξεις συγγενικές με το ρήμα παίζω, αλλά με την Παιδεία και τα παιδιά δεν παίζουμε! Αλλιώς πάμε κατά διαόλου…

Φυσικοί – μέλη της Ε΄ΕΛΜΕ Αθήνας που βαθμολογήσαμε το μάθημα

 

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Βάσεις εισαγωγής: Οι πρώτες εκτιμήσεις ανά πεδίο

Βαθμολογίες Πανελλαδικών 2024: Συντριβή σε Φυσική, Ιστορία, Μαθηματικά- Σχεδόν 6 στους 10 κάτω από τη βάση!

Πανελλήνιες: Βγαίνουν σήμερα οι βαθμοί - ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΔΩ

Φτιάξε σωστά το Μηχανογραφικό σου με την βοήθεια των πιο εξειδικευμένων συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα