Η αύξηση της φυγής των καταθέσεων από τις τράπεζες σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες θέτει σε κίνδυνο την επανέναρξη της οικονομικής ανάπτυξης και υπονομεύει ένα από τα βασικά δόγματα του ενιαίου νομίσματος: το ενοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Συνολικά 326 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από τις τράπεζες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας στο δωδεκάμηνο που τελείωσε στις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η τάση που ξεκίνησε από τις ιρλανδικές και ελληνικές τράπεζες, οι οποίες «αιμορραγούσαν το 2010», εξαπλώθηκε πέρυσι στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η φυγή καταθέσεων από τις τέσσερις χώρες συμπίπτει με την αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 300 δισ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα επτά χωρών που θεωρούνται ότι ανήκουν στον πυρήνα της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, σχεδόν «ισορροπώντας» την εκροή.
Αυτό οδηγεί στον κερματισμό της πίστωσης και σε ένα δίπολο τραπεζικό σύστημα, που εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη και πλήττει την πολιτική της ΕΚΤ, στον τρίτο χρόνο της κρίσης. «Η φυγή κεφαλαίων οδηγεί στη διάλυση της ευρωζώνης και στην απόκλιση μεταξύ της περιφέρειας και του πυρήνα. Οι εταιρείες πληρώνουν 1%-2% περισσότερο για να δανειστούν στην περιφέρεια. Δεν μπορείς να έχεις αναζωογόνηση της ανάπτυξης με τέτοια απόκλιση», δηλώνει ο Alberto Gallo, της Royal Bank of Scotland
Πηγή:www.capital.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ