Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου περνάνε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα. Τα παζάρια θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες.
«Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη», σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Αντρέεβα, ενώ σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι «όλοι οι εταίροι βρίσκονται σε συνεργασία για τον συντονισμό των θέσεών τους». Να σημειωθεί ότι στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται η έδρα του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ καθώς και του ΟΟΣΑ.
Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη σε επίπεδο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις 8 Δεκέμβρη.
Η προετοιμασία της κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι ήταν στην ατζέντα χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, «η συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας».
Στόχος της κυβέρνησης είναι η λήψη των αποφάσεων μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ και σε κάθε περίπτωση «μέχρι το τέλος της χρονιάς», με τον Ευ. Βενιζέλο να κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση» πριν από τη διευθέτηση των «τεχνικών λεπτομερειών» της συμφωνίας. Για τη «νέα σχέση» με το ΔΝΤ σημείωσε ότι «μπορούμε να βρούμε μία λύση, η οποία να είναι αμοιβαίως επωφελής και αξιοπρεπής».
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, επί της ουσίας, παρέπεμψε τα επόμενα χτυπήματα στις αναλογιστικές μελέτες, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο Ασφαλιστικό, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που έχει μία δυναμική»...
Παρεμβάσεις για πιο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον»
Παράλληλα, κλιμακώνονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα των «απελευθερώσεων» και της εφαρμογής των μέτρων που προτείνονται από τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνεται και το νομοθετικό οπλοστάσιο για τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών κατοικιών. Ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, ο οποίος ανακοινώνοντας τη κατάργηση 897 αδειών λειτουργίας σε αντίστοιχες οικονομικές δραστηριότητες και κλάδους σημείωσε ότι «με αυτό τον τρόπο αίρουμε διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη τα οποία εμπόδιζαν την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τη νέα επιχειρηματικότητα».
Πρόκειται για τη ρύθμιση που αφορά σε εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4262/2014, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί κατά την ψήφισή του και αποσκοπεί στη διευκόλυνση και μείωση του κόστους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε άλλους, περιλαμβάνονται κλάδοι της μεταποίησης τροφίμων, δέρμα, κλωστοϋφαντουργικές ύλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.ά., οι οποίοι σύμφωνα με τον υπουργό συνεισφέρουν στο 14% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υπάρχει διάταξη για τη διενέργεια πλειστηριασμών κατοικίας, με βάση την τρέχουσα εμπορική τιμή αντί της υψηλότερης αντικειμενικής τιμής που ισχύει σήμερα. Η ρύθμιση διευκολύνει τους πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες και την Εφορία και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2016.
Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για στεγαστικά τραπεζικά δάνεια, σε μία παρέμβαση διαφοροποιημένη από τις προτάσεις, που παρουσίασε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, ο Κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο είναι δίκαιο για όσους έχουν ανάγκη, υπάρχει ήδη ο νόμος Κατσέλη», προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε πρόχειρη και βιαστική δήλωση θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην κοινωνία». Είναι απόλυτα φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «φρένο» στο ενδεχόμενο νέας απογείωσης των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων, ενόψει των «προσδοκιών» για ρυθμίσεις «διευκόλυνσης».
Στο μεταξύ, στην κλιμάκωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εστίασε σε χτεσινή ομιλία του και ο Γερμανός υφυπουργός Ενέργειας Ούβε Μπεκμέγιερ. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα σημείωσε ότι «οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση - μόνο μακροπρόθεσμα θα δώσουν αισθητά δείγματα μιας οικονομικής ανάπτυξης». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «χωρίς πολιτική ή νομική αξιοπιστία, η απόδοση του κεφαλαίου ακόμα και της καλύτερης επένδυσης, δεν θεωρείται βέβαιη. Εδώ, το κράτος οφείλει να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για ένα ομαλό πολιτικό πλαίσιο»...
Πηγή: Ριζοσπάστης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη