Η επιστολή απευθύνεται στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Αναλυτικά το αίτημα αναφέρει:
«Οπως γνωρίζετε, η χώρα αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του 2015 και για το 2016, δεδομένου ότι
- δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση για το δεύτερο πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2014
- η χώρα δεν έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις αγορές
- το πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για επέκταση δεν έγινε αποδεκτό
- ο ELA δεν επεκτάθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου ήταν αναγκαίοι οι έλεγχοι κεφαλαίων για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης».
Με δεδομένα τα παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα είναι η προθεσμία που έθεσε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου για την επίτευξη συμφωνίας, η Ελλάδα ζητά υποστήριξη από τον ESM με τη μορφή δανείου δύο ετών. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή των δόσεων χρέους για τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις χρέους της Ελλάδας.
Σε σύνδεση με το δάνειο η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση και αναδιαμόρφωση του χρέους της στον EFSF, στο πνεύμα των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν προκειμένου να διαβεβαιωθεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Στο τέλος της δανειακής περιόδου, ή νωρίτερα, η Ελλάδα στοχεύει να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Μέχρι να συμφωνηθεί και τεθεί σε ισχύ αυτό το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την επέκταση του προγράμματος από το Eurogroup για μία σύντομη περίοδο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί τεχνική χρεοκοπία.
Πηγή: enikonomia.gr μέσω enikos.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ