Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος εμφανίζεται αμετανόητος κατά την απολογία του, καθώς επιμένει ότι πρόκειται για «πολιτική σκευωρία» και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.
Μάλιστα, όταν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής μπήκε στην αίθουσα στην έναρξη της δίκης, σηκώθηκαν όρθιοι οι υποστηρικτές του σε στάση «προσοχής», σύμφωνα με άλλες πληροφορίες. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι «ο χαιρετισμός αυτός δεν ήταν ο επίσημος της Χρυσής Αυγής. Χαιρέτησα κάποιες φορές έτσι γιατί τον θεωρώ ελληνικό. Ήταν ο χαιρετισμός των εθνικιστών στο μεσοπόλεμο. Εγώ φασίστας δεν είμαι σε καμία περίπτωση».
Οι συγγενείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα φώναξαν «ου» και η Μάγδα Φύσσα «σκυλί». Στην δικαστική αίθουσα βρίσκονται και οι γονείς του Παύλου Φύσσα.
Εν τω μεταξύ, στον χώρο έξω από το Εφετείο και σε άλλα σημεία πάνω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας βρίσκονται διαδηλωτές με πανό, συνθήματα και τρικάκια κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής. Παντού, κεντρική φιγούρα είναι το πρόσωπο του Παύλου Φύσσα, τον οποίο δολοφόνησε τάγμα εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι έντονη στην περιοχή.
Στην κινητοποίηση καλούν: ΚΕΕΡΦΑ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΣΥ, ΠΕΝΕΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πρωτοβουλία στη Φυλακή οι Δολοφόνοι της Zackie-Oh, ΟΛΜΕ, Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Πειραιά, ΕΛΜΕ Καλλιθέας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», Φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής, Παντείου, Παιδαγωγικού, Χημικού, Γεωπονικής, ΑΣΚΤ, Γεωλογικού και Μεταλλειολόγων, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα», Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας, καθώς και τα δημοτικά σχήματα: Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, Κίνημα στην Πόλη (Ζωγράφου), Εκτός των Τειχών (Μαρούσι), Φυσάει Κόντρα (Αγία Παρασκευή), Κόκκινη Ρωγμή (Νέο Ηράκλειο), Αντίσταση και Ανατροπή στα Βριλήσσια, Εκτός Σχεδίου (Νέα Ιωνία), Ανταρσία στο Λιμάνι του Πειραιά, Ανταρσία στην Κοκκινιά, Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, Ανυπότακτη Πετρούπολη.
Τη φωνή τους ενώνουν οι δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θαν. Καμπαγιάννης, Δημ. Ζώτος, Κ. Παπαδάκης και Κ. Σκαρμέας.
Κλειστή είναι αυτήν την ώρα η λεωφόρος Αλεξάνδρας, στο ρεύμα προς Πατησίων, από το ύψος της οδού Πανόρμου μέχρι τη Δέγλερη, λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.
Η απολογία
Η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι η τελευταία πριν κλείσει η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για την δράση εγκληματικής οργάνωσης.
Η έσχατη απολογία που ακούγεται στο δικαστήριο θα είναι αυτή του “Πρώτου τη τάξει”, του αδιαφιλονίκητου ηγέτη τής, κατά την κατηγορία, δομημένης εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εγκαίρως, δια των συνηγόρων του, διεμήνυσε πως δεν επιθυμεί να σταθεί στο βήμα του δικαστηρίου με τη σειρά του καταλόγου και ζήτησε να απολογηθεί τελευταίος αφού έχουν προηγηθεί όλες οι απολογίες των συγκατηγορουμένων του, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Ωστόσο, εμφανίστηκε από την έναρξη της δίκης στην δικαστική αίθουσα
Ο απόλυτος αρχηγός κατά τα πρότυπα του Χίτλερ, όπως αναφέρεται στην δικογραφία, βρίσκεται ενώπιον των δικαστών που σε λίγο καιρό θα κρίνουν τον ίδιο, τους συγκατηγορουμένους του αλλά και το σχήμα που ο Ν. Μιχαλολιάκος δημιούργησε και διευθύνει χωρίς αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του για περισσότερα από 30 χρόνια.
Αναλυτικά, αποσπάσματα από την απολογία του Ν. Μιχαλολιάκου:
Πρόεδρος: Κύριε Μιχαλολιάκο. Ανοίξτε το μικρόφωνο θα μιλάτε δυνατά να ακούγεστε και αρχικά θα μας πείτε τι έχετε να πείτε για τις πράξεις που σας αποδίδονται.
Ν. Μιχαλολιάκος: Κα Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Δικαστές, κύριοι Εισαγγελείς, θελω να δηλώσω αθώος για τις κατηγορίες που που αποδίδονται κατόπιν μιας πολιτικής σκευωρίας και στοχεύσεως 25 χρόνων. Η ιδέα της δικαιοσύνης που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και δίνει το δικαίωμα της υπερασπίσεως, εύχομαι να αποδειχθεί ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, γιατί παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη υπάρχουν και μέσα στη βουλή έχω καταγγείλει και αυτό οποίο αποκαλείται δημοκρατία και διάκριση εξουσιών στην Ελλάδα δεν υπάρχει καθώς η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία συμπλέκονται άμεσα αλλά και στον χώρο της δικαιοσύνης υπάρχει επιρροή.
Θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη.δείχνει ότι υπάρχει επιρροή, θα πρεπε να είναι ανεξάρτητη όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και αυτό που λέγεται δημοκρατία.
Θέλω να δηλώσω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, από γενέσεως του ελληνικού κράτους κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις ενός οπαδού του κόμματος. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό. Και πριν λίγο καιρό ένας οπαδός του Ματέο Σαλβίνι είχε πυροβολήσει εναντίον κάποιων λαθρομεταναστών αλλά δεν κατηγορήθηκε για αυτό όπως δεν κατηγορήθηκε κανένα κόμμα στην Ευρώπη για πράξεις βίας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε για την νεότερη πολιτική ιστορία ότι μετά τα Δεκμβριανά έχουμε μια αλληλοσφαγή, οι φυσικοί αυτουργοί δικάστηκαν αλλά δε θεωρήθηκαν οι ηθικοί αυτουργοί του κόμματος η κατηγορία είναι περί εγκληματικής οργάνωσης. Ποια εγκληματική οργάνωση; Εμείς ήμασταν γνωστοί 25-3- χρόνια έχοντας γραφεία, τηλέφωνα, κάνοντας δημόσια παρουσία σε εφημερίδες, τηλεοράσεις και είδατε πέρασαν από αυτό το βήμα άπαντες οι βουλευτές.
Με τι σκεπτικό αυτούς που εξέλεξε ο ελληνικός λαός να είναι παράλληλα μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Και τα παράλογα δεν σταματούν εκεί, τον Μάιο του 2012, μετά έγιναν επαναληπτικές τον Ιούλιο και εξελέγησαν 18, οι 3 που δεν εξελέγησαν δεν θεωρούνται υπεύθυνοι για εγκληματική οργάνωση.
Και ο ένας που παραιτήθηκε πριν 3 μήνες δε θεωρήθηκε διευθυντής. Ο άλλος που πήρε τη θέση του θεωρήθηκε και κατηγορήθηκε. Πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, πώς είναι δυνατόν να κάνω εγκληματική οργάνωση και να βάλω έναν που έβοσκε κατσίκες στην Αιτωλοακαρνανία; Εγκληματική οργάνωση δεν υπήρχε. Και σε ό,τι αφορά την ιδεολογία και ασφαλώς θα με ρωτήσετε στη συνέχεια της σημερινής συνεδριάσεως, εμείς δηλώναμε από το 1982 εθνικιστές εγγράφως και όχι ναζιστές και είμαι εδώ να υπερασπιστώ όχι μόνο το πρόσωπό μου, αλλά έναν ολόκληρο κόσμο που με μια βρώμικη προπαγάνδα, μια στόχευση που έγινε με στοιχεία και με δηλώσεις και με ντοκουμέντα φτάσαμε στο σημείο του κατηγορητηρίου. Θα αρχίσω με τη σύλληψή μου στην κατοικία μου, ξημερώματα με μαύρα τεθωρακισμένα τζιπ με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματο λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν. Αλλά το πιο περίεργο από όλα αυτά είναι ότι στην επιχείρηση, που θύμιζε ταινία του Χόλιγουντ, ήταν εκεί και κάμερες από τηλεοπτικά κανάλια.
Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν αυτή τη μυστική επιχείρηση; Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ, στην αντιτρομοκρατική, που αντιμετωπίσαμε μια κατηγορία χωρίς να μας δώσουν στοιχεία της δικογραφίας και ο συνήγορός μου γι' αυτό το λόγο αρνήθηκε να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα. Ότι είχε πολιτική στόχευση αυτή η ιστορία προκύπτει και από το γεγονός ότι εμάς από τα ξημερώματα μας είχαν στη ΓΑΔΑ.
Συμπληρώσαμε κάποια χαρτιά, δαχτυλοσκοπηθήκαμε και ήταν 2 η ώρα που ήταν να πάμε αλλά δεν πηγαίνανε στις 2 η ώρα, μας είπαν ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα του δελτίου ειδήσεων. Και πράγματι μας έβγαλαν με χειροπέδες από την κεντρική είσοδο της Αλεξάνδρας, που ήταν όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή ήταν μια επιχείρηση σοκ και δέος, προκειμένου να τρομοκρατήσουν έναν ολόκληρο κόσμο, μια επιχείρηση να ποινικοποιήσουν και η στάση τους θυμίζει το στίχο ενός ποιητού που έλεγε είμαστε με τα βαποράκια, τους πρεζάκηδες [...] μαζί με τα χασίσια, παραβιάζοντας κάθε αρχή μας έβαλαν από την κεντρική είσοδο προκειμένου να μας παρουσιάσουν σαν εγκληματίες, ήταν ένα τηλεοπτικό σόου, μια επιχείρηση κυριολεκτικά σοκ και δέος η οποία είχε σκοπό αφενός μεν να κάμψει το ηθικό μας, πράγμα που δεν πέτυχε αλλά προπαντώς να τρομοκρατήσει το λαό, να πει στον ελληνικό λαό «μην πάτε με αυτούς γιατί είναι εγκληματίες, μην πάτε με αυτούς γιατί θα σας φορέσουν χειροπέδες».
Αυτή ήταν η συλλογιστική ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος πολλών ετών αλλά κυρίως τα 6 τελευταία χρόνια, από τον Δεκέμβρη του '13 μέχρι σήμερα όπου έχουμε λιντσαριστεί από τα ΜΜΕ. Υπήρχε πλήρης απαγόρευση από τα Μέσα για να καταθέσουμε την άποψη μας. Φτάσαμε στο σημείο ότι η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να μας αφαιρεί βασικά δικαιώματα του εκλογικού νόμου, όλοι σιωπούσαν. Δεν έδωσα καμία τηλεοπτική συνέντευξη, δεν έκανα κεντρική ομιλία στην πόλη των Αθηνών, κανείς από όλους αυτούς που παριστάνουν τους δημοκράτες δεν πήρε το λόγο για να πει αυτά τα πράγματα, επιπλέον στη διάρκεια της διαδικασίας είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια συρρραφή υποθέσεων που δεν ήταν άγνωστες, ήταν στα χέρια της Δικαιοσύνης, που με μέθοδο ανάλογη του Φρανκενστάιν συνενώθηκαν και δεν είχαν καμία σχέση για ένα κοινό αδίκημα και βεβαίως με κορυφαίο το έγκλημα στο Κερατσίνι, που καταδίκασα από την πρώτη στιγμή από το περιστύλιο της Βουλής και θα σας αναφέρω και στη συνέχεια. Αλλά μην ξεχνάμε ότι για ανάλογο περιστατικό καθηγητή στην Πάτρα είχε κατηγορηθεί και προφυλακιστεί ένα στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, και ποτέ δεν κινήθηκαν διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. Όπου για τη δολοφονία Λαμπράκη ο ίδιος ο Καραμανλής είχε πει «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα», όπως για το ΠΑΣΟΚ που ποτέ δεν κατηγορήθηκε και καλώς δεν κατηγορήθηκε. Για όλα αυτά που αναφέρονται για τη δράση της ΧΑ και υπήρχε επιδίωξή μας να είναι απόλυτα νόμιμη, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για αυτό το πράγμα. Και για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε εκτός από το είμαι ανόητος. 615.000 άνθρωποι μας τίμησαν και γύρισαν την πλάτη στην βρώμικη προπαγάνδα ενός συστήματος. Πώς ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή. Ξεκίνησε όχι σαν κόμμα, όχι σαν οργάνωση αλλά σαν μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκε στην «4η Αυγούστου», στην οποία ήμουν κι εγώ. Άνθρωποι με ιδανικά εθνικά, αντιμαρξιστές που είχαν κάποιους ιδεολογικούς προβληματισμούς. Δεν ήταν σκοπός μας ποτέ να κατέβουμε στην πολιτική.
Ταυτοχρόνως η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η ΧΑ δεν είχε ξεκινήσει προκειμένου να κάνει πολιτική ήταν η προσωπική μου εμπλοκή με πολιτικά σχήματα που δεν είχαν καμία σχέση με τη ΧΑ όπως το 1984 τοποθετήθηκα μέλος της ΕΠΕΝ και επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, μάλιστα με διαδέχθηκε τότε, ο Μάκης Βορίδης, επί των ημερών του οποίου το 1985 στην προεκλογική περίοδο, μετά από ομιλία της ΕΠΕΝ στο χωριό [...] οπαδός μέλος της ΕΠΕΝ σκότωσε έναν αριστερό αλλά δεν κατηγορήθηκε γι' αυτό ούτε ο Μάκης Βορίδης ούτε η ΕΠΕΝ. Το 1984 λοιπόν βρέθηκα στην ΕΠΕΝ, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές το 1983, κάναμε μια δήλωση προβλεπόμενη από τον νόμο στον ΑΠ, με την οποία ιδρύσαμε το κόμμα, όχι «Χρυσή Αυγή» αλλά «Λαϊκός Σύνδεσμος», μέχρι το 1984 που συνεχίσαμε τις εκλογές και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Προκειμένου να είναι ευρύτερα γνωστό το ψηφοδέλτιό μας προσθέσαμε, και υπάρχει στα μητρώα η προσθήκη, η αλλαγή από «Λαϊκός Σύνδεσμος» σκέτο σε «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή».
Στις εκλογές '94-'96 η ΧΑ δεν είχε τους στόχους που θέλαμε και μάλιστα, μετά τις εκλογές του 1996 πιστεύαμε ότι θα έχουμε επιτυχία, αλλά ο λαός προτίμησε να ξαναψηφίσει τον Κώστα Σημίτη. Μετά από αυτά λοιπόν, αποφασίσαμε η εθνική επιτροπή να προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε διάφορες συμμαχίες, διάφορες συνεργασίες και έτσι το 1999 μας βρήκε στις εκλογές στο κόμμα «Πρώτη Γραμμή» του Κώστα Πλεύρη, που ήμουν τρίτος στο ψηφοδέλτιο χωρίς να αναφέρεται το όνομα «ΧΑ» στον τίτλο του ψηφοδελτίου. Το 2000 υποστηρίξαμε την «Εθνική Συμμαχία» του Μιχαλόπουλου και μετά το 2004 έναν άλλον μετωπικό συνδυασμό, η «Πατριωτική Συμμαχία» και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε αυτόνομα πλέον στις πολιτικές διαδικασίες το 2007, στο 7ο συνέδριο μας που έγινε στο Ηλέκτρα Παλλάς που ανήκε στην αρχιεπισκοπή Αθηνών, που μας παραχωρήθηκε δωρεάν, αρχιεπίσκοπος τότε ήταν ο μακαριστός Χριστόδουλος. Θα ήθελα επίσης να σας πω με το περίφημο καταστατικό είναι ένα έγγραφο κατασκευασμένο.
Να τονίσω ότι είναι γραμμένο με γραφομηχανή και σε περισσότερα από 50 γραφεία και σε μένα που έγινε έρευνα προσωπικά, δε βρέθηκε έγγραφο με γραφομηχανή. Και επίσης είναι ένα κείμενο κι αν διαβάσει κανείς, αυτό δεν είναι καταστατικό, είναι ένα κείμενο ανερμάτιστο, το πόσο ανερμάτιστο είναι φαίνεται από το ότι έχει και τμήμα αισθητικών μελετών. Αν εσείς ξέρετε οργάνωση να χει τμήμα αισθητικών μελετών, φιλοσοφικής έρευνας, όλα αυτά είναι άνευ ουσίας. Πριν αναφερθώ στο κοινοβουλευτικό έργο της Χρυσής Αυγής έχω να σας πω ότι τον Γενικό Διευθυντή της κυβερνήσεως, τον κ. Μπαλτάκο, τον γνώριζα από το 1973 όταν ήμαστε μαζί σε διάφορες οργανώσεις που ενδιαφέροντο για το κυπριακό ζήτημα. Στη συνέχεια είχα επαφές μαζί του γιατί συμμετείχε στο ενιαίο εθνικιστικό κίνημα και έτσι είχα το βάρος κάποιοων συνομιλιών μαζί του. Όσα ελέχθησαν με τον κ. Μπαλτάκο είναι απολύτως αληθή και μου τα είπε και μένα ο Μπαλτάκος. Και μου προκαλεί μεγάλη απορία το γεγονός ότι η δικαιοσύνη την ίδια στιγμή που ήταν πρωτοσέλιδο ο Μπαλτάκος δεν τον κάλεσαν να καταθέσει, δεν έκανε καμία έρευνα. Και πώς θα έκανε, επί ημερών Σαμαρά. Τη ΧΑ προσπαθούν να την παρουσιάσουν σαν εγκληματική οργάνωση εδώ και 30 χρόνια και για του λόγου του αληθές θα σας διαβάσω από το βιβλίο μου ένα απόσπασμα τι είχε γράψει ο μάρτυρας κατηγορίας Δ.Ψαρράς ο οποίος το 1993 έγραφε: «Την περασμένη εβδομάδα η ναζιστική Χρυσή Αυγή άφησε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε 2 τουλάχιστον εγκληματικές ενέργειες, [...] βόμβα στο ΚΚΕ [...]» στη συκοφαντία αυτή απαντήσαμε με δημοσίευση.
Πρώτον για το «ναζιστές», δηλώνουμε ότι είμαστε Έλληνες εθνικιστές και δεν το λέμε τώρα, το λέμε απο το συνέδριό μας το 1992, δεύτερον ότι η ΧΑ είναι υπεύθυνη γι' αυτές τις πράξεις είναι αποκυήματα της φαντασιας. Είναι δυνατόν ένα νόμιμο κόμμα στον ΑΠ να κάνει εγκληματικές πράξεις; Ανταπαντούν και λένε η δημόσια ανάληψη ευθύνης δεν θεωρείται σοβαρό στοιχείο από τις αρχές. Υπήρχε μια μεθόδευση και υπήρχαν πράγματα που δεν ήταν στο περιθώριο.
Είχαν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση. Αρχές του 1995, βουλευτής του ΚΚΕ καταθέτει επερώτηση στη Βουλή και ζητά από την κυβέρνηση να θέσει τη ΧΑ εκτός νόμου. Στον Κολοζώφ απαντά ο Παπαθεμελής «το φρόνημα είναι ελεύθερο και διώκεται μόνο η παράνομη πράξη. Δεν έχω υπόψη μου κάτι διαφορετικό. Η ΧΑ είναι μεν ακροδεξιά οργάνωση αλλά είναι πολιτικό κόμμα νόμιμο στον ΑΠ». Ανταπαντώντας ο Κολοζώφ στον Παπαθεμελή λέει «Απογοητεύσατε τον δημοκρατικό λαό της χώρας μας». Πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η ΧΑ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, κατηγορήθηκε άδικα και αποδείχθηκε ότι ήταν αθώα. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά το 1993, ήταν το περίφημο χαράκωμα της μαθήτριας των Αμπελοκήπων, , εμφανίζεται μια μαθήτρια με ένα χαραγμένο μέτωπο στο οποίο υπήρχε ένας αγκυλωτός σταυρός και βγαίνουν οι εφημερίδες και λένε ότι το κανε η ΧΑ και γίνεται πορεία στην Αθήνα στο κέντρο και βγαίνουν οι πάντες και ζητούν να βγει η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου και να συλληφθώ.
Διευθυντής της Γενικής Ασφαλείας τότε ο κ. Αποστολόπουλος, τον οποίο πίεζε ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ τότε να κάνει δικογραφία και βεβαίως επειδή ήταν πασιφανές καλεί τον ιατροδικαστή Κουτσάφτη που αποφαίνεται κατηγορηματικά ότι δεν ήταν χάραγμα αλλά τατουάζ που δε μπορεί παρά να έγινε με τη θέληση του μαθητή. Η διάψευση Κουτσάφτη φάνηκε στα ΜΜΕ και δεν λέει κανείς τίποτα. Εκλογές 1994 που λαμβάνουμε μέρος άτομο ονόματι Θεοδωράκης, άγνωστο σε μας, αποπειράται να δολοφονήσει τον Εφραιμίδη. Κατευθείαν ανακοίνωση του ΚΚΕ να τεθεί η ΧΑ εκτός νόμου. Επίσης ένας ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου μαχαιρώνει κάποιους αναρχικούς και λένε ότι ήταν Χρυσαυγίτης και αποδεικνύεται ότι τους μαχαίρωσε γιατί δεν πλήρωναν τα τσιγάρα από το κατάστημά του. Πολιτική στόχευση ξεκάθαρη. Στην περίπτωση την τελευταία το 2013 ξεφεύγει από κάθε όριο και είναι ομολογημένη από τους ίδιους της παρατάξεως που ήταν κυβέρνηση.
Προηγουμένως όμως να αναφερθώ σε ένα έγκλημα τον Αύγουστο του 2012, όπου η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρουν για το φόνο του νεαρού ιρακινού στην οδό Αναξαγόρα «είναι ρατσιστικό μίσος» και στο ίδιο μήκος κύματος ο Υπουργός τότε που είχε αναλάβει τη δίωξη της ΧΑ και την έστησε έναν χρόνο αργότερα. Έλεγε και κατηγορούσε τη Χρυσή Αυγή για τον φόνο του Ιρακινού και μάλιστα υπήρχαν και μάρτυρες μέλη αριστερής οργανώσεως που είπαν ότι είδαν 5 κοντοκουρεμένους πάνω σε μηχανή. Το έγκλημα εξιχνιάστηκε και ήταν ξεκαθάρισμα μεταξύ αλλοδαπών, εμπόρους ναρκωτικών. Αλλά οι τελευταίοι που ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν η ίδια η Χρυσή Αυγή, αλλά αυτοί ήθελαν, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, να στήσουν κατηγορητήρια.
Και εκτός από το βίντεο Μπαλτάκου μου είπε ο Μπαλτάκος και ποιοι υπουργοί πρωτοστάτησαν στην δίωξή μας. Έχουμε λοιπόν δηλώσεις, όπως στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, μια ημέρα πριν τη δολοφονία, του Μάκη Βορίδη όπου είχε πει «βρισκόμαστε πια σε ένα σημείο που θα άξιζε να σκεφτεί κανείς, πέρα από τη συγκεκριμένη δίωξη για το περιστατικό, μήπως συλλέγοντας κανείς σειρά περιστατικών, την εγκληματική δράση οργανώσεως». Πριν γίνει το έγκλημα έβλεπε ο Μάκης Βορίδης που ήταν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκευωρίας, έβλεπε εγκληματική οργάνωση. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, μετά τη προφυλάκισή μου, έδωσε συνέντευξη ο Ρουπακιώτης που είχε πει «πιεζόταν η ελληνική κυβέρνηση...». Τον ερωτά ο δημοσιογράφος «έπαιξε ρόλο αυτό;» και το ίδιο λέει ο Μπαλτάκος που δεν τον κάλεσε ποτέ κανείς να δώσει εξηγήσεις. Πάμε στις 4 Νοεμβρίου 2013. εμείς στις φυλακές Κορυδαλλού. ο Σαμαράς στην «Ανατροπή» δηλώνει: «Εγώ είμαι εδώ πέρα 15 μήνες. Ελέγχω τη δικαιοσύνη; Μπορούσα να κάνω τηλέφωνο και θα μπορούσαν να πω τσακίστε τους». Είναι σωστό αυτό που λέει δημόσια ο πρωθυπουργός; Είδαμε ότι έγινε αυτό. Και δεν ελέγχθηκε αυτό διότι στη δημοκρατία μας, εντός εισαγωγικών, κάποιοι είναι περισσότερο ίσοι από τους ίσους.
«Εγώ στην Αμερική βρισκόμουν» έλεγε. Άρα, τι είναι αυτό που λέω. πήραμε το ρίσκο μας. Ο Νικόλας ο Δένδιας το 2014 γιατί έφτιαξε το φάκελο της ΧΑ; Έπιανε ποσοστά 10%, όταν ξεκίνησε η ιστορία με τις δικογραφίες η ΧΑ άρχισε να έχει μια αποκλιμάκωση, σαφέστατη η πρόθεσή του. Είδε τις δημοσκοπήσεις και έστησε το κατηγορητήριο. Ο Βαρβιτσιώτης πρόσφατα στην Πρώτη Γραμμή του ΣΚΑΪ λέει «κ. Βίτσα, 3 χρόνια είστε κυβέρνηση και δεν έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε την δίκη της ΧΑ που με πολιτικό κόστος την παραπομπή της έφτιαξε η ΝΔ». Τα λέει εν ενεργεία υπουργός της κυβερνήσεως 6 μήνες, ο κ. Παρασκευόπουλος και θέλω να απευθύνω ρητορικό αίτημα. Λέγανε ότι σε όλη τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου ότι σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσαμε τη δίκη. Κ. Πρόεδρε νομίζω οτι γνωρίζετε καλύτερα από τον οποιονδήποτε δεν έχουμε εμείς τη δυνατότητα να συντομεύσουμε ή να καθυστερήσουμε τη δίκη. και μετά τις εκλογές δε λέγανε λέξη και αυτό δείχνει τον δόλο τους.
Ο Κυρανάκης παραμονή των εκλογών, εκπομπή «Παρεμβάσεις», δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης και ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης και ο Σαμαράς, που έκλεισε τη ΧΑ φυλακή θα καταδικάσει οποιονδήποτε ακροδεξιό». Μια βασική αρχή του δικαίου, το τεκμήριο της αθωότητος, καταργήθηκε βάναυσα.
Αδικηθήκαμε βάναυσα και υπήρχε μια στόχευση απέναντί μας, από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός μας εξέλεξε. Θα ήθελα στη συνέχεια να αναφερθώ στην περίφημη συγκέντρωση των Θερμοπυλών του 2012 και για την οποία κατηγορούμουν ότι προέτρεψα να γίνουν αδικήματα. Είναι πραγματικά εξωφρενικό, πέρα πάσης λογικής δικαιοσύνης η αποκοπή φράσεων προκειμένου να αποδίδονται κατηγορίες. Και συγκεκριμένα έλεγα το εξής: «είμαστε πολλοί δεν χωράνε τα γραφεία τους φακέλους να μας φακελώσετε, και ο Δένδιας είπε θα συντρίψουμε τα τάγματα εφόδου, εσείς είστε τα τάγματα εφόδου!» Και υπήρχαν παιδιά, ηλικιωμένοι. Και για μεγαλύτερη διευκρίνιση, στο άρθρο μου «οι Θερμοπύλες και οι λογιστές» λέω το εξής, ότι «δεχθήκαμε τη σφοδρή επίθεση του υπουργού, μίλησε για τάγματα εφόδου που θα συντρίψει τα τάγματα εφόδου αλλά τα τάγματα εφόδου ήταν οι χρυσαυγίτες με ελληνικές σημαίες». Και δεν σας κάνει εντύπωση ότι ερευνήσατε περισσότερα από 200 κομπιούτερ και [...] Όταν έγιναν τα επεισόδια της Βουλής το '65, μιλούσε για τάγματα εφόδου. Στην Καλαμάτα τα ίδια. Τα γνωρίζει όλος ο ελληνικός λαός. Δεν κατηγόρησε κανείς το κόμμα.
Κα Πρόεδρε, κε Δικαστά, θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτή την εισαγωγή αν θέλετε και είμαι στη διάθεσή σας.
Πρόεδρος: Αναφερθήκατε προηγουμένως σε κάποιες έκνομες πράξεις που απέδιδαν κατά καιρούς στη ΧΑ.
Ν. Μιχαλολιάκος: Βεβαίως.
Πρόεδρος: Για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι οτιδήποτε μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το απέδιδαν στη ΧΑ;
Ν. Μιχαλολιάκος: Από πολιτική εμπάθεια, όταν έγινε το Σοφούλης Πλάτωνας ένας από τους όρους ήταν η απαγόρευση φασιστικών οργανώσεων και γι αυτούς φασιστικές ήταν οι εθνικιστικές. Η αριστερά πολεμά εθνικιστικά κινήματα. Δεν είναι θέμα ελληνικό, είναι παγκόσμιο.
Πρόεδρος: Δηλαδή μπορούσαν να αποδίδονται σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα;
Μιχαλολιάκος: Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα,η περίπτωση Καζάκου που άρχισε να πυροβολεί αλλοδαπούς πρωτοσέλιδο στην Ελευθεροτυπία «Δολοφονεί η Χρυσή Αυγή». Ο πατέρας του Καζάκου βγήκε και το είπε. «Ναι τους σκότωσε αλλά χρυσαυγίτης δεν είμαι». Τον Καζάκο μας τον είχανε χρεώσει.
Πρόεδρος: Έχουμε μπροστά μας το καταστατικό που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του ΑΠ 30/8/12. στην τελευταία σελίδα του λέει, στην σελ. 38 «το παρόν εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου» κτλ, 22ας Αυγούστου ποιου έτους;
Μιχαλολιάκος: Τότε. Του ίδιου έτους.
Πρόεδρος: Είναι 30-08-2012 η κατάθεση, να πω τη λέξη, «εγκρίθηκε» λέει εδώ «ομόφωνα από το ΠΣ κατά τη συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου»
Μιχαλολιάκος: Του 2012.
Πρόεδρος: Οπότε εγκρίθηκε;
Μιχαλολιάκος: Ναι. Να σας εξηγήσω. Είχαμε ένα καταστατικό αλλά όταν μπήκαμε στη Βουλή θα παίρναμε κρατική χρηματοδότηση. Έπρεπε να φτιάξουμε ένα καταστατικό διότι το άλλο ήταν ένα λιτό κείμενο που δεν προέβλεπε κάποια πράγματα.
Για το λόγο αυτό πήραμε το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και φτιάξαμε ένα πλήρες καταστατικό, απόλυτα σύννομο.
Πρόεδρος: Όταν ήρθε εδώ ο μάρτυρας υπεράσπισης, ο Σπίνος...
Μιχαλολιάκος: Αυτόκλητα παρουσιάστηκε.
Πρόεδρος: Είπε ότι «εγώ το είδα στο συνέδριο του '92, γιατί μοιραζόταν σε όλους και έτσι το πήρα και εγώ».
Μιχαλολιάκος: Λέει ψέμματα, το 1992 ο Σπίνος δεν είχε καμία σχέση με τη ΧΑ. Ο Σπίνος είχε πει πάρα πολλά σε μια συνέντευξη, είπε για παράδειγμα ότι έχω 400 τόνους βιβλίων. Το σπίτι μου είναι 110 τετραγωνικά. Δεν χωράνε όλα αυτά.
Πρόεδρος: Από άλλους απολογούμενους ακούσαμε ότι το καταστατικό ήταν ένα δισέλιδο με τις αρχές, τι ισχύει τελικά;
Μιχαλολιάκος: Το δισέλιδο αναρτήθηκε και έγινε το καταστατικό που κατετέθη στην Γκουτζαμάνη, αν θυμάμαι καλά και αναρτήθηκε για να είναι απόλυτα σύννομο και κυρίως στον τομέα για τα οικονομικά.
Πρόεδρος: Αυτή η ανάρτηση όπως την αποκαλείτε πόσες φορές έγινε; Γινόταν σε συνέδριο;
Μιχαλολιάκος: Αλλάζαμε κάποια πράγματα αλλά και πάλι λιτά, σε πλήρη ανάπτυξη ήταν αυτό που καταθέσαμε το 2012. Στο συνέδριο μπορεί να γίνουν στην εκτίμηση αλλαγής πολιτκών πραγμάτων όπως και με άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κόμματος.
Πρόεδρος: Το πρώτο αυτό έγγραφο έγινε τελικά ποιο έτος;
Μιχαλολιάκος: Το 1992 που ήταν για την ιδεολογία και την πολιτική.
Πρόεδρος: Αυτό είναι όπως του '12 που λέει το πολιτικό συμβούλιο και εσάς. Το 1992 από ποιούς είχε υπογραφεί;
Μιχαλολιάκος: Από την κεντρική επιτροπή από 40 άτομα.
Πρόεδρος: Και όσες φορές τροποποιήθηκε, αυτό που τροποποιήθηκε υπάρχει;
Μιχαλολιάκος: Ό,τι βρήκατε στα κομπιούτερ και προχθές είχαμε μια εγκληματική ενέργεια, μας έκαψαν τα γραφεία...
Πρόεδρος: Ό,τι υπάρχει είναι αυτά που έχουμε σε υπολογιστές και σκληρούς. Άρα, από το 1992 υποθέτω θα ορίζατε πώς γίνεται κάποιος μέλος του κόμματος, όπως ορίζετε και το 2012.
Μιχαλολιάκος: Ναι, μέλος ήταν κάποιος που είχε μια συνέπεια στην παρουσία του στα γραφεία, στη συμμετοχή σε ότι διαδικασίες είχαμε.
Πρόεδρος: Από το 1992 μέχρι το 2012 πόσα ήταν τα μέλη που γράφτηκαν;
Μιχαλολιάκος: Κοιτάξτε επειδή είχαμε βρεθεί ενώπιον μιας μεγάλης εισροής προσώπων, αποφασίσαμε και βγάλαμε μια εγκύκλιο προκειμένου να πούμε ότι μέλη γίνονται όσοι γράφτηκαν πριν το 2009, ώστε να πιστοποιείται η συνέπειά τους. Αλλά όταν ήμασταν στη φυλακή, επειδή προέκυψε το θέμα υποβάλαμε ένα υπόμνημα 800 ατόμων, τα οιονεί μέλη.Αν κρύβαμε τα μέλη...
Πρόεδρος: Η ερώτηση είναι αν είχατε μέλη. Αν υπήρχαν άτομα που γράφτηκαν από το 1992.
Μιχαλολιάκος: Ναι, υπήρχαν.
Πρόεδρος: Δηλαδή ο κατάλογος ξεκινάει πόσο πίσω;
Μιχαλολιάκος: Ναι αλλά κοιτάξτε, όχι μόνο τα μέλη αλλά και οι βουλευτές φεύγουν από το ένα κόμμα στο άλλο. Δεν μπορείς να 'χεις έναν συνεχή κατάλογο μελών. Όπως έχουμε την μεταγραφή ποδοσφαιριστών, έχουμε και μελών. Είναι οιονεί μέλη. Το υπόμνημα έχει τη σκοπιμότητα ότι να κατηγορηθούμε ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Ήταν και δημοτικοί υπάλληλοι που ήταν υπό διωγμό. Δεν ήθελαν να βάλουν το όνομά τους.
Πρόεδρος: Μάλιστα. Κάνετε μια αναφορά σε κάποιο άλλο καταστατικό, λέτε ότι δε βρέθηκε γραφομηχανή σε κανένα σπίτι.
Μιχαλολιάκος: Εγώ δεν ξέρω να πληκτρολογώ κατ' αρχάς. Την εποχή που αναφέρεται αυτό το έγγραφο υπήρχαν τα κομπιούτερ και οι εκτυπωτές. Είχαμε το περιοδικό που δεν έβγαινε σε γραφομηχανή. Το 1992 έγινε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα, κάποιοι ήθελαν τη ΧΑ ένα κλειστό κλαμπ για να αμπελοφιλοσοφούν και ήθελαν την ανωνυμία τους για να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ούτε στην επαγγελματική τους δραστηριότητα κλπ. Αυτό ξεκαθάρισε και κάποιοι απ' αυτούς φύγανε κατηγορώντας με ότι εγώ πρόδωσα, συμβιβάστηκα, ότι είμαι πλούσιος. Όταν μάλιστα μας έπιασαν, έλεγαν ότι οι μισθοί στη ΧΑ είναι 6 εκατομ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα έγινε ο τελευταίος έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές, είμαστε το μόνο κόμμα καθαρό, τα μοναδικά περιουσιακά μου στοιχεία ένα σπίτι στη Μάνη...ασχολούμαι με την πολιτική και δεν έχω κάνει ούτε ένα δωμάτιο, 76 ευρώ ΕΝΦΙΑ πλήρωσα. Κι αυτοί οι οποίοι λένε τα περί του αντιθέτου είναι κακοήθεις.
Πρ: Να σταθούμε σε αυτό το άλλο καταστατικό.
Μιχ: Βεβαίως.
Πρ: Το 'χετε διαβάσει, το 'χετε δει, είναι στη δικογραφία. Το θέμα είναι ότι αποσπάσματα, άρθρα του καταστατικού φαίνεται να έχουν δημοσιευτεί το έτος... στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 20 Οκτ. του 1990 & στη συνέχεια & το 1998. Βέβαια όλη η ιστορία έχει ξεκινήσει πιο νωρίς, όταν δημοσιογράφος γράφει για τον ρατσισμό των τύπων στο περιοδικό «Σχολιαστής». Τον επόμενο μήνα στο περιοδικό Χρυσή Αυγή υπάρχει απάντηση στο άρθρο αυτό.
Μιχ: Είναι η περίοδος που σας ανέφερα, δεν ξέρω ποιος τα γράφει αυτά, την έχω υπογράψει εγώ; Αποκλείεται, το αγνοώ.
Πρ: Να συνεχίσω και θα σας ρωτήσω, μετά την απάντηση επανέρχεται ο δημοσιογράφος και γράφει κάποιο κειμενάκι μικρό.
Μιχ: Είναι προφανές ότι κάποιος είχε αλληλογραφία, αλλά όχι εγώ.
Πρ: Για να φτάσουμε στο 1990 και το 1998 να 'χουμε αποσπάσματα από αυτά τα άρθρα. Ποιος ασχολείται με αυτό;
Μιχ: Όχι εγώ.
Μιχαλόλιας Τ. παρεμβαίνει: Μα δε λέτε το όνομά του, ο Ψαρράς ήτανε!
Μιχ: Ο Ψαρράς.
Πρ: Μιλάω για το περιοδικό της Χρυσής Αυγής.
Μιχ: Το περιοδικό της Χρυσής Αυγής είναι ένα όνομα γιατί πρέπει να είναι αλλά εγώ δεν ασχολούμουν με το περιοδικό ούτε με τον Σχολιαστή.
Πρ: Ποιός ασχολούνταν με το περιοδικό της ΧΑ;
Μιχ: Διάφορα άτομα.
Πρ: Εσείς δεν είχατε άποψη και λόγο για το τί γράφεται;
Μιχ: Όχι. Σας διάβασα προηγουμένως... εγώ δεν ασχολούμουν.
Πρ: Είναι λίγο παράδοξο να έχετε ένα καταστατικό παλιό και μετά να βλέπουμε αποσπάσματα σε εφημερίδες μετά.
Μιχ: Επειδή το διάβασα το καταστατικό, είναι αυτό καταστατικό εγκληματικής οργάνωσης;
Πρ: Το ερώτημα δεν είναι αυτό.
Μιχ: Ένα ανόητο κείμενο είναι, ανερμάτιστο.
Πρ: Και έτσι, να το δεχθούμε. Πώς είναι δυνατόν από κομμάτια άρθρων αυτού του καταστατικού να βγαίνουν στην Ελευθεροτυπία και να μην υπάρχει απάντηση από εκείνον έστω που ασχολούνταν τότε;
Μιχ: Μα δεν ασχολήθηκα με αυτό το πράγμα, πώς να σας το πω. Αυτό πήγαινε σε έναν που έφτιαχνε τις σελίδες, εργαζόταν εκεί, και από κει και πέρα του έστελνα διάφορα κείμενα με email. Δεν του έδωσα σημασία γιατί δεν είχε καμία σημασία.
Πρ: Δηλαδή λέτε ότι εσείς δεν παρακολουθούσατε, δεν διαβάζατε, δεν ξέρατε τι έγραφε το περιοδικό της ΧΑ;
Μιχ: Κοιτάξτε να δείτε, αυτά που γράφει δεν είναι ούτε για προτροπή σε βία ούτε τέτοια πράγματα. Ήταν μια άποψη που μου ήταν αδιάφορη, δεν είχε κάτι επιλήψιμο.
Πρ: Το γιατί δεν υπήρχαν απαντήσεις το 1990 και το 1998 για να πούνε ότι αυτά δεν είναι δικά μας δεν απηχούν δικές μας ιδεολογικές θέσεις;
Μιχ: Μα είναι δεδομένο. Έγινε το 1992 με το δεύτερο συνέδριο μας
Πρ: Τα δύο αποσπάσματα της Κυριακάτικης είναι του '90 και του '98. Δεν βρέθηκαν κάποιοι στη ΧΑ να πουν αυτά είναι ψέματα, τα διαψεύδουμε, δεν αφορούν την ιδεολογία μας;
Μιχ: Μα αν ήταν να απαντάμε σε όσα έχουν γράψει για μας όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να έχουμε ένα επιτελείο 100 υπαλλήλων που να ασχολείται με αυτά τα πράγματα, η ΧΑ δεν είχε κανέναν υπάλληλο μέχρι το 2012, σας έδωσα μια απάντηση. από άλλο δημοσίευμα.
Πρ: Θυμίστε μας
Μιχ: Για τον Σωμερίτη. Δε μπορούσαμε να απαντάμε σε όλα.
Πρ: Αυτό όμως έδινε ιδεολογία εθνικοσοσιαλιστική. Θα 'πρεπε να το 'χετε ξεκαθαρίσει.
Μιχ: Το 1992 και μετά το ξεκαθαρίσαμε, ότι η ιδεολογία μας είναι εθνικιστική. Και τώρα γράφουν διάφορα. Και τώρα είπαν ότι είμαι πλούσιος, δεν έκανα αγωγή. Δημοσιεύματα... [κοιτάζει τα έγγραφά του] Αυγή για την Β. Ήπειρο... Μεσημβρινή... Και απαντώ εδώ στο βιβλίο μου [ακατάληπτα, διαβάζει εν τάχει] από εφτά εφημερίδες απαντώ, δεν μπορούσα σε όλες. Και προπαντός στους εμπαθείς καθ' έξιν και κατ' επάγγελμα, μιας και δήλωσαν ότι το 50% των Ελλήνων είναι λειτουργικά αναλφάβητοι και αυτό δεν το έκανε η ΧΑ, το έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Πρ: Πότε ενημερωθήκατε εσείς για την ανθρωποκτονία;
Μιχ: Το έχω πει από την πρώτη μέρα στον ανακριτή, την επόμενη μέρα αργά το πρωί.
Πρ: Από ποιον το μάθατε;
Μιχ: Πήραν τηλέφωνο τη γυναίκα μου και κατέβηκα στη Βουλή γιατί στήθηκε μια ολόκληρη [...] θέλω να πιστεύω όχι με κακή διαθεση, από έναν ανθρώπινο λάθος πολύ σοβαρό έλεγαν ότι είμαστε στο Κερατσίνι εκείνη τη στιγμή, ήταν η αντιτρομοκρατική και η εισαγγελέας εκεί και εγώ δεν ήμουν παρών.
Πρ: Αυτό που ελέχθη είναι ότι από σταθερές γραμμές της Μεσογείων υπάρχουν κλήσεις προς άτομα εμπλεκόμενα...
Μιχ.Γ.: παρεμβαίνει: Για τα τηλέφωνα κρατήθηκε.
Πρ: Αργά το πρωί της επόμενης μέρας λοιπόν. Ο μάρτυρας ο Σπίνος είπε ότι εκείνη τη νύχτα υπήρχαν τηλεφωνήματα.
Μιχ: Θα απαντήσω, καταρχάς ο Σπίνος δεν έχει έρθει ποτέ στο σπίτι μου.
Πρ: Εκείνο το βράδυ επικοινώνησε μαζί σας;
Μιχ: Όχι βέβαια, επικοινώνησε με τους συνηγόρους μου πολλές μέρες μετά τη δολοφονία, μάλιστα με την εφημερίδα το Μακελειό, με καθυβρίζουν και με συκοφαντούν.
Πρ: Πότε άλλαξε η στάση του;
Μιχ.Τ. παρεμβαίνει: Την επόμενη μέρα
Πρ: Γιατί να το κάνει αυτό;
Μιχ: Δεν ξέρω.
Μιχ.Τ.: Άρχισε η συνεργασία του με το Μακελειό την άλλη μέρα.
Πρ: Έναν άνθρωπο όταν τον προτείνουμε μέσω των συνηγόρων ως μάρτυρα υπεράσπισης σημαίνει ότι τον εμπιστευόμαστε.
Μιχ: Εγώ περίμενα να πει αυτά που 'χε πει παλιότερα. Και αυτός άρχισε να λέει εκτός πραγματικότητας.
Πρ: Είπατε ότι την επόμενη μετακινηθήκατε προς τη Βουλή. Μόνος σας;
Μιχ: Προς τη Βουλή, με τους αστυνομικούς μου.
Πρ: Εκτός από τη συνοδευτική ασφάλεια, υπήρξε άλλος; Ήταν ο Λαγός
Μιχ: Δεν το θυμάμαι.
Πρ: Ξημερώνοντας 18 του μηνός, υπάρχει μια κλήση από τον Λαγό και από σας προς τον Λαγό περί ώρα 1 παρά
Μιχ: Μιλούσε ο Λαγός για θέματα δημόσιας τάξης και μιλούσε με τον αστυνομικό διευθυντή...
Πρ: Το θέμα είναι ότι όταν μιλάει ο Λαγός 1 παρά, έχει ήδη ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί.
Μιχ: Δεν το ξέρω.
Πρ: Δεν είναι κάπως αξιοπερίεργο; Έχει μάθει για ένα περιστατικό που ήταν σοβαρό.
Μιχ: Πίστευαν φαίνεται ότι έτσι είναι, ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα. Και δεν είχε σχέση.
Πρ: Ναι αλλά άτομο του κόμματος τον ενημέρωσε, δεν το 'μαθε από την τηλεόραση.
Μιχ: Εγώ ζήτησα από τον ανακριτή να γίνει άρση απορρήτου.
[Από το κοινό: «Δεν ακούγεται»]
Μιχ: Εγώ πιστεύω ότι τα τηλέφωνά μου τα παρακολουθούσαν. Είναι δια όλα ένοχοι αυτοί που με έφεραν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, γιατί ξέρουν ότι είμαι απόλυτα αθώος.
Πρ: Τελικά το τι ακριβώς έχει συμβεί, εκτός από εκείνο το τηλ., περισσότερη ενημέρωση είχατε με ποιον;
Μιχ: Είχα την επόμενη μέρα αλλά δε θυμάμαι ακριβώς. Με τους βουλευτές στη Βουλή, με τον Παναγιώταρο... δεν τα θυμάμαι. Εκείνες τις μέρες εμείς προσπαθούσαμε να προστατεύσουμε το κόμμα και από ό,τι φάνηκε και τους εαυτούς μας, γιατί έχω προσωπική μαρτυρία συνεργάτη του Σαμαρά, ο οποίος μου είπε «θα το φτάσουνε στο τέλος, θα σας προφυλακίσουνε».
Πρ: Όταν μιλήσατε στη Βουλή και είπατε ότι δεν έχει σχέση το κόμμα, είχατε μιλήσει με τους συνεργάτες;
Μιχ: Δεν είχα μάθει πολλά πράγματα και δεν έμαθα ποτέ, πρώτον γιατί δε μου είπαν και γιατί ήξερα ότι δεν είχε σχέση το κόμμα.
Πρ: Τελικά αυτή είναι η θέση που έχετε ως τώρα; Ότι δεν έχει σχέση το κόμμα;
Μιχ: Ναι, βεβαίως δεν έχει σχέση το κόμμα.
Πρ: Άρα με τι έχει σχέση η ανθρωποκτονία;
Μιχ: Με την ανθρωποκτονία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο.
Πρ: Πώς εξηγείτε την παρουσία ατόμων από την τοπική Νίκαιας στον τόπο που έγινε η ανθρωποκτονία;
Μιχ: Εγώ ξέρω ότι ο Ρουπακιάς μελετώντας τη δικογραφία δεν έλαβε τηλεφώνημα ή SMS αλλά ενημερώθηκε από έναν κύριο, ονόματι Δήμου και αυτός που πήρε τον Ρουπακιά
Πρ: Ο Δήμου κάλεσε τον Ρουπακιά πότε; Πριν η μετά;
Μιχ: Πριν & αφέθηκε ελεύθερος.
Πρ: Σχετικά με την παρουσία άλλων, υπόλοιπων στην περιοχή;
Μιχ: Α, δε μπορώ να ξέρω, εσείς ξέρετε, τους καλέσατε εδώ. Δεν πρόλαβα να ερευνήσω το πράγμα αυτό και πιστεύω ότι το κόμμα δεν έπρεπε να αναμιχθεί με αυτή την υπόθεση. Εγώ σίγουρα δεν είχα καμία σχέση και δεν ενέκρινα.
Πρ: Εσείς λέτε «εγώ δεν είχα σχέση, όμως είμαι ο ΓΓ, έχω μια θέση που γεννά υποχρεώσεις», προβήκατε σε κάποια ενέργεια;
Μιχ: Από πού να προβώ; Από το κελί μου στον Κορυδαλλό;
Πρ: Έστω αργότερα.
Μιχ: Προκειμένου να προστατέψουμε το κόμμα, απομακρύνθηκαν ο Πατέλης και άλλος που ήταν υπάλληλος του κόμματος.
Πρ: Από πού απομακρύνθηκε ο Πατέλης;
Μιχ: Από υπάλληλος των γραφείων της Μεσογείων.
Μιχ. Γ. παρεμβαίνει: Κα πρόεδρε, επειδή ήρθε η ώρα, να σας δώσω τις δυο απολύσεις από 20/09 [προσκομίζει στην έδρα]
Πρ: Ναι... καταγγείλατε... αυτό που προσκομιζετε.
Μιχ: Δεν ήταν το κύριο βάρος των ασχολιών μου εκείνες τις μέρες αυτό το θέμα. Έβλεπα μια συνωμοσία να οδηγήσουν 18 βουλευτές στο εδώλιο του κατηγορουμένου, πριν τη δολοφονία είχε πει ο Βορίδης για εγκληματική οργάνωση. Και μάλιστα στο διάλειμμα μάθαμε από οπερατέρ ότι έχουν τον τρόπο να το κάνουν εγκληματική οργάνωση.
Πρ: Ο Πατέλης... καταγγέλθηκε η σύμβαση στις 20...
Μιχ: Είχα να φροντίσω για τον εαυτό μου και για το κόμμα.
Πρ: Αυτό δεν ήταν ένας λόγος παραπάνω να δείτε τι έχει συμβεί με τα άτομα στο κόμμα;
Μιχ: Το περιστατικό ήταν ξεκάθαρο. Έγινε μια συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άνθρωπο.
Πρ: Ναι, αλλά την παρουσία των άλλων δεν την εξηγεί.
Μιχ: Οι αστυνομικοί που ήρθαν και κατέθεσαν είχαν αντιφάσεις. Άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος. Εσείς δεν πήρατε αντιφατικές απαντήσεις;
Πρ: Πήραμε και από τον συγκατηγορούμενο σας Μίχο, ότι δεν έγιναν διαγραφές.
Μιχ: Μα διαγραφές γίνονται στα μέλη, η τοπική Νίκαιας που εμφανίζεται η καρδιά της ΧΑ, ήταν μια τοπική.
Πρ: Επικοινωνία Λαγού Πατέλη, «Γιώργο μένεις»;
Μιχ. Γ. παρεμβαίνει: Δεν λέει «Γιώργο μένεις», «Γνώμη μου, Γιώργο, ότι μένεις» του Λαγού γνώμη, αν θέλετε το ακούμε κιόλας.
Πρ: Δηλαδή καθένας εκεί είχε...
Μιχ: Πού να ξέρω εγώ γιατί το έλεγε; Για να τον παρηγορήσει; Γιατί ήταν φίλος του;
Πρ: Έχω την αίσθηση ότι ο Πατέλης και τα τελευταία χρόνια, μετά τις διώξεις εμφανίζεται σε εκδηλώσεις κοπή πίτας, δε φαίνεται να είναι στο περιθώριο.
Μιχ: Εκδήλωση που είμαι εγώ;
Πρ: Δεν είπα ότι τον έχετε δει εσείς.
Μιχ: 500.000 ψήφοι ήταν [...] δαιμονοποιήσαμε ορισμένους [...] αυτό είναι δική σας δουλειά να αποφασίσετε αν ήταν ένοχος. Σταμάτησε να 'ναι υπάλληλος στα γραφεία, μέλος δεν ήταν. Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει δολοφονία. Αυτά είναι μυθεύματα και δεν προκύπτουν από πουθενά.
Πρ: Πάμε στην πολιτική ευθύνη, για εξηγήστε μας και σε ποιο χρόνο το λέτε;
Μιχ: Θα σας πω. Την αμέσως επόμενη ημέρα δίνω συνέντευξη, το 2013, 19/9/2013 και μου λέει ο δημοσιογράφος «έγινε μια δολοφονία». Απαντώ: «την καταδικάζουμε απερίφραστα. Σας πληροφορώ ότι, όπως εγώ το έχω αντιληφθεί δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα. Τον μόνο πολιτικό χαρακτήρα που είχε ήταν να κάνει κακό στη ΧΑ, όπως και έγινε». «Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, ποινική ευθύνη μπορεί να έχετε;» Και απαντώ «Όχι βέβαια, γιατί να έχω εγώ». Και έρχομαι στη δήλωση στον Χατζηνικολάου και λέω «σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για το έγκλημα στο Κερατσίνι την αναλαμβάνουμε». Μιλάω σε α' πληθυντικό και ήταν ρητορικό σχήμα. Είναι δυνατόν ένα κόμμα να κατηγορείται γιατί ένας οπαδός προέβη σε καταδικαστέα πράξη; Αυτό αναιρεί τα περί πολιτικής ευθύνης από πάνω. Είναι ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου. Και να σας πω ότι στον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ, βγαίνει ο Αντώνιος και λέει «ο Καίσαρ ήταν φιλόδοξος και ο Βρούτος τον δολοφόνησε». Ήταν ένα ρητορικό σχήμα και τίποτα άλλο. Αλλά και ο Χατζηνικολάου, την επόμενη μέρα στην εκπομπή του, τον παίρνει τηλέφωνο ένας ακροατής του και του λέει «ήταν μεγάλη επιτυχία» λέει ένας ακροατής «ότι παραδέχθηκε ο αρχηγός της ΧΑ την πολιτική ευθύνη». Όχι την ποινική. όπως την πολιτική ευθύνη θα είχε κάθε κόμμα από πράξη του οπαδού του. και σας ερωτώ είχε πολιτική ευθύνη η ΝΔ για την δολοφονία του Τεμπονέρα; Και για το Μάτι ακόμα. Είπε οτι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ο Τσίπρας. Σημαίνει ότι το έκαψε;
Πρ: Πότε την κάνατε αυτή τη δήλωση στον Χατζηνικολάου;
Μιχ: 3 ημέρες πριν τις εκλογές του '15. και κατηγορήθηκα ότι κάνω συνεργασία με τη ΝΔ. και οι δημοσιογράφοι και ελπίζω να μην έχει την ίδια άποψη και το δικαστήριο. Σας έβαλαν αποκόμματα μιας δήλωσης...
Πρ: Μπορείτε να επαναλάβετε τι θέλατε να πείτε με αυτή την δήλωση;
[Φωνές: Δεν ακούγεται, πιο κοντά στο μικρόφωνο]
Μιχ: Με το αναλαμβάνουμε εννοούμε ότι έχουμε υποστεί το πολιτικό κόστος. Το 'χουμε χρεωθεί εκόντες άκοντες.
Πρ: Τι σας έκανε 2 χρόνια μετά να κάνετε αυτή τη δήλωση και όχι τότε;
Μιχ: Σχήμα λόγου, δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα, ίσα - ίσα, το αντίθετο ήθελα να πω. Πρέπει όμως προηγουμένως να σας διαβάσω μια εγκύκλιο που είχα αποστείλει σε όλες τις τοπικές οργανώσεις και τους πυρήνες, θα σας διαβάσω τα σημαντικά να μη κουράσω το δικαστήριο Σας. 18.9.2012. το τελευταίο που λέει η εγκύκλιος αυτή «η άνοδος της ΧΑ έχει δημιουργήσει κλίμα πανικού στα ΜΜΕ και στο πολιτικό κατεστημένο. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης επιβάλλεται απόλυτη πειθαρχία και κάθε ενέργεια πρέπει να είναι απόλυτα οργανωμένη και απόλυτα νόμιμη». και μέσα στη δικογραφία υπάρχουν πλήθος ομιλιών μου που αναφέρω το εξής. Δεκέμβρης του '11.«Εδώ και αρκετούς μήνες στην εφημερίδα μας τι το καλύτερο θα ήταν γι 'αυτούς μια προβοκάτσια. να σκοτώσει κανείς 5-6 και να το χρεώσει στη ΧΑ; Ε όχι δε θα τους περάσει η ΧΑ έχει νου και γνώση και στρατηγική». Άλλη ομιλία τον Σεπτέμβρη του '12 στη Βουλή. "Άλλη περίπτωση να παρασυρθεί από έναν ακτιβισμό κάποιος και να στοιχίσει πολιτικά. Όχι. οι χρυσαυγίτες είναι συγκρατημένοι. Θα βαδίσουμε στα όρια του ελληνικού Συντάγματος, μέσα στα πλαίσια του νόμου, δεν θα τους κάνουμε την χάρη να γεμίσουμε τις φυλακές». Να δείτε τι κοπτοραπτική έχει γίνει. Από την πρόταση Ντογιάκου, αναφέρεται λοιπόν σε άρθρο δικό μου στο περιοδικό της ΧΑ και λέει μεταξύ άλλων: «λέμε ναι σε όλους, γινόμαστε τα καλά παιδιά του συστήματος αλλά έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε τις ενέργειές μας σαν Δούρειο Ίππο για να αλώσουμε το σύστημα», παραλείπει μία λέξη και από αυτό θα κρίνετε το λάθος ή τη σκοπιμότητα, η λέξη «δήθεν», «έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε δήθεν τις ενέργειές μας σαν τον Δούρειο Ίππο».
Πρ: Επανερχόμενη στη δήλωση, να σας ρωτήσω. Σε βάρος αυτών των ανθρώπων που σας οδήγησαν να κάνετε αυτή τη δήλωση, λάβατε κάποια μέτρα; Τους αναζητήσατε;
Μιχ: Ξέρω ότι υπήρχε μια πολιτική παρέμβαση από τη ΝΔ, οι υποθέσεις αυτές που δικάζατε δεν ήταν σε μανάβικα, ήταν σε ανακριτικά γραφεία.
Πρ: Άλλη ήταν η ερώτησή μας. Αυτοί που έλαβαν μέρος σε έκνομες πράξεις, κάνατε κάτι; Τους ελέγξατε;
Μιχ: Όσους μπορούσαμε τους απομακρύναμε.
Πρ: Όπως;
Μιχ: Α, τον Σιατούνη.
Πρ: Τι του αποδώσατε;
Μιχ: Όχι εγώ. [...] ότι έλαβε μέρος σε επεισόδιο που τραυματίστηκε ένας άνθρωπος σοβαρά.
Πρ: Αυτή η δήλωση όμως δεν αφορούσε το περιστατικό το συγκεκριμένο, λέω σε σχέση με τα άτομα τα οποία σας προκάλεσαν...
Μιχ: Θα κρίνει το δικαστήριο. Από κει και πέρα νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για όλους. Εγώ τι να κάνω; Εγώ ήμουν προφυλακισμένος 18 μήνες και ακόμα και τώρα κάθε 10 του μηνός δίνω το παρών στο αστυνομικό τμήμα.
Πρ: Άλλες, εκτός από την ανθρωποκτονία, άλλες έκνομες πράξεις, είχατε ενημερωθεί;
Μιχ: Παραδείγματος χάριν για τους αλιεργάτες, άπαντες με είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν εμπλέκεται η ΧΑ.
Πρ: Ποιοι ήταν οι άπαντες; Ποιος ήρθε να σας πει τι;
Μιχ: Ο Περικλής ο Μουλιανάκης που ήταν στο Πέραμα, ένας άλλος που δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή. Παναγιώτης νομίζω...
Πρ: Υπήρχε κάποιος υπεύθυνος για την περιοχή;
Μιχ: Όχι, δεν υπήρχε, το Πέραμα είναι άγνωστος χώρος για μένα. Αν μου...
Πρ: Και σας μετέφεραν ότι δεν έχει καμία σχέση η ΧΑ;
Μιχ: Και εγώ το μετέφερα ναι και έκανα και δήλωση στη Ζούγκλα. Κοιτάξτε για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε για ανόητο όχι ,
Πρ: Δηλαδή για την επίθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών λέτε ότι ισχύει αυτό που είπατε στον Τριανταφυλλόπουλο;
Μιχ: Σαφώς το καταδικάζω. Δεν είναι καν χρυσαυγίτες αυτοί που κατηγορούνται από όσο ξέρω
Πρ: Αυτό ισχύει και για το ΠΑΜΕ;
Μιχ: Πληροφορήθηκα ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση που υπήρξε συμπλοκή, μάλιστα στη φυλακή που ήμουν, ο Χατζηδάκης μου έδειχνε και ένα σημάδι στο πρόσωπο και είχε πει ο Πουλικόγιαννης ότι εγώ είχα συναντηθεί με επιχειρηματίες στη Συγγρού για να πάρω 300.000 ευρώ. Και όπως δεν υπάρχει κατάθεση Μπαλτάκου, δεν υπάρχει και αυτών των 3 επιχειρηματιών. Ψάξαν τους λογαριασμούς μου από το 2000. Όλα πεντακάθαρα. Όταν η ΧΑ δε χρωστάει ένα ευρώ σε κανέναν. Όταν τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης χρωστάν 7 και 8 εκατομμύρια λες και είναι στραγάλια. Πρ: Δίνετε κάποια συνέντευξη στην ΕΡΤ και λέτε για την υπόθεση στο ΠΑΜΕ ότι μας εκθέτουν αυτές οι συμπεριφορές.
Μιχ: Βεβαίως.
Πρ: Το ερώτημα είναι το εξής. Ενημερώνεστε για πράξεις που αποδίδονται σε άτομα της ΧΑ. Εσείς ως Γεν. Γραμματέας, που στέλνετε εγκυκλίους, αυτά δε σας κινητοποίησαν για να κάνετε κάτι;
Μιχ: Κοιτάξτε, ο τρόπος που μου υποβάλλετε το ερώτημα υποκρύπτει την αντίληψη ότι εγώ συγκάλυπτα.
Πρ: Εγώ σας ρώτησα πρώτα αν έχετε ενημέρωση.
Μιχ: Έφυγε κόσμος από τα γραφεία και εγώ προσπάθησα να επιβάλω την τάξη, δεν ευθύνεται το κόμμα, διεγράφη ποτέ ο Τσουκάτος; Ευθύνεται η Γεννηματά;
Πρ: Υπήρχαν άλλα άτομα, στελέχη, βουλευτές που θα 'πρεπε να ενημερώνουν τους ανωτέρους;
Μιχ: Φεύγανε κόσμος, υπήρχε μια προϊστορία ψευδών καταγγελιών και μου λέτε γιατί δεν έκανα έρευνα, η δικαιοσύνη γιατί δεν με κάλεσε ποτέ για αυτά; Ξέρετε πότε με ρώτησε; Όταν πήρε 32 υποθέσεις ο Δένδιας αναρμοδίως και είπε «κάντε εγκληματική οργάνωση». Δηλαδή οι συνάδελφοί σας είχαν σκευωρία για τη ΧΑ; Για την καθυστέρηση της δίκης ήταν μεταξύ υμών και κυβερνήσεων για να καθυστερήσει η δίκη;
Πρ: Να σας ρωτήσω, ο Ρουπακιάς ήταν άτομο που γνωρίζατε;
Μιχ: Όχι. Εκείνος γνώριζε εμένα, έμπαιναν 150.000 άτομα, οργανωμένοι ήταν 6 χιλιάδες. Που να τους ξέρω;
Πρ: Υπάρχει κάποια επικοινωνία την επόμενη μέρα... Ο Δεβελέκος τι ήτανε;
Μιχ: Υπάλληλος στο γραφείο.
Πρ: Άτομο εμπιστοσύνης;
Μιχ: Απεδείχθη πως δεν είναι.
Πρ: Υπάρχουν συνομιλίες του Δεβελέκου με τον Λαγό, όπου συμβουλεύει ο Λαγός τον Δεβελέκο, «αν σε καλέσουν πες τον Ρουπακιά δεν τον ξέρω».
Μιχ: Υπάρχει αυτή η συνομιλια, εγώ ήμουν της απόψεως προς όλους να εμφανιστούν και να δώσουν εξηγήσεις γιατί ήθελα όλα να βγούνε στο φως.
Πρ: Δηλαδή αυτή η άποψη, η θέση, «τον Ρουπακιά δεν τον ξέρω» ποιος το υποστήριζε; Ο Λαγός που το είπε στον Δεβελέκο;
Μιχ: Δεν ξέρω, εγώ όντως δεν τον γνώριζα.
Πρ: Αυτή τη συνομιλία που έγινε... μάλλον, από τη συνομιλία τι γνωρίζετε;
Μιχ: Όχι δεν ήμουν, μπορεί και να ήμουν, μπορεί, μπορεί. Εγώ πάντως ήμουν της απόψεως να εμφανιστούν άπαντες και να έρθουν και κατηγορούμενοι.
Πρ: Αυτό το «δεν τον ξέρεις», δεν είχε την έννοια «μην εμφανιστείς» αλλά «να αποκρύψεις»...
Μιχ: Εγώ είπα να μην αποκρύψει κανείς τίποτα, όλα να βγούνε στο φως, αυτό είπα και αυτό υπερασπίζομαι και τώρα.
Πρ: Τον Αποστόλου; τον γνωρίζετε;
Μιχ: Φατσικώς.
Πρ: Τον είχατε συναντήσει;
Μιχ: Μία φορά στα γραφεία του Πειραιά
Πρ: Ανήκε σε κάποια τοπική;
Μιχ: Προφανώς. Για να εμφανίζεται... αλλά εμφανιζόταν ότι ήταν και πάνω από μένα. Έβγαινε και έλεγε διάφορα πράγματα.
Πρ: Όλοι κάπως έτσι απαντούσανε, είναι γεγονός;
Μιχ: Έλεγε ότι είναι μεγάλος νονός, ότι ήλεγχε νυχτερινά καταστήματα,..
Πρ: Κάποια συνομιλία λέει ότι «για να πας κάτω πρέπει να πας πρώτα στο Γιάννη, ο Γιάννης θα το πει στον μεγάλο», προφανώς εσάς,«και αν ο μεγάλος δώσει το ΟΚ τότε πας».
Μιχ: Έγω τα «ΟΚ» τα δίνω με εγκυκλίους...
Πρ: Ποιός του έδινε την άνεση να μιλάει για λογαριασμό άλλων;
Μιχ: Προφανώς θα 'κανε παρέα με κάποιους και αυτοί με μένα.
Πρ: Επίσης ο Δεβελέκος;
Μιχ: Ο Δεβελέκος σε αυτές τις συνομιλίες του με κατηγορεί. Αυτό το ειδατε; λέει τα χειρότερα για μένα. Ότι είμαι ανάξιος, ότι θέλει να φύγει από τη ΧΑ...
Πρ: Είπε «έχουμε και 100 μαλάκες, 100 τρελούς να πέσουν να βγάλουν τα λειόκαννα»
Μιχ: Και ταυτόχρονα κατηγορεί εμένα γιατι εγώ ημουν εναντίον και ήθελα να κάνουμε έναν πολιτικό αγώνα και με παρουσιάζουν σαν το αιμοβόρο κτηνος της ανθρωπότητας...
Πρ: Για τις εγκυκλίους, θέμα απόλυτης πειθαρχίας, υπακοής, υπήρχε;
Μιχ: Σχήμα λόγου,πειθαρχία και Ελλάδα είναι δύο έννοιες αντιφατικές σε όλα τα επίπεδα, είναι η φύση του λαού μας
Μιχ: Σχήμα λόγου, έτσι κάνουν όλα τα κόμματα, ζητούν την εφαρμογή μιας εντολής.
Πρ: Έτσι, χωρίς απορίες;
Μιχ: Όταν λέει η εγκύκλιος να τα κάνετε όλα με νόμιμο τρόπο, τι απορίες να χουν;
Πρ: Πειτε μας για την ιδεολογία;
Μιχ: Είναι ο λαϊκός εθνικισμός. Το 'χω δηλώσει απο το 1993 και επιπλέον δεν είμαι μασκαράς. Με τίμησαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων και εθνικιστής είμαι, εθνικιστής είμαι. Ο εθνικισμός δεν είναι διεθνιστικός. Δεν έχει σχέση ούτε με τον γερμανικό, ούτε τίποτα. Ο εθνικισμός δεν μπορεί να είναι αντίγραφο ούτε του γερμανικού ούτε του ιταλικού.
Πρ: Πριν το 1992 τι ίσχυε;
Μιχ: Τίποτα, ο καθένας κατέθετε τη γνώμη του.
Πρ: Θέμα εθνικοσοσιαλισμού υπήρχε πριν το 1992;
Μιχ: Τίποτα δεν υπήρχε.
Πρ: Άλλα σύμβολα, ναζιστικά και χαιρετισμός που σύμφωνα με άλλους είναι ναζιστικός, μετά το 1992 υπήρχαν;
Μιχ: Δεν ήταν ο επίσημος χαιρετισμός της ΧΑ. Εγώ χαιρέτησα κατ' αυτόν τον τρόπο θεωρώντας τον μη ναζιστικό, καθώς ήταν εθνικιστικός από τον μεσοπόλεμο. Οι κομμουνιστές είχαν τη γροθιά. Και υπ' αυτή την έννοια, προκλητικά το έκανα, γιατί με αποκάλεσαν φασίστα και φασίστας δεν είμαι.
Πρ: Το ότι δεν είναι ο επίσημος και ότι απαγορεύεται προκύπτει από κάπου, σε κάποια εγκύκλιο, τους έχετε πει ότι δε θα χαιρετάτε έτσι;
Μιχ: Προκύπτει από εκατοντάδες βίντεο δημόσιων εκδηλώσεων που δεν υπάρχει αυτός ο χαιρετισμός.
Πρ: Και άλλα τόσα που υπάρχει.
Μιχ: Η 4η Αυγούστου που χαιρετούσε με αυτόν τον τρόπο...
Πρ: Αυτός πού παρέπεμπε; Της 4ης Αυγούστου;
Μιχ: Εκεί, ήταν αυτός ο χαιρετισμός της 4ης Αυγούστου και έχω και το πόρισμα Ντογιάκου που λέει ότι η ιδεολογία του κόμματος και των οπαδών του είναι ποινικά αδιάφορη, ιστορικά επεδίωξαν να την επιβάλλουν βιαίως σε όσους ήταν ιδεολογικά αντίθετοι. Και λέει ότι εμείς χρησιμποιούσαμε βίαιες μεθόδους.
Πρ: Πάντως σε μια συναυλία το 2005 που είσαστε και εσείς παρών φαίνεται καθαρά αυτός ο χαιρετισμός από όλους εσάς, υπάρχουν σημαίες SS..
Μιχ: Είμαι εγώ σε αυτή τη συναυλία; αυτή η μουσική δεν μου αρέσει
[Γέλια από το κοινό.]
Πρ: Να το ανοίξουμε το βιντεο, υπάρχει
Μιχ Γ παρεμβαίνει: Εντάξει μια συναυλία ήταν...
Η εκδίκαση βρίσκεται σε εξέλιξη...
«Ο αρχηγός της υπό μανδύα πολιτικού κόμματος εγκληματικής οργάνωσης»
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος καλείται να αντικρούσει σωρεία σημείων και στοιχείων της δικογραφίας που του αποδίδουν τον ρόλο αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης, του απόλυτου γνώστη όλων των ενεργειών μελών της Χρυσής Αυγής και κύριου υπεύθυνου για αυτές . Στην δικογραφία τονίζεται πως η οργάνωση “υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος” επιδιώκει με την χρήση βίας, με την καταπάτηση δικαιωμάτων των άλλων, να επιβάλει τις αρχές της οι οποίες “είναι ποινικά αδιάφορες”. Τόσο ο εισαγγελέας και οι ανακρίτριες που χειρίστηκαν την υπόθεση, όσο και οι εφέτες που εξέδωσαν το παραπεμπτικό βούλευμα, ουσιαστικά έχουν ήδη απαντήσει στο επιχείρημα που ακούστηκε ήδη από κάποιους εκ των κατηγορουμένων δια της ερώτησης προς το δικαστήριο “διώκομαι για τις ιδέες μου;”. Η απάντηση που δίνουν είναι σαφής στο ότι η Χρυσή Αυγή διώκεται για βίαιες πράξεις και ενέργειες ο πυρήνας των οποίων είναι η επιβολή και επικράτηση των αρχών της.
Ο έχων κατά το παραπεμπτικό βούλευμα “απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία” στην “στρατιωτικής δομής και ιεραρχίας” οργάνωση, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο που εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια εξετάζει αν ισχύει το παραπεμπτικό βούλευμα που θεωρεί πως “το ναζιστικού τύπου μόρφωμα Χρυσή Αυγή” είναι μία βίαιη, μισαλλόδοξη, ρατσιστική εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος το οποίο κινείται εκτός του Συντάγματος.
«Η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμο κόμμα δεν με εκφράζει πλέον ο εθνικοσοσιαλισμός»
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής στην απολογία του αναμένεται να προβάλει τη θέση που είτε με λιγότερη είτε με περισσότερη ένταση προέβαλαν και οι υπόλοιποι 17 συγκατηγορούμενοι του, πρώην βουλευτές, περί πολιτικής δίωξης και σκευωρίας με στόχο την ανακοπή της ανοδικής πορείας του κόμματος. Μέχρι στιγμής ο Γιάννης Λαγός ήταν ο μόνος που ανέβασε τους τόνους γύρω από αυτή τη θέση, επιτιθέμενος κατά την απολογία του στο δικαστήριο.
Όπως εκτιμάται ο κ. Μιχαλολιάκος θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση που είχε κινηθεί και ενώπιον του ανακριτή Σπύρου Γεωργουλέα τον Οκτώβριο του 2013, σχεδόν 15 ημέρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οπότε και είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Ενώπιον του ανακριτή ο κ. Μιχαλολιάκος είχε αρνηθεί την κατηγορία αναφέροντας πως η Χρυσή Αυγή έχει δημοκρατική δομή και οργάνωση, είχε καταδικάσει τις στρατιωτικού τύπου εμφανίσεις μελών της αλλά και κάθε βίαιη συμπεριφορά και είχε χαρακτηρίσει συκοφαντίες τα περί ταγμάτων εφόδου.
Όπως και ο μακροχρόνιος φίλος, συνοδοιπόρος και κουμπάρος του, Χρήστος Παππάς, είχε αποκηρύξει τα εθνικοσοσιαλιστικά δείγματα της Χρυσής Αυγής της δεκαετίας του 1980, λέγοντας πως δεν τον εκφράζουν πλέον.
«Εμείς δεν πιστεύουμε στον ψηφοφόρο παρά μόνο στον στρατιώτη μαχητή»
Οι ανακρίτριες της υπόθεσης ωστόσο εντόπισαν σωρεία στοιχείων από οπτικοακουστικό υλικό που κλονίζουν ισχυρά τη θεωρεία της “νεανικής αναζήτησης” πλάι σε φωτογραφίες του Αδόλφου Χίτλερ με προτεταμένη την δεξιά.
Στο περισσότερων των χιλίων σελίδων βούλευμα, παρατίθενται εκφράσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου που δεν φαίνεται να συμφωνούν ούτε με την προβαλλόμενη εκ μέρους του και εκ μέρους των συγκατηγορουμένων του, “πίστη στη νομιμότητα” αλλά και ούτε σε όσα ισχυρίζονται περί “περαστικών μελών” , “δεν ήταν μέλος ο Ρουπακιάς”, “μεμονωμένη ενέργεια η δολοφονία” κλπ.
Ενδεικτικά στη δικογραφία, πλην των γνωστών εκφράσεων, όπως “οι λόγχες στα πεζοδρόμια” και “ας μας πουν φασίστες”, ο κ. Μιχαλολιάκος,
* εμφανίζεται σε μία από τις κορυφαίες συγκεντρώσεις του κόμματος, στη Συνδιάσκεψη της Χρυσής Αυγής στις 21 Οκτωβρίου 2012 να λέει στην ομιλία του: “δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν καταστάσεις εκτός Κεντρικής Γραμμής”. Να σημειωθεί ότι στη συνδιάσκεψη αυτή, ορίστηκαν οι “περιφερειάρχες” του κόμματος, με τον πρώην βουλευτή Γιάννη Λαγό να αναλαμβάνει την περιοχή των περιχώρων Πειραιά, Νίκαια , Πέραμα κλπ και των Νοτίων προαστίων.
* Σε άλλη ομιλία του (2 Ιουλίου 2011) πριν η Χρυσή Αυγή εισέλθει στη Βουλή και ενώ διαφαινόταν δημοσκοπικά ανοδική πορεία, ο αρχηγός είχε πει: “ακόμη κι αν εκλέξουμε βουλευτές στα παλιά μας τα παπούτσια. Η Χρυσή Αυγή είναι ακλόνητη εθνικιστική φάλαγγα που θα τσακίσει στο διάβα της όλους τους προδότες. Ο τελικός σκοπός δεν είναι να μπούμε στην Βουλή. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε την Βουλή του ΄65 με καρεκλιές”.
* Στις 17 Σεπτεμβρίου 2011: Εμείς δεν πιστεύουμε στον ψηφοφόρο παρά μόνο στον στρατιώτη ή μαχητή
* Στις 3 Σεπτεμβρίου 2011: Το 2009, στις ευρωεκλογές βρέθηκαν 25 χιλιάδες ψηφοφόροι, δύο τουλάχιστον αυξημένης σύνθεσης μεραρχίες όπως λέμε εμείς..
Ο κ. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει πως όσα του καταλογίζει η Δικαιοσύνη ως φράσεις δηλωτικές της στρατιωτικής πειθαρχίας και παρότρυνσης σε βία, αλλιώς τα εννοούσε, σεβόμενος πάντα το Σύνταγμα, και αλλιώς ερμηνεύθηκαν.
Πότε ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο αρχηγός;
Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί να απαντήσει σήμερα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι ο χρόνος που ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η αλληλουχία των τηλεφωνημάτων εκείνης της νύχτας που έπεσε νεκρός ο μουσικός, εμφανίζει ολόκληρη τη βαθμίδα της ιεραρχίας της οργάνωσης .Η αλληλουχία των τηλεφωνημάτων οδηγεί σε εκείνο μεταξύ του κ. Λαγού και του κ. Μιχαλολιάκου. Ο τελευταίος είχε πει ότι ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την επόμενη μέρα ,ισχυριζόμενος πως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε λίγη ώρα μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του μουσικού, με το Γ. Λαγό αφορούσε διαδικαστικό θέμα για τις μετακινήσεις της ημέρας και όχι το έγκλημα στο Κερατσίνι. Το ίδιο επανέλαβε απολογούμενος και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.
Το ίδιο ισχυρίστηκε απολογούμενη και η σύζυγος του αρχηγού, Ελένη Ζαρούλια η οποία είπε πως άκουσαν τα νέα με τον σύζυγο της “από τις τηλεοράσεις” το πρωί .
Ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος στη δική του απολογία είπε πως τη νύχτα της δολοφονίας “γινόταν χαμός” και πως κυριολεκτικά είχαν ανάψει τα τηλέφωνα “όλοι καλούσαν όλους”, συμπεριλαμβάνοντας στους “όλους” και τον αρχηγό της οργάνωσης, καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί στο Κερατσίνι λίγο πριν τη σύλληψη του μέλους της Τοπικής της Νίκαιας Γιώργου Ρουπακιά με το μαχαίρι που σκότωσε τον μουσικό πεταμένο λίγα μέτρα μακριά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr και newsit.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη