tsipras
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως η μεσαία τάξη αντί για ελαφρύνσεις, θα δει επιβαρύνσεις

Έντονη κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και ειδικότερα στους κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Μητσοτάκη κατηγορώντας τους για μετατροπή της έννοιας της ασφάλειας σε ανασφάλεια, για μετατροπή της νομιμότητας και της ευταξίας σε «τρόμο και πάταξη» που, όπως είπε, στέλνει το μήνυμα για μια κατάσταση Φαρ Ουέστ.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ειδικότερα ότι «η ασφάλεια δεν είναι συντηρητική έννοια, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία, ο κάθε πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής μέσα και έξω από το σπίτι του, στη δουλειά του, άρα πρέπει να μιλήσουμε για την εργασιακή ασφάλεια, έχουν ξεσαλώσει οι εργοδότες και έχουν αρχίσει απολύσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ασφάλεια είναι η κοινωνική ασφάλιση, η ασφάλεια είναι έννοια προοδευτική και όχι συντηρητική». «Και δεν θα την πάρει ο νεοδεξιός κ. Χρυσοχοΐδης για να τη μετατρέψει σε "νόμο και τάξη". Αλλά δεν είναι "νόμος και τάξη", είναι τρόμος και πάταξη αυτό που κάνει», υπογράμμισε.

Παράλληλα κατηγόρησε για αναποτελεσματικότητα την πολιτική του «αυταρχισμού», όπως είπε, σχολιάζοντας ότι «ασφάλεια είναι να μπορώ να πάω στην αγορά στο Μαρούσι και να μη φοβάμαι ότι είμαι στη Γάζα». «Έλεγαν ότι με την πολιτική του αυταρχισμού θα λυθούν αυτά τα προβλήματα, όμως αν ο πολίτης βλέπει ότι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο, τότε δεν είναι αποτελεσματικό», είπε.

«Προφανώς όλοι θέλουμε να υπάρχει νομιμότητα και ευταξία. Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι συμβαίνει το αντίθετο: Το να είσαι ένας φιλήσυχος πολίτης, όπως ο κ. Ινδαρές και ξαφνικά επειδή ζητάς να εφαρμοστεί ο νόμος να σε κακοποιούν, να σε βασανίζουν, να σε εξευτελίζουν». Προσέθεσε ότι το πιο σοκαριστικό είναι ότι «ζούμε σε περίοδο εικονικής πραγματικότητας που το άσπρο γίνεται μαύρο», κάνοντας λόγο για οργουελική συνέχεια που υπήρξε στο συμβάν «με παπαγαλάκια στα ΜΜΕ να περνάνε μια γραμμή ότι ήταν συνεργός της κατάληψης», ενώ «ο άνθρωπος υπερασπίστηκε την οικία του, το Σύνταγμα». «Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται από όλους», «βρισκόμαστε σε επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, γιατί πρώτον έγινε αυτό που έγινε, γιατί προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και τρίτον γιατί Χρυσοχοΐδης και Μητσοτάκης δεν είπαν μια συγγνώμη σε αυτόν τον πολίτη». Υποστήριξε πως το μήνυμα που δίνει η στάση τους προς τους αστυνομικούς είναι «μπορείτε να κάνετε ό,τι γουστάρετε» και πως το μήνυμα προς τους πολίτες ότι νόμος υπάρχει μόνο για τον ισχυρό. «Φοβάμαι ότι όταν σπείρεις ανέμους μπορεί να θερίσεις θύελλες», είπε, ευχόμενος να μην συμβεί αυτό.  

«Η μεσαία τάξη αντί για ελαφρύνσεις βλέπει επιβαρύνσεις και θα δει μεγαλύτερες»

 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε για «κοροϊδία και απάτη» την κυβέρνηση της ΝΔ που τρία χρόνια ως αντιπολίτευση «με κατηγορούσαν ότι δίναμε "ψίχουλα", και σήμερα οι πολίτες θα στερηθούν το μέρισμα». «Αυτό που βλέπει και θα δει η μεσαία τάξη είναι αντί για ελαφρύνσεις, επιβαρύνσεις και θα δει μεγαλύτερες».

«Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι πέρυσι τέτοιο καιρό δίναμε 800 εκατ. ευρώ μέρισμα σε 3.700.000 συμπολίτες μας και η αντιπολίτευση μίλαγε για ψίχουλα και τώρα πανηγυρίζουν γιατί δίνουν 175 εκατ. σε 200.000 νοικοκυριά». Προσέθεσε ότι «3 εκατ. συμπολίτες μας θα ψάξουν αυτό που έπαιρναν τρία χρόνια και τώρα δεν θα βρίσκουν τίποτα. Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια και από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούλιο δώσαμε σε μόνιμα μέτρα περίπου 3 δισ. σε αυτούς τους μήνες. Τότε η αντιπολίτευση έλεγε 4ο μνημόνιο, ψίχουλα και παροχές. Η κυβέρνηση αυτή από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα σε πραγματικούς αριθμούς έχουν δώσει 205 εκατ. στην αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ προς τα πάνω για τα μεγάλα βαλάντια και άλλα 175 εκατ. που αφορούν το κοινωνικό μέρισμα». «3 δισ. δώσαμε εμείς, περίπου 400 εκατ. αυτοί...» και «Ωραία, επανήλθαμε στην "κανονικότητα", μόνο που δεν τρώγεται η "κανονικότητα", δεν χορταίνει κανείς με την "κανονικότητα"», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως οι συνταξιούχοι ήδη βλέπουν τα αποτελέσματα, και γιατί δεν θα πάρουν μέρισμα και γιατί ανακοινώθηκε ότι καταργήθηκε η 13η σύνταξη, και πως αυτά θα τα δουν και οι εργαζόμενοι με το νέο ασφαλιστικό που «έχει ως στόχο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και έδωσε τη μάχη μέχρι τέλους για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή. «Η χώρα το '15 ήταν σε ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να βγούμε από τον εφιάλτη, να βάλουμε την οικονομία σε ράγες και να κάνουμε το χρέος βιώσιμο», «παρά τα λάθη και τις παραλείψεις καταφέραμε την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας σε μια πολύ δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο». Από την άλλη, κατηγόρησε τη ΝΔ για «συνειδητή εξαπάτηση»: «Το να λες "4ο μνημόνιο" όταν βγήκαμε από το μνημόνιο και μετά να δίνεις παροχές στην πλάτη της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι εξαπάτηση. Το να λες ότι είναι προδοτική η Συμφωνία και μετά να λες ότι θα την τιμήσεις, είναι εξαπάτηση».

«Χρειάζεται να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις, ακόμα και με βέτο»

ο κ. Τσίπρας δήλωσε ανήσυχος και τόνισε ότι «το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι η εθνική ενότητα και η εθνική ομοψυχία». Σχολίασε ότι ο ίδιος δεν θα κάνει αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση, «δεν θα λαϊκίσω», «στις κρίσιμες επιλογές θα είμαστε εκεί να πούμε τη γνώμη μας, την εμπειρία που έχουμε, και να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική, θα είμαστε εδώ όμως να ασκούμε κριτική και στα κακώς κείμενα».

Είπε ότι η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, εκεί από όπου ξεκινά ο EastMed και θέλει με τη συμφωνία με τη Λιβύη να δημιουργήσει μια εγκάρσια τομή για να ακυρώσει το έργο. «Είμαι ανήσυχος γιατί βλέπω ότι η ΕΕ είναι επιφυλακτική», ανέφερε, προσθέτοντας ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΕΕ πήρε αποφάσεις και πιέστηκε γι' αυτές, όπως πιέστηκε και για τις κυρώσεις που όμως δεν τις εφάρμοσε. Είπε ότι σε αυτό το σημείο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί «εμφανίζεται με μια πολυφωνία στο θέμα αυτό».

 «Αν σας πω ότι ως πρωθυπουργός δεν φοβόμουν, θα σας έλεγα ψέματα», απάντησε ερωτηθείς αν φοβάται θερμό επεισόδιο. Τόνισε ότι «πρέπει τώρα η ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ώστε να αποτρέψει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή».

Αναφέρθηκε σε τρεις κρίσιμες παραμέτρους. Είπε ότι η υπογραφή του EastMed θα μπορούσε να είχε γίνει από τον Δεκέμβριο '18, «έναν χρόνο δεν υπογράψαμε γιατί θέλαμε και την παρουσία της Ιταλίας. Δεν είναι σήμερα η Ιταλία». Δεύτερον, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική κίνηση το νομοσχέδιο Μενέντες, το "East Med act", επί του οποίου όμως έχει ενστάσεις ο Τραμπ. «Δηλαδή έχουμε ένα αμερικανικό πολιτικό σύστημα να λέει όχι στον Ερντογάν και έναν Τραμπ να υποστηρίζει τον Ερντογάν», είπε, θέτοντας τα ερωτήματα: τι θα γίνει στη συνάντηση τους εκεί και αν η στήριξη Τραμπ στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα τεθεί ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί αυτή η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, είπε, το Βερολίνο θέλει να μη διαταράξει τις σχέσεις του με την Τουρκία, γιατί φοβάται τις προσφυγικές ροές.

«Εμείς αυτά πρέπει αυτά να τα έχουμε υπόψη μας», τόνισε και σημείωσε πως για να μη συμβεί κάτι, «χρειάζεται να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις ακόμα και με βέτο, και να πούμε στους Αμερικανούς ότι αν ο Τραμπ δεν υποστηρίξει τις θέσεις μας, δεν είμαστε δεδομένοι ούτε για τις αμυντικές συμφωνίες. Δεδομένοι δεν πρέπει να είμαστε για κανέναν».  

«Οικοδομούμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι η ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης»

«Η Ελλάδα ξαναγυρνά στη διαχωριστική γραμμή πρόοδος-συντήρηση, εμείς οικοδομούμε το νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι η ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Το όραμα μου είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά με προοδευτική διακυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρίνισε ότι «δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο, διεκδικούμε να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά που θα δίνει απαντήσεις και λύσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας, γι' αυτό προχωρήσαμε στην απλή αναλογική». Προσέθεσε ότι «οι πολίτες θέλουν προγραμματικές συγκλίσεις» και πως μ' αυτή την έννοια «απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την "επόμενη μέρα' που χρειάζεται συναινέσεις και ριζοσπαστικές προοδευτικές τομές και λύσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ilias vasiladiotis
Ηλίας Βασιλαδιώτης για Έλλειψη Φαρμάκων στην Ελλάδα: Ευθύνες και Λύσεις για την Κρίση
"Η υγεία των πολιτών πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και όχι τα κέρδη." τονίζει ο Ηλίας Βασιλαδιώτης, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου...
Ηλίας Βασιλαδιώτης για Έλλειψη Φαρμάκων στην Ελλάδα: Ευθύνες και Λύσεις για την Κρίση
laptop.jpg
Ψηφιακό φροντιστήριο:Άνοιξε ειδική πλατφόρμα για την πρόσβαση αποφοίτων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ΕΝΕΕΓΥΛ
Οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτούν πρόσβαση μέσω του λογαριασμού τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Ψηφιακό φροντιστήριο:Άνοιξε ειδική πλατφόρμα για την πρόσβαση αποφοίτων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ΕΝΕΕΓΥΛ
e-learning-lipsi-epixeirimatikon-apofaseon
Εκδήλωση για τα ΕΠΑΛ σε επιχειρηματικότητα, εκπαίδευση και αγορά εργασίας στις 7/12
«Δεξιότητες για το Μέλλον: Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Αγορά Εργασίας» – Εναρκτήρια εκδήλωση ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ΣΕΒΕ για τα ΕΠΑΛ
Εκδήλωση για τα ΕΠΑΛ σε επιχειρηματικότητα, εκπαίδευση και αγορά εργασίας στις 7/12