Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για το Ακροπόλ μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τη χρήση της «εικόνας» των μνημείων.
Χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις αρνητικές στο σύνολό τους για το δημόσιο συμφέρον.
Μίλησε για την αρχαιολογική νομοθεσία και τα στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που έχουν διαχρονικά προστατεύσει τα μνημεία, την ιστορία και τον πολιτισμό μας ενώ την ίδια στιγμή έχουν προσφέρει πλούτο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Κι όμως, αυτά τα στελέχη, το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, δεν κάλεσε καν στη Βουλή η υπουργός, να ακούσει την άποψή τους στη διάρκεια της ακρόασης των φορέων.
Με το νομοθέτημα Μενδώνη προδίδεται αυτή η μακρά παράδοση της ελληνικής αρχαιολογικής νομοθεσίας, επισήμανε ο Ν. Φίλης. Κυρίως, επειδή αποδυναμώνονται οι διατάξεις που θέτουν όρια στη χρήση της εικόνας των μνημείων και γεννούν φυσιολογικά μέσω αυτής πόρους προς όφελος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
Η πρόβλεψη του ισχύοντος αρχαιολογικού νόμου ότι χρήματα καταβάλλουν, αφού απαραίτητα αιτηθούν και τη σχετική άδεια, όσοι αξιοποιήσουν την εικόνα ενός μνημείου έχοντας «άμεσο ή έμμεσο εμπορικό ή οικονομικό σκοπό» αντικαθίσταται πονηρά με τη φράση όταν έχουν «σκοπό το κέρδος».
Όταν όμως αφαιρείται ο άμεσος ή έμμεσος εμπορικός ή οικονομικός σκοπός, αφαιρείται και η πλειονότητα των περιπτώσεων χρήσης της εικόνας από επιχειρήσεις και συνακόλουθα μειώνονται οι περιπτώσεις που αυτές θα καταβάλουν χρήματα στο ΤΑΠ.
Γιατί μια επιχείρηση μπορεί να ωφεληθεί με πολλούς έμμεσους τρόπους και όχι μόνο… πουλώντας μπλούζες και καπέλα (αυτό το παράδειγμα χρησιμοποίησε στη Βουλή η κα Μενδώνη). Μπορεί για παράδειγμα να προάγει και να αναβαθμίζει την «εικόνα» της στο κοινό κάνοντας χρήση της εικόνας ενός μνημείου, χωρίς εκείνη τη στιγμή να πουλάει άμεσα κάτι. Έχει όμως προφανείς εμπορικούς και οικονομικούς σκοπούς. Και όμως: μπορεί πλέον να το πράττει χωρίς άδεια και χωρίς να καταβάλει χρήματα είτε χωρίς κανένα απολύτως κώλυμα είτε βάζοντας τα ολιγάριθμα στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας να εξετάζουν αν προκύπτει άμεσο κέρδος και να «τσακώνονται» με τους απεσταλμένους των μεγάλων εταιριών. Αυτή είναι η δουλειά τους;
Την πονηρή αυτή τροποποίηση, η υπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει με ανήκουστες και λαϊκίστικες απλοποιήσεις, παραπλανώντας βουλευτές και κοινό. Είπε ότι αυτή η τροποποίηση νομοθετείται για να μπορούν να παίρνουν εύκολα... σέλφι οι τουρίστες στους αρχαιολογικούς χώρους και να πουλάνε τα ημερολόγιά τους για να πάνε σχολική εκδρομή οι μαθητές!
Θαρρείς και υπήρξε ποτέ αρχαιολόγος που κυνήγησε τουρίστα επειδή ανέβασε στο facebook φωτογραφία των παιδιών του στο Ναό του Ποσειδώνα ή υποχρέωσε σχολείο να πληρώσει χρήματα για το ετήσιο ημερολόγιό του, που είχε μέσα πχ. τη φωτογραφία ενός αρχαίου θεάτρου.
Είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται οι μαθητές για να παραπλανηθεί και να συγκινηθεί το κοινό, όταν μέσω της διάταξης Μενδώνη στην πραγματικότητα απαλλάσσονται οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα επικαλούνται εμπορικό μεν σκοπό, αλλά όχι με στόχο το κέρδος.
Εξάλλου, κατέληξε ο Ν. Φίλης, το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη συνοδευτική του έκθεση κάνει αναφορά στην αναπόφευκτη μείωση εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Είναι κάτι στο οποίο όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συναινούν; αναρωτήθηκε. Δεν το πιστεύω. Είναι σοβαρό ζήτημα η απώλεια εσόδων και επίσης εύκολα μετρήσιμο. Και νομίζω ότι στο μέλλον κάποιοι θα κληθούν να απολογηθούν για αυτό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη