Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει απορρόφηση των πόρων για να γίνουν τα απαραίτητα έργα, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο προέτρεψε να ασχολείται με το Κράτος και την προστασία των πολιτών.
«Δεν φτάνει απλά να δίνεις μια αποζημίωση και να σου λέει το κράτος βρες τον τρόπο (...) Η πολιτεία θα έπρεπε να έχει μια οργάνωση» ανέφερε ακόμα, ενώ απαντώντας για το «άλλο εκσυγχρονισμός, άλλο μοντερνισμός» που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «καλά θα έκανε να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους παρά με εμένα».
Σε σχετική ερώτηση για το αν θεωρεί ότι αποτελεί πρόβλημα ότι δεν θα είναι στη Βουλή, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι η απουσία του από τη Βουλή δεν είναι πρόβλημα. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι είναι «ανακούφιση» για εκείνον ότι υπάρχει στη Βουλή ο Σ. Φάμελλος. Στόχος είναι «να φέρουμε τη Βουλή μέσα στην κοινωνία».
«Το να είσαι αριστερός είναι μια στάση ζωής και μια πολιτική» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι «πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο».
«Πιστεύω στην αυτοδύναμη, αριστερά. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ενωμένη και να ενισχυθεί» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δώσουμε φωνή στην κοινωνία».
Για τις εσωκομματικές έριδες μετά την εκλογή του σημείωσε: «Το κόμμα πρέπει να έχει ενιαίο πολιτικό λόγο. Προφανώς σε μία εκλογική διαδικασία μπορεί να υπάρχει και θέση για οργή, από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και να υπηρετούμε τους λόγους που είμαστε στη πολιτική και είμαστε στην πολιτική για τους πολίτες». Είπε ακόμη ότι έχει ζητήσει να δει τα στελέχη του κόμματος ακόμη και τον Νίκο Φίλη που εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του: «Έχω ζητήσει να δω τον κ. Φίλη από κοντά και είπε ότι θα έλθει. Είπα ότι ξεσκονίζω το κόμμα και εδώ είμαι. Η αριστερά όμως είναι συντροφικότητα. Εγώ ασχολούμαι με τον κόσμο και απαντώ στον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να βλέπει το κόμμα σαν ιδιοκτησία. Ούτε εγώ θεωρώ ότι είμαι ιδιοκτήτης του κόμματος, είμαι υπηρέτης του κόμματος και νιώθω τεράστια ευθύνη. Δεν παριστάνω ότι είμαι κάτι ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει στην σκέψη μου κίνδυνος διάσπασης».
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα κι ευχαριστούμε που είστε μαζί μας απόψε.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλησπέρα κ. Ζαχαρέα, ευχαριστώ εγώ.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ξεκινήσω με την πρώτη σας πολιτική παρέμβαση που κάνατε για τις πλημμύρες. Η κυβέρνηση έχει επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα κλιματικής κρίσης. Θα συμφωνείτε κι εσείς ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο αυτό. Ωστόσο, εσείς στη δήλωσή σας είπατε ότι «αυτό συμβαίνει όταν δεν προστατεύεις την πόλη και τους πολίτες». Είχατε στο νου σας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όλους μαζί;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω όλους μαζί. Πρόκειται για μια μεγάλη διοικητική ανεπάρκεια στο κράτος και την Αυτοδιοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση, η οποία έχει κομματικό πρόσημο, ξεκάθαρα. Αυτό είναι ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αποτύχει στο να σώζει ζωές. Το έχουμε δει στη Θεσσαλία με 500 εκατομμύρια ευρώ αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία δεν έχουν γίνει. Δεν είναι «άτυχος» ο Βόλος, δεν είναι 16.000 χρόνια γίνεται μια τέτοια βροχή, είναι το κράτος το οποίο δεν έχει προστατεύσει τον πολίτη του.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Συμφωνείτε όμως ότι υπάρχει κλιματική κρίση.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άλλο το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα κλιματικής κρίσης και άλλο το γεγονός ότι δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη, όπως έπρεπε. Το γεγονός ότι υπάρχει κλιματική κρίση, κάνει ακόμα πιο σημαντικό το να μπορέσουμε να επενδύσουμε στην προστασία του πολίτη.
Όταν λοιπόν έχεις ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, δεν λες «α, θα γινόταν καταστροφή ούτως ή άλλως». Αυτό το οποίο λες είναι ότι με όσα μέτρα μπορούμε να πάρουμε, θα μειωνόταν η ζημιά κατά 20%, 30%, 50%. Αυτό κάνει τεράστια διαφορά στις ζωές του κόσμου.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δηλαδή, κατά τη γνώμη σας τι είναι αυτό που θα πρέπει να γίνει στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατ` αρχάς πρέπει να υπάρχει μια ανασυγκρότηση, ώστε διάφοροι φορείς να μπορούν να ξέρουν ποιος λογοδοτεί πού. Υπάρχει ένα μπέρδεμα αυτή τη στιγμή μεταξύ των διαφόρων φορέων, διαφόρων Υπηρεσιών. Οι Περιφέρειες υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν έργα αλλά καμιά φορά δεν λένε για έκτακτη ανάγκη στην ώρα τους για άλλα κίνητρα τα οποία μπορεί να έχουν. Πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο το ποιος λογοδοτεί πού και πώς και να υπάρχει συντονισμός σε αυτό. Εκεί πραγματικά χρειάζεται μια νέα προσέγγιση.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα βλέπατε και κάτι άλλο ή πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει δηλαδή ένα καλύτερο οργανόγραμμα μεταξύ όλων των Υπηρεσιών; Φαντάζομαι εννοείτε Περιφέρειες, Δήμοι, Υπουργείο Περιβάλλοντος...
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σίγουρα καλύτερο οργανόγραμμα, σίγουρα απορρόφηση των πόρων που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και η πολιτεία η οποία έχει ένα μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή στην απορρόφηση αυτών των πόρων, για να μπορούν να γίνουν τα έργα τα οποία απαιτούνται να γίνουν. Δεν έχουν γίνει.
Ποιος έχει επιβλέψει την παράταση αυτών των έργων από την κεντρική κυβέρνηση; Ποιος; Για ποιο λόγο δεν έχουν γίνει; Για ποιο λόγο τα φρεάτια δεν έχουν καθαρίσει;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς είπατε ότι θα πάτε σύντομα ξανά εκεί, πήγατε και προεκλογικά, δηλαδή στις εσωκομματικές σας εκλογές. Θα επισκεφθείτε σύντομα τον Βόλο;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Έχετε κάποια ημερομηνία στο νου σας; Μπορεί και την άλλη εβδομάδα;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Την επόμενη εβδομάδα, το συντομότερο δυνατόν. Και πραγματικά έχω στο μυαλό μου τους πληγέντες, έχω πάει και Βόλο και Δομοκό και Λάρισα και Καρδίτσα, έχω δει από κοντά την κατάσταση. Δεν φτάνει μόνο μια αποζημίωση και να σου λέει το κράτος «τώρα πήγαινε βρες τον τρόπο». Οι άνθρωποι χρειάζονται μια μεγάλη αρωγή από το κράτος. Έμπρακτα, χέρια να τους βοηθήσουν και όχι μόνο για να ξελασπώσουν τα σπίτια τους, αλλά για να μπορούν να στηρίξουν την οικογένειά τους. Τα παιδιά να πάνε σχολείο. Οι τρίτης ηλικίας συμπολίτες μας δεν έχουν φροντίδα. Υπάρχουν ψυχολογικά θέματα τα οποία προκύπτουν από μια τέτοια κατάσταση. Είναι μια πολύ δύσκολη ανθρώπινη συγκυρία και πρέπει το κράτος, η πολιτεία να σταθεί δίπλα τους. Δεν μπορούν μόνο οι εθελοντές να μπαλώνουν...
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Βέβαια έχει πάει εκεί και στρατός και ΕΜΑΚ και Πυροσβεστική...
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και θα έπρεπε πριν πάμε στον στρατό, η πολιτεία η ίδια να έχει μια οργάνωση που να μπορεί να αντιμετωπίζει τα θέματα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ο πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, σας επιτέθηκε λέγοντας ότι εκφέρετε πολιτικό λόγο με παλιά συνταγή, με παλιά πρόσωπα. «Είναι άλλο ο πραγματικός εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πώς το σχολιάζετε εσείς αυτό;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι καλά θα έκανε ο πρωθυπουργός να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ή τον μοντερνισμό του κράτους, όπως θέλει να το πει ο ίδιος, παρά να ασχολείται μ’ εμένα και με ταμπέλες και με ανούσια ζητήματα. Έχει τον κ. Φάμελλο στη Βουλή να αντιμετωπίσει, ο οποίος είναι εξαιρετικός και κάνει μια εξαιρετική δουλειά για όλη την παράταξή μας και ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια επικίνδυνη δουλειά για τη ζωή του Έλληνα πολίτη.
Την έχουμε δει στα Τέμπη, την έχουμε δει στις φωτιές, την έχουμε δει και τώρα με τις πλημμύρες. Έχει ζωές στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης. Οι ζωές των Ελλήνων πολιτών βασίζονται στον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Βέβαια, για να κάνω λίγο και τον δικηγόρο του διαβόλου, ο λαός απάντησε δίνοντάς του 40% του κ. Μητσοτάκη και 20% στον ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι είχαν μεσολαβήσει τα Τέμπη και όλα αυτά τα οποία λέτε. Όχι τόσο οι πλημμύρες οι τελευταίες, αλλά πάντως τα Τέμπη είχαν μεσολαβήσει...
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα αυτό είναι εντολή στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίζουν να γίνονται φωτιές ανεξέλεγκτες και τρένα να συγκρούονται; Όχι βέβαια.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όχι, απλώς το λέω.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ή να μη μπορεί να υπάρξει μια προετοιμασία όταν νεοναζί διασχίζουν τη χώρα και να ψάχνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τις πρίζες για 10 μέρες; Αυτό είναι το 41% που πήρε ο κ. Μητσοτάκης; Σε καμία περίπτωση.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Επειδή αναφερθήκατε στον κ. Φάμελλο, καταλαβαίνω ότι θεωρείτε ότι δεν είναι πρόβλημα το ότι εσείς δε θα είστε μέσα στη Βουλή. Και το λέω γιατί και ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήταν όταν εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά έμεινε έξω ένα χρόνο ενώ εσείς, εκ των συνθηκών, αν δεν γίνει κάτι θεαματικό, θα μείνετε 4 χρόνια, αν γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αυτό θεωρείτε ότι δεν είναι πρόβλημα;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι πρόβλημα. Διότι άμα ήταν πρόβλημα, θα ήταν σαν να λέμε ότι οι μόνοι οι οποίοι έχουν τα εχέγγυα να είναι ηγέτες μιας παράταξης είναι όσοι είναι μέσα στη Βουλή. Προφανώς υπάρχει ταλέντο σε όλη τη χώρα, σε όλους τους Έλληνες και ο λαός έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του κρίση.
Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του κόμματος με επέλεξαν να ηγηθώ μιας νέας παράταξης από τα μέλη για τα μέλη. Όπως μπορεί να έχετε δει τις τελευταίες μέρες, εργάζομαι από το γραφείο του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή, το οποίο είναι το γραφείο μου. Συνεργάζομαι άρτια με τον κ. Φάμελλο. Και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι είναι και μια ανακούφιση για μένα ότι υπάρχει ο κ. Φάμελλος μέσα στη Βουλή, γιατί είναι τόσο μεγάλο το έργο που πρέπει να γίνει, το νομοθετικό και το αντιπολιτευτικό, το οποίο πρέπει να έχουμε έναν πραγματικό επιστήμονα, όπως ο κ. Φάμελλος, με ενσυναίσθηση, να διαχειρίζεται την ομάδα εντός Βουλής, όσο εγώ θα είμαι έξω στην κοινωνία, στη βάση, η οποία με εξέλεξε, στον κόσμο, τον οποίο πρέπει να πείσουμε και να φέρουμε τη δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους κλειστούς διαδρόμους της Βουλής, μέσα στην κοινωνία. Να έρθουν μαζί μας.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Παίρνω αφορμή απ’ αυτό που λέτε για να σας ρωτήσω πώς φαντάζεστε την αντιπολίτευση που θα ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή να μην είναι μια τοξική αντιπολίτευση. Και το ρωτώ αυτό διότι οι πάντες ομονοούν ότι ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση. Πώς λοιπόν εσείς φαντάζεστε την αντιπολίτευση που θα ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ από ‘δω και πέρα;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε τον Αλέξη Τσίπρα και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση», να μιλά για τοξικότητα. Δεν έχω ακούσει ποτέ μια συγγνώμη από τον πρωθυπουργό γι` αυτό το σχόλιο. Συνήθως αυτοί που σχολιάζουν την τοξικότητα είναι οι πιο τοξικοί οι ίδιοι.
Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να φέρουμε λύσεις στον ελληνικό λαό. Πρέπει να προτείνουμε έμπρακτες λύσεις. Έχουμε ένα φιλοσοφικό πρόταγμα στη σύγχρονη πατριωτική Αριστερά. Αυτό θα βάλουμε μπροστά και γύρω από αυτό θα είμαστε με διάδραση με την κοινωνία, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στους επόμενους μήνες, στα επόμενα χρόνια. Δεν πρόκειται να περιμένουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές για να πούμε, θα κάνουμε αυτό κι εκείνο. Από τώρα θα αρχίσουμε να χτίζουμε με την κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να προωθήσουμε.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είναι ενδιαφέρον που το λέτε αυτό γιατί μου δίνετε μια αφορμή να σας ρωτήσω αν νιώθετε αριστερός. Και τι είναι Αριστερά στην εποχή μας κατά τη γνώμη σας. Γιατί σίγουρα θα ακούσετε την κριτική, «μα τι είδους αριστερός είναι αυτός από την Goldman Sachs που ήρθε εδώ.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα βιώματα του καθενός ανήκουν στον καθέναν. Δεν είμαστε η συλλογή των βιωμάτων μας, είμαστε η επιλογή που είμαστε κάθε μέρα. Εγώ επιλέγω να ζω τη ζωή μου με προσφορά για τον τόπο μου, με προσφορά για τους ανθρώπους, τους συνανθρώπους μου, οι οποίοι δικαιούνται να έχουν μια πιο δίκαιη μεταχείριση, να έχουν μια φωνή.
Βεβαίως και είμαι αριστερός. Και όταν π.χ. πήγα στη Μακρόνησο με τον ναύαρχο Αποστολάκη, αναρωτήθηκα για ποιο λόγο τόσα παιδιά της ηλικίας μου και μικρότερα δεν έχουν δει ποτέ αυτό το νησί. Για ποιο λόγο; Δεν θέλουμε να ανοίξουμε τις πληγές που έχουμε στην ιστορία μας; Το να είσαι αριστερός είναι μια στάση ζωής, είναι ένας αξιακός κώδικας. Για μένα είναι επίσης πολιτική. Η πολιτική το ότι στην οικονομία στην οποία ζούμε σήμερα, πρέπει να έχουμε πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο.
Η πυξίδα μας πρέπει να είναι ο άνθρωπος, όχι η πολιτική που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, που είναι ο καθένας στη μοίρα του και εσύ ευθύνεσαι για τα αποτελέσματα στη ζωή σου. Δεν είναι αυτό σωστή πολιτική. Πρέπει να έχουμε ένα κοινωνικό κράτος.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλετε να φέρετε καινούργια πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ, καινούργια στελέχη τα οποία θα βγουν μπροστά;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως και θέλω.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να φτιάξετε έτσι μια ομάδα, να σας το πω κι έτσι, πιο κοντά στη δική σας γενιά, πιο κοντά στην ηλικία σας.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι νοοτροπίες μπορεί να είναι νέες και παλιές. Οι ηλικίες μπορεί να είναι νέες και παλιές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανθρώπους με νέες νοοτροπίες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν είναι εκεί το θέμα μας. Υπάρχουν και νέα πρόσωπα που δεν έχουν νέες νοοτροπίες. Έχω γνωρίσει πάρα πολύ κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες. Έχω λάβει πολλά βιογραφικά και ιδέες, ακόμα και στη δική μου ιστοσελίδα, της καμπάνιας μου, στο anasygkrotisitora.gr. Έχουμε πραγματικά ένα πολύ συγκινητικό και, θα έλεγα, αισιόδοξο μέλλον σαν χώρα με το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτουμε. Έχουμε απίστευτα μυαλά στη χώρα μας, και εκτός της χώρας μας. Και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Άμα μπορέσουν να έρθουν μαζί αυτοί οι άνθρωποι με τις ικανότητές τους, με τις αξίες τους, οι οποίες είναι για τον άνθρωπο, για το περιβάλλον, δεν είναι μόνο για τη στυγνή καπιταλιστική οικονομία. Θέλουν να έχουν μια ισορροπημένη οικονομία, με παραπάνω δικαιοσύνη.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άμα έρθει όλο αυτό μαζί, θα έχουμε πραγματικά μια τεράστια ανάπτυξη.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα περιμένουμε να το δούμε αυτό, ποιους θα φέρετε και ποιους θα βγάλετε προς τα έξω. Ένα πράγμα το οποίο λέγεται για σας και σίγουρα το έχετε ακούσει, λεγόταν πάρα πολύ προεκλογικά, είναι ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πάρα πολύ καλός στην επικοινωνία, έχει ένα μεγάλο επικοινωνιακό χάρισμα αλλά δεν έχει πολιτικότητα, δεν έχει πολιτικό σχέδιο και αυτά τα οποία έχει ανεβάσει στο site του είναι καλές ιδέες, αλλά δεν είναι κάτι συγκεκριμένο».
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η υποψηφιότητά μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ήμουν ο μόνος από τους συνυποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, ο οποίος έβαλε στην κρίση του κόσμου, θέσεις ξεκάθαρες. Όχι μόνο για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και το στράτευμα, αλλά και για τη Δικαιοσύνη, για τα πανεπιστήμια, για τα νοσοκομεία, για πάρα πολλά ζητήματα έβαλα θέσεις, ξεκάθαρες, τις οποίες τις πήρε ο κόσμος, τις εμπλούτισε, τις εμπλουτίζει, τις συμπληρώνει. Και ήταν η αντίδραση σε αυτές τις θέσεις, οι οποίες συνιστούν ένα σχέδιο για μια πατριωτική, σύγχρονη Αριστερά, η οποία με ώθησε να κατέβω.
Ήταν όταν ο κόσμος άρχισε, όχι μόνο να πατάει like στο Facebook επικοινωνιακά, αλλά να με παροτρύνει να κατέβω, «κατέβα για Πρόεδρος, αυτά θέλουμε». Αυτά άκουσα και έτσι τόλμησα να το κάνω. Προφανώς, δεν είχα σχέδιο στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας να κατέβω για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις ιδέες μου και τις θέσεις μου προέκυψε η υποψηφιότητά μου.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αισθάνεστε ότι δεσμεύεστε από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικά θέματα: στα εθνικά, στην οικονομία, όπως αυτές εκφράστηκαν την περασμένη τετραετία; Ή πιστεύετε ότι μπορείτε να διαμορφώσετε δική σας άποψη, δική σας ατζέντα; Να σας πω ένα παράδειγμα: Για το άρθρο 16, για τα πανεπιστήμια, εσείς θα μπορούσατε να το ψηφίσετε;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ έχω πει ξεκάθαρα και στις θέσεις τις οποίες έβαλα δημόσια, ότι δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δεν θέλω στη χώρα μας να είναι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δύο ταχυτήτων. Θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα Πανεπιστήμια. Αυτό θέλω να έχω. Πιστέψτε με, τα έχω ζήσει τα ξένα πανεπιστήμια, έχω πάει κι εγώ σ’ εκείνα, μπορούμε να το κάνουμε. Και πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Όχι να μας λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρουμε το Harvard εδώ πέρα και αντ’ αυτού θα έχουν ένα πανεπιστήμιο δήθεν το οποίο θα έχει υποτίθεται παρόμοια standard όπως τα δημόσια. Τα δημόσια έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο, έχουν στείλει πολλούς επιστήμονες έξω που έχουν διαπρέψει. Πρέπει να τα βελτιώσουμε. Πρέπει να κάνουμε συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια, πρέπει να προσθέσουμε στο υλικό το ακαδημαϊκό.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα, δέχεστε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να έχει μια σύμπραξη με ένα ιδιωτικό ξένο πανεπιστήμιο, για παράδειγμα.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κι όχι μόνο το δέχομαι, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κιόλας. Οι δωρεές αντί να πάνε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά, ας πάνε στο Δημόσιο, να δημιουργηθούν βραχίονες, να προσθέσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό πρέπει να κάνουμε πρώτα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να έρθω λίγο στα εσωκομματικά. Να μου πείτε κατά τη γνώμη σας πώς φαντάζεστε εσείς τον ΣΥΡΙΖΑ από ‘δω και πέρα, πώς φαντάζεστε να εξελίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί καταλαβαίνω ότι για να έχει χάσει με 20 μονάδες, σίγουρα θα έχετε σκεφτεί κάποιους λόγους που συνέβη αυτό και κάτι θα θέλατε να αλλάξετε. Τι είναι αυτό;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι πολλοί οι λόγοι που έχασε ένα κόμμα τη μισή του δύναμη στην ουσία από τότε που ήταν κυβέρνηση, δεν είναι μόνο ένας λόγος. Σίγουρα το στοίχημα της απλής αναλογικής δεν πέτυχε. Θα έλεγα αυτός είναι ο κύριος λόγος.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα εσείς δεν πιστεύετε στην απλή αναλογική.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν πιστεύω. Αυτό έχει αποδειχθεί. Πιστεύω στην αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά. Και πιστεύω ότι μόνο μ’ ένα πολύ μεγάλο λαϊκό μήνυμα μέσω ψήφου, δηλαδή λαϊκή ετυμηγορία θα μπορέσει η χώρα να δει τις μεγάλες τομές που χρειάζεται ενάντια στους μηχανισμούς των συμφερόντων, που δυστυχώς διώχνουν πολλούς Έλληνες στο εξωτερικό, πάρα πολλούς. Άρα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ενωμένη, θα πρέπει να μεγεθυνθεί. Διότι η Αριστερά δεν πρέπει να φοβάται την κανονικότητα. Δεν είναι κανονικότητα αυτό το οποίο ζούμε στον Βόλο, στις ανισότητες εντός της Αττικής, στην οικονομία μας με τις ελάχιστες απολαβές που έχουν οι μισθωτοί όταν πληρώνουν ρεύμα και ενοίκιο και στην ουσία ζουν για να δουλεύουν. Δεν είναι αυτό κανονικότητα.
Κανονικότητα πρέπει να είναι το κοινωνικό κράτος, η πάταξη της διαπλοκής, η πρόσβαση σε μια Υγεία, η οποία να είναι δημόσια και με ποιότητα, όλα αυτά.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πώς πρέπει να αλλάξει;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει γείωση στην κοινωνία. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλω να κάνω είναι, όπως σας είπα και πριν, ο νέος κόσμος, τα μυαλά τα οποία έχουμε, να γίνουν όχι μόνο μέλη, αλλά μέλη τα οποία θα συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής. Έχουμε τμήματα, καταστατικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και με ρωτήσατε και πριν για τα συλλογικά όργανα. Θα σεβαστώ 100% και το καταστατικό μας και τα συλλογικά όργανα, με δεσμεύουν...
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα εσείς δεν πιστεύετε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η παραγωγή πολιτικής πρέπει να γίνεται από τα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την κοινωνία. Τα μέλη του κόμματος, οι Οργανώσεις Μελών, πρέπει να συμμετέχουν σε αυτά. Πρέπει να μην είναι μόνο μια διεπιστημονική διαδικασία από τη Βουλή και τους τομείς η οποία καθορίζει την πολιτική του κόμματος, πρέπει να είναι διαδραστική η διαδικασία. Πρέπει να δώσουμε φωνή στην κοινωνία. Μπορούμε, υπάρχουν ψηφιακά μέσα. Δεν είναι ανάγκη όλοι να εμφανιζόμαστε σε μια συνεδρίαση μια ώρα, μια φορά τον μήνα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα, δηλαδή αυτό που λέμε, μια συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής, μια συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας, είναι για εσάς κάτι παρωχημένο;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το αντίθετο.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Το θέλετε αυτό.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως. Τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν. Αλλά τα όργανα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση. Υπάρχουν προβλήματα και λύσεις, τα οποία τα μαθαίνουμε από την κοινωνία την ίδια. Δεν πρέπει να παριστάνουμε ότι όλοι ξέρουμε τις λύσεις επειδή είμαστε ένα όργανο σ’ έναν κλειστό χώρο. Αυτό είναι αλαζονεία. Το όργανο στον κλειστό χώρο έχει ευθύνη να παίρνει τα ζητούμενα της κοινωνίας και να τα κάνει πολιτική πρόταση και πρόταση νόμου μετά. σε συνδυασμό με την κοινωνική ομάδα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ενιαίο πολιτικό λόγο πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως και πρέπει να έχει.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί σας το ρωτώ αυτό; Προκάλεσε εντύπωση και πάρα πολλά σχόλια, όχι θετικά σχόλια, το ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας αντιμετώπισαν μ’ έναν πολιτικό πολιτισμό, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Ανδρουλάκης, σας πήραν τηλέφωνο, σας ευχήθηκαν συγχαρητήρια κτλ., σε αντίθεση με στελέχη μέσα στο ίδιο σας το κόμμα -ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Φίλης, ο κ. Σκουρλέτης- που σας επιτέθηκαν από το πρώτο δίωρο, μπορώ να πω. Σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση; Και πώς θα την αντιμετωπίσετε;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Προφανώς σε μια εκλογική διαδικασία μπορεί να υπάρχει και πρέπει να υπάρχει θέση για οργή. Από ‘κει και πέρα πρέπει όλοι να είμαστε νηφάλιοι για τους λόγους για τους οποίους είμαστε στην πολιτική. Είμαστε στην πολιτική για τον πολίτη. Αυτό είναι η πολιτική. Άμα λοιπόν ενδιαφερόμαστε για τον πολίτη και τα προβλήματά του, πρέπει να δείξουμε σύνεση και ηρεμία στο πώς τα αντιμετωπίζουμε, στο πώς φέρνουμε λύσεις.
Εγώ είμαι εδώ, είμαι ανοιχτός, σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως ονόματος, αδιαμεσολάβητα, να συνομιλήσουν μαζί μου. Στο βαθμό στον οποίο τους εκπροσωπώ με την πολιτική κατεύθυνση την οποία δίνω, η οποία είναι ξεκάθαρη: είναι η πατριωτική σύγχρονη Αριστερά. Στον βαθμό στον οποίο τους εκπροσωπώ, τους καλώ να έρθουν μαζί και να μπορέσουμε να γίνουμε κυβερνώσα παράταξη, να γίνουμε κυβέρνηση σύντομα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα εσείς τείνετε μια χείρα φιλίας, να το πω έτσι, και στον κ. Τσακαλώτο...
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πάντα, αυτό είναι ανθρώπινο.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και θα ζητήσετε και να τους δείτε κι από κοντά, ενδεχομένως;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχω ήδη ζητήσει από τον κ. Φίλη να τον δω από κοντά, δυο φορές μάλιστα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και τις σας είπε, θα έρθει;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είπε θα έρθει.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλλά δεν έχει έρθει ακόμα.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από την επόμενη εβδομάδα είπαμε να κανονίσουμε, θα δούμε.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα δείτε και τους άλλους;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ υποσχέθηκα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεσκονίζω το βράδυ των εκλογών. Ξεσκονίζω, εδώ είμαι. Η Αριστερά είναι για τη συντροφικότητα. Είναι μια σπουδαία λέξη αυτή, το να είσαι σύντροφος με κάποιον. Είναι η συντροφικότητα. Εδώ λοιπόν είμαι, είμαι ανοιχτός. Δείξτε συντροφικότητα και ελάτε να δούμε...
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δεν το λες και πολύ συντροφικό αυτό που είδαμε τις πρώτες μέρες πάντως μετά την εκλογή σας.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά είναι δικά σας σχόλια, όχι δικά μου. Εγώ δεν σχολιάζω...
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ξέρετε τι γράφηκε και ακούστηκε, πώς το βλέπει κάποιος που είναι απ’ έξω; Ότι υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι -δεν θα πω εγώ τώρα ονόματα, δεν έχει σημασία- που αντιμετώπιζαν το ΣΥΡΙΖΑ σαν ιδιοκτησία, και τώρα «ποιος ήρθε, αυτός ο ξένος από το πουθενά να μας το πάρει;». Το νιώθετε εσείς αυτό;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν το νιώθω γιατί εγώ ασχολούμαι με τον κόσμο, απαντάω στον κόσμο. Αυτό κάνω, το βλέπετε κι όταν βγαίνω έξω στον δρόμο. Ξοδεύω χρόνο να μπορέσω να καταλάβω ο άλλος με τι ασχολείται, τι θέματα έχει.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα, δεν μπαίνετε καθόλου στη σκέψη να κάνετε διαγραφές.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μα είναι δυνατόν οποιοσδήποτε να έχει ένα κόμμα ιδιοκτησία του; Το κόμμα είναι για τον πολίτη, είναι για να μπορεί να πρέπει να εκφράζει μια πολιτική άποψη ως μέρος της Βουλής. Αυτός είναι ο στόχος του κόμματος. Έτσι δεν είναι;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Διάσπαση φοβάστε;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Ούτε εγώ θεωρώ και σήμερα ότι είμαι ο ιδιοκτήτης του κόμματος. Το αντίθετο, εγώ είμαι ο υπηρέτης του κόμματος. Είμαι ο υπηρέτης του κόμματος, έχω τεράστια ευθύνη πάνω μου όταν κάποιος έρχεται και σου λέει «είσαι η ελπίδα μας, άλλαξε τα» κτλ. Καλά κάνουν και το λένε αυτό. Καλά κάνουν. Εγώ είμαι εδώ να υπηρετήσω αυτό, όχι να έχω μια τάση μέσα σ’ ένα κόμμα και να παριστάνω ότι είμαι κάτι το ιδιαίτερο. Το αντίθετο, πρέπει όλοι να έχουμε γείωση στα θέματα...
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα όλα αυτά που ακούγονται, κίνδυνος διάσπασης κτλ., δεν υπάρχουν μέσα στη δική σας σκέψη.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχουν.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Συνέδριο τον Νοέμβριο το βλέπετε να προλαβαίνετε ή θα πάει για αργότερα;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω, θα συνεδριάσουν τα όργανα πρώτα και θα δούμε.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να αφήσω τα εσωκομματικά, να πάμε στα ζητήματα της επικαιρότητας. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ένα κυρίαρχο θέμα για τον πολίτη είναι η ακρίβεια. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει αυτό -είναι ένα πανευρωπαϊκό θέμα, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα- με το market pass, με τα επιδόματα, με τις αυξήσεις τις μισθολογικές από Γενάρη κτλ. Ποια είναι η δική σας γνώμη και αν θα μπορούσε σ’ αυτό το κομμάτι να γίνει και κάτι άλλο, και κάτι περισσότερο;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ολιγοπώλια στην Ελλάδα. Το βλέπετε αυτό από το γεγονός ότι το ποσοστό κερδοφορίας δεν αλλάζει, γενικά είναι στάσιμο. Αλλάζει το κόστος παραγωγής αλλά η κερδοφορία μένει σταθερή. Ανεβαίνει το κόστος, υπάρχουν υπερκέρδη τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί. Στο ρεύμα είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα ολιγοπώλιο και ότι δεν έχουμε κάνει αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρισμού, όπως έπρεπε. Άρα, υπάρχουν λύσεις. Βεβαίως θέλουν μεγάλη πολιτική βούληση για να γίνουν. Υπάρχουν λύσεις. Μία απ’ αυτές τις λύσεις είναι και η μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πάντως η Ισπανία που μείωσε τον ΦΠΑ δεν πέτυχε κάτι.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν άλλες χώρες οι οποίες το έχουν κάνει και έχουν αποδείξει ότι πετυχαίνει. Να σας πω κάτι; Ας αρχίσει πιλοτικά η κυβέρνηση να το κάνει σε μερικές τοποθεσίες που έχουν πληγεί. Ας το κάνει στον Βόλο, ας το κάνει στη Ρόδο, στον Έβρο και ας δούμε άμα θα πετύχει ή όχι. Στον Έβρο πάνε απέναντι στην Τουρκία για τα ψώνια τους και τα καύσιμά τους.
Πρέπει η Περιφέρειά μας, και ειδικά οι πληγείσες περιοχές, να μπορούν να έχουν παραπάνω αρωγή από την πολιτεία. Να δοκιμάσουμε πιλοτικά τη μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα τρόφιμα και στα καύσιμα και ας δούμε άμα πετυχαίνει ή όχι.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα αυτό είναι ένα μέτρο που εσείς βλέπετε επιπλέον ότι θα έπρεπε να έχει γίνει για τον έλεγχο της ακρίβειας. Γενικότερα τώρα στην οικονομία θέλω να ρωτήσω: η κυβέρνηση λέει ότι είμαστε σ’ έναν καλό δρόμο, περιμένουμε επενδυτική βαθμίδα και από δύο μεγάλους οίκους το προσεχές διάστημα, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου περίπου. Θα κάνατε εσείς κάτι διαφορετικό;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τώρα λέμε για την επενδυτική βαθμίδα, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αυξήσεις από το 2010.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα δουν τώρα.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Με πόσο πληθωρισμό στο ενδιάμεσο; Η επενδυτική βαθμίδα βεβαίως είναι ευπρόσδεκτη για τη χώρα, αλλά έχει γίνει στους ώμους του απλού πολίτη. Έχει γίνει στους ώμους του απλού πολίτη, ο οποίος βλέπει ένα ΕΣΥ που δεν δουλεύει, βλέπει πανεπιστήμια που σοβάδες πέφτουν, βλέπει δικαστήρια τα οποία κωλυσιεργούν και έχουν μεγάλη υποστελέχωση, υποστελέχωση σε όλο το Δημόσιο.
Άμα ήμασταν επενδυτική βαθμίδα στην πραγματικότητα, στην πράξη, θα είχαμε ένα μοντέρνο σύγχρονο κράτος που δουλεύει για τον πολίτη. Αυτό που έχουμε κάνει, για να είμαστε στην επενδυτική βαθμίδα, στην ουσία είναι ότι έχουμε φτωχοποιήσει τον Έλληνα και μέσω πληθωρισμού. Και γι` αυτό τον λόγο λέμε ότι τα δημοσιονομικά μας είναι καλύτερα. Αυτό δεν είναι λύση, ειδικά σ’ ένα συγκεντρωτικό πελατειακό κράτος, αυτό δεν είναι λύση.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τι θα κάνετε εσείς διαφορετικό;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το κοινωνικό κράτος. Δέκα χρόνια μνημονίων, αποδομήθηκε το κοινωνικό κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κρατήσει τον κοινωνικό δείκτη ειδικά για τα πιο ευάλωτα στρώματα, το οποίο για μένα είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη. Οι 400.000 οικογένειες που είχαν δυο γονείς άνεργους και δυο παιδιά που ήταν στα πρόθυρα της πείνας, οι 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που ήταν ανασφάλιστοι και μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στην Υγεία, αυτά είναι μεγάλα κοινωνικά επιτεύγματα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τομές τη δεκαετία του ’80 στο κοινωνικό κράτος. Και ο κ. Μητσοτάκης, παρά τα δήθεν εξαιρετικά δημοσιονομικά της χώρας και 60 δισεκατομμύρια υποστήριξη από την Ευρώπη και επενδυτική βαθμίδα, πάει να ιδιωτικοποιήσει το κράτος, το Δημόσιο, αντί να το φτιάξει. Υπάρχει καλύτερος τρόπος. Υπάρχουν εργαλεία για διαφάνεια, για να μπορέσουμε να δούμε την απόδοση του Δημοσίου.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα πρέπει βέβαια μετά να βρείτε από πού θα χρηματοδοτήσετε αυτό το κοινωνικό κράτος.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό σας εξηγώ αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμε από το μέλλον των παιδιών μας. Τα 500 εκατομμύρια αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν στη Θεσσαλία, μας κοστίζει 2 δισ. να τα φτιάξουμε. Ποιος τα πληρώνει αυτά; Αυτά είναι χρεώσεις στο μέλλον από τις νέες γενιές.
Το να έχουμε σύνεση στις επενδύσεις που κάνουμε, το να πούμε, φτιάχνουμε ένα κοινωνικό κράτος το οποίο δημιουργεί υπεραξία για τον πολίτη, αυτό έχει και δημοσιονομικό κέρδος μακροπρόθεσμα. Αυτό δεν είναι μια επιχείρηση που έχει ένα θέμα cash low για ένα χρόνο, μιλάμε για την κοινωνία μας. Η συνετή διαχείριση των πόρων μας και η δυνατότητα να πούμε ότι, “ξέρεις κάτι, κάνοντας ένα κοινωνικό κράτος συν ενίσχυση στη στέγη, συν αποκέντρωση, συν πάταξη διαπλοκής σε όλα τα φάσματα της ελληνικής ζωής, κάνοντας αυτά, μπορούμε να ενισχύσουμε και με μικρή πίστωση, ένα νέο παιδί ν’ αρχίσει μια επιχείρηση”;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Φαντάζομαι στο προσεχές διάστημα θα παρουσιάσετε τις ιδέες σας αυτές όπως είπατε, κοστολογημένες.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που σας λέω, όμως, είναι ότι έτσι αλλάζει η κοινωνία. Αλλάζει η κοινωνία από κάτω προς τα πάνω. Όχι με ένα pass που σε κάνει εξαρτημένο αντί να σου δίνει τα χρήματα στην τσέπη σου να μπορείς εσύ να αποφασίζεις τι πρέπει να κάνεις. Εγώ θέλω ένας νέος, μια νέα οι οποίοι είναι στην Ελλάδα, να μπορούν να έχουν λύση στη στέγη τους. Δεν είναι δυνατόν εγώ να είμαι 35 χρόνων, να είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να υπάρχουν άλλοι άνθρωποι της ηλικίας μου και να μένουν με τους γονείς τους και να μη μπορούν ούτε να αρχίσουν οικογένεια, ούτε καν να αρχίσουν επιχείρηση, οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Πώς είναι δίκαιο αυτό; Γιατί; Επειδή εγώ αναγκάστηκα να πάω στην Αμερική πριν τόσα χρόνια για να σταθώ στα πόδια μου; Πρέπει όλοι να φύγουμε δηλαδή για να μπορέσουμε να γυρίσουμε και να έχουμε στέγη στην Ελλάδα;
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ναι, αλλά πώς θα γίνει αυτό; Γιατί ακούγεται ωραίο όπως το περιγράφετε, αλλά πρακτικά πώς θα γίνει;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω σας εξήγησα ήδη: Στέγη, Αποκέντρωση, Πράσινη Μετάβαση, και κοινωνικό κράτος.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ξέρετε, κ. Πρόεδρε, σ’ αυτά που λέτε τώρα για το κοινωνικό κράτος, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η χρηματοδότησή του πιθανώς να προκύψει και από υψηλότερη φορολογία. Σκέφτεστε κάτι τέτοιο;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη. Νομίζω ότι έχει πληρώσει αρκετά ο κόσμος και νομίζω ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν, όπως σας είπα, θα μπορέσουν να σώσουν χρήματα από το μέλλον. Αυτό είναι συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Η φοροδιαφυγή όμως είναι ένα θέμα; Σας το λέω γιατί ο υφυπουργός ο αρμόδιος, ο κ. Θεοχάρης, είπε ας πούμε σήμερα ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει, μιλώντας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι βέβαια που αργότερα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι αυτό δεν ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, μπαίνουν τέτοιες σκέψεις και σ’ εσάς;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, αλλά ο κ. Θεοχάρης, όσο και προσιτός και φιλικός να έχει υπάρξει προς εμένα, θα έλεγα δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι λάθος. Σε ένα πάνελ στη Ναυτεμπορική που είχαμε κάνει μαζί, τον είχα διορθώσει για τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Εκείνος έλεγε ότι ήταν διπλός από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον μέσο όρο κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Μητσοτάκη. Κι εγώ του έλεγα ότι είναι στη μέση της κατάταξης. Και τελικά είχα δίκιο. Άρα, θα έλεγα στον κ. Θεοχάρη, επειδή έχει και μια μεγάλη ευθύνη αυτή τη στιγμή με τα φορολογικά της χώρας, θα του έλεγα να προσέχει λίγο παραπάνω το τι εξαγγέλλει και το τι λέει.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Επειδή ο χρόνος του δελτίου είναι πιεστικός, θέλω να έρθουμε λίγο και στα εθνικά θέματα. Βλέπουμε μια εξομάλυνση στο Αιγαίο, μια συμφωνία στα σκαριά με την Τουρκία ενδεχομένως για το μεταναστευτικό και στο βάθος μια συμφωνία στη Χάγη για τον ορισμό θαλασσίων ζωνών. Συμφωνείτε εσείς με αυτό το πλαίσιο;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο διάλογος, ειδικά μετά από τους σεισμούς που έγιναν στη γείτονα και την προσέγγιση που ακολούθησε, είναι ευπρόσδεκτος. Και είναι καλό ότι έχουν μειωθεί δραστικά και οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο μας. Από ‘κει και πέρα, η συζήτηση στη Χάγη, η οποιαδήποτε διευθέτηση, πρέπει να είναι μόνο για το θέμα υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ. Για κανένα άλλο ζήτημα.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ξεκάθαρες θέσεις που κατά τη γνώμη μας προωθούν και την ειρήνη αλλά και τα εθνικά μας συμφέροντα. Πάνω σε αυτό υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Η αποστρατικοποίηση των νησιών για μας είναι μια κόκκινη γραμμή, η εθνική κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή. Και είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το οποίο πρεσβεύω είναι μια πατριωτική Αριστερά στο συγκεκριμένο θέμα.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να κλείσουμε με κάτι προσωπικό, κάτι που σας αφορά: Όπως ξέρετε, τις τελευταίες μέρες γίνεται πολλή συζήτηση για το στρατιωτικό σας. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε πάει στρατό, ήσασταν ένας Έλληνας του εξωτερικού, είχατε φύγει 14 ετών, δικαιούσασταν μέχρι τώρα να μην έχετε πάει. Αλλά τώρα, θα πρέπει να πάτε. Θα πάτε;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εννοείται πως θα πάω. Και μάλιστα είναι τιμή μου που θα πάω, είναι τιμή μου να μπορώ να επιστρέφω στην πατρίδα μου και να την υπηρετώ. Δεν ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για πολλούς από μας τους απόδημους να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει, είναι το μέλλον της χώρας μας να είμαστε οι νέοι Έλληνες μαζί. Είμαι πολύ χαρούμενος.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα είστε ο πρώτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαντάρος, βέβαια.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μακάρι να μην είμαι ο τελευταίος, τι να σας πω, δεν ξέρω...
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Έχετε σκεφτεί περίπου πότε θα πάτε;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα πάω σύντομα. Εφόσον συνεδριάσουν τα όργανα και μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, όπως σας είπα και πριν είναι εξαιρετικό ότι έχουμε τον κ. Φάμελλο στη Βουλή για το νομοθετικό έργο και έχω άψογη συνεργασία. Ξέρω ότι δεν πρόκειται να επιλέξω εγώ κατά πάσα πιθανότητα τη Μονάδα στην οποία θα εκπληρώσω τη θητεία μου, αλλά θα ήθελα, ει δυνατόν, να ήταν σε ακριτικό νησί ή στην παραμεθόριο.
Θα ήθελα να είμαι στην αρχή της χώρας μας, δηλαδή. Και πάντα λέω και στον ναύαρχο Αποστολάκη, που όπως ξέρετε έχω μια εξαιρετικά στενή σχέση, λέω όπου πάμε, για την Ελλάδα αγωνιζόμαστε. Άρα είμαι ενθουσιασμένος για τη μελλοντική μου στρατιωτική θητεία, αλήθεια σας το λέω. Πραγματικά, είναι συγκινητικό να μπορώ να ζω στη χώρα μου και να προσφέρω όπως μπορώ.
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε, κ. Κασσελάκη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη