Thumbnail
Παραδέχτηκε την περιορισμένη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες

Τη σφιχτή νομισματική της πολιτική προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του προγράμματος δανειοδότησης TLTRO επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, περιορίζοντας τις προσδοκίες για μια διευρυμένη ενίσχυση της αγοράς.

Ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ανέφερε οτι η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα είναι πιθανό να μην μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμο πλήρως από τις ελληνικές τράπεζες, λόγω έλλειψης “επαρκών αποδεκτών εξασφαλίσεων”.

Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη  (GUE/NGL)

Στις 5 Ιουνίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα στοχευμένης χρηματοδότησης, περίπου 800 δισ. ευρώ, προς τις τράπεζες (TLTRO). Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα δανείζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα διοχετεύσουν την παρεχόμενη ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ΕΚΤ για τα ενέχυρα που θα χρησιμοποιήσουν.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της οικονομικής κρίσης και της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας, έχουν περιορισμένη κατοχή επιλέξιμων ενεχύρων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τις χορηγήσεις δανείων προς καταναλωτές και επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά, ερωτάται ο πρόεδρος της ΕΚΤ:

Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των κανόνων επιλεξιμότητας ενεχύρων, ώστε να «ξεκλειδώσουν» κεφάλαια για χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές;

Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι κανόνες επιλεξιμότητας ενεχύρων, σκοπεύει να δώσει εξαίρεση στις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε κάνει και με το προηγούμενο πρόγραμμα ΤLTRO; Εάν ναι, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες;

Απάντηση Μάριο Ντράγκι:

Φρανκφούρτη, 3 Νοεμβρίου 2014

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 ο κ.Roberto Gualtieri, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Στον βαθμό που οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τα σχετικά κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να ωφεληθούν από τα μέτρα που υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2014 με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μέσω της στήριξης του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία.

Ενδεχομένως να υπάρχουν μεμονωμένες τράπεζες οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκείς αποδεκτές εξασφαλίσεις ώστε να δανειστούν έως το όριο δανεισμού τους στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ). Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος επί του παρόντος αξιολογούν κατά πόσον ισχύει αυτό.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης στο Μαξίμου
Κ. Μητσοτάκης για ΑΣΕΠ: Έρχονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο
«Σκοπός μας τώρα είναι η επιτάχυνση και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες μας...»
Κ. Μητσοτάκης για ΑΣΕΠ: Έρχονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο
ypaith2
Πανελλαδικές 2024: Υποβολή μηχανογραφικού για την εισαγωγή αλλοδαπών-αλλογενών στα ΑΕΙ
Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης - μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή αλλοδαπών - αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2024
Πανελλαδικές 2024: Υποβολή μηχανογραφικού για την εισαγωγή αλλοδαπών-αλλογενών στα ΑΕΙ