Thumbnail
"Ο τόπος μου στο σημερινό κόσμο"

Τη δική τους οπτική του κόσμου έφτιαξαν μαθήτριες με προβλήματα όρασης, οι οποίες κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής χαρτών από παιδιά "Barbara Petchenik", με θέμα: "Ο τόπος μου στο σημερινό κόσμο".

Οι μαθήτριες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Μαρία Κατοπόδη και Χριστίνα Λούκο τιμήθηκαν με το πρώτο βραβείο, στην κατηγορία 9 έως 12 ετών, με το έργο: "Ο τόπος μου στο σημερινό κόσμο μέσα από τη δική μου οπτική".

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 189 έργα ζωγραφικής από 38 χώρες και επιλέχθηκαν για βράβευση 12 έργα από 4 κατηγορίες ηλικιών.

Η ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό, που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2015, οργανώθηκε από τη Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδας (ΧΕΕΕ) και από τα 360 έργα που υποβλήθηκαν από μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων από όλη την Ελλάδα, επιλέχθηκαν 6, τα οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Χαρτογραφίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Ο χάρτης αφής που δημιούργησαν οι μαθήτριες "κοσμεί" την ηλεκτρονική σελίδα της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας που διεξάγει από σήμερα, έως τις 4 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το 14ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας, με τίτλο: "Η Χαρτογραφία σε έναν Κόσμο που αλλάζει".

"Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στον χώρο του Συνεδρίου εκτίθεται ψηφιακό αντίγραφο του εμβληματικού οκτάφυλλου Χάρτη της Ελλάδας του Φερδινάνδου Αδελχόβεν του 1838, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ (Συλλογή Τρικόγλου)" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΑΠΘ και πρόεδρος ΧΕΕΕ, Χρυσούλα Μπούτουρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική, ενημερωτική, ανάρτηση, ο οκτάφυλλος χάρτης του 1838, με τίτλο "Χάρτης του Βασιλείου της Ελλάδος", δίγλωσσος (ελληνικά και γαλλικά), είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος που συντάχθηκε και εκτυπώθηκε στην Ελλάδα μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1832. Συντάχθηκε ως "παράγωγος" χάρτης, δηλαδή βασισμένος σε προϋπάρχοντες -ξένους χάρτες- και δεδομένα και αφιερώθηκε στον Όθωνα υπό Φερδινάρδου Αλδενχόβεν (Ferdinand Aldenhoven), του στρατιωτικού τοπογράφου και γνωστού περιηγητή στην Ελλάδα της εποχής από την Κολωνία.

Ο χάρτης δεν απεικονίζει μόνο το νέο κράτος εντός των πρώτων συνόρων, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο του Λονδίνου (1832), με ένθετη απεικόνιση και ονοματοθεσία των 95 σημείων της συνοριογραμμής αλλά και την πρώτη φάση του γεωγραφικού οράματος της "εθνικής ολοκλήρωσης", μόλις έξι χρόνια πριν από την ιστορική ομιλία του Ιωάννη Κωλέττη στη Βουλή περί της Μεγάλης Ιδέας.

Στον Χάρτη περιλαμβάνονται και περιοχές εκτός των τότε συνόρων του νέου κράτους, όπως τα Επτάνησα, η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Κρήτη, που θα ενσωματωθούν σταδιακά στο ελληνικό κράτος από το 1867 και μετά αλλά και η εμφατική "υπενθύμιση" Κόλπος Θεσσαλονίκης στο άνω κεντρικό άκρο του χάρτη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pyrosvestiki
Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Κουμουνδούρου- Συναγερμός στην Πυροσβεστική
H φωτιά ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 4 οχήματα, ένα βραχιονοφόρο όχημα
Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Κουμουνδούρου- Συναγερμός στην Πυροσβεστική
erato-xatzisaba
Ερατώ Χατζησάββα (Πρύτανις ΑΣΚΤ): Συνεργασίες και συμφωνίες με κορυφαίες Ακαδημίες Καλών Τεχνών στην Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ
Η ΑΣΚΤ έχει πλέον συνάψει συμφωνίες και  με κορυφαίες Ακαδημίες Καλών Τεχνών στην Ασία , όπως η Κεντρική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου η...
Ερατώ Χατζησάββα (Πρύτανις ΑΣΚΤ): Συνεργασίες και συμφωνίες με κορυφαίες Ακαδημίες Καλών Τεχνών στην Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ