Thumbnail
Αναδημοσίευση από την αθλητική σελίδα Ώρα Μουντιάλ

«Δόξα για την Ουκρανία». Αυτό φώναξε ο Κροάτης Ντομαγκόι Βίντα και έγραψε σε βίντεο που ανέβασε στο προφίλ του και προκάλεσε την οργή των Ρώσων αξιωματούχως και τις έντονες επικρίσεις της FIFA. 

Θεωρητικά, το σύνθημα δεν περιέχει τίποτε το προσβλητικό, προκλητικό ή εθνικιστικό. Όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους Ουκρανούς Ναζί-νεοναζί και τους συνεργάτες του Χίτλερ που έδρασαν στη χώρα (και σήμερα το καθεστώς του Κιέβου τους αναγνωρίζει ως «εθνικούς ήρωες»).

Το κείμενο της ανάρτησης:

Έβαλε φωτιά με φασιστικό σύνθημα ο Βίντα

Εχθές γράφαμε για την εξιλέωση του Ντομαγκόι Βίντα. Ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο στόχαστρο της Λίβερπουλ για κάποιον ανεξήγητο λόγο, πέρασε τα προηγούμενα επτά χρόνια φέροντας τη ρετσινιά του «στημένου». Τίποτα δεν αποδείχθηκε και συνέχισε να βγάζει το ψωμί του σε Κροατία, Ουκρανία και Τουρκία. Ώσπου χθες ήταν ο πρωταγωνιστής στη νίκη της Κροατίας επί της Ρωσίας, που έστειλε την ομάδα του στα ημιτελικά του Μουντιάλ. Λύτρωση. Η οποία κράτησε περίπου μία ώρα. Γιατί από τα αποδυτήρια του γηπέδου ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο φωνάζει «Δόξα για την Ουκρανία».

Θα πει κανείς ότι το σύνθημα δεν είναι και τίποτα το υπερβολικό. Δεν βρίζει, δεν μειώνει και δεν καλεί σε ξεσηκωμό. Το ζήτημα είναι τι βρίσκεται πίσω από αυτό το σύνθημα. Ας δούμε ένα γνωστό παράδειγμα. Αν κάποιος φωνάξει σήμερα «Zieg Heil», θα μπορέσει να το δικαιολογήσει λέγοντας ότι αυτό απλά σημαίνει «ζήτω η νίκη»; Προφανώς όχι, γιατί το σύνθημα έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους Ναζί και τις θηριωδίες τους. Το ίδιο υπόβαθρο έχει και το σύνθημα του Βίντα.

Το φώναζαν το 1941 τα Τάγματα Θανάτου, Ουκρανοί συνεργάτες των Ναζί, οι οποίοι εκτέλεσαν χιλιάδες αθώους στο Πογκρόμ του Λβιβ και τη Γενοκτονία του Κιέβου. Μέχρι σήμερα, οι Ουκρανοί νεοναζί θεωρούνται οι πιο σκληροπυρηνικοί και αμετανόητοι στην Ευρώπη, ενώ οι κτηνωδίες των Ταγμάτων Θανάτου κατά Εβραίων, Ρομά, Κομμουνιστών και απλών συμπολιτών τους, όχι μόνο δεν καταδικάζονται, αλλά γιορτάζονται στην Ουκρανία. Σε μία εξόφθαλμη παραποίηση της ιστορίας, τα ναζιστικά εγκλήματα της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα (στην οποία συμμετείχαν και στρατεύματα της φασιστικής Κροατίας) δεν αναγνωρίζονται και η μόνη ανάμνηση που μνημονεύεται από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας το 1944 από τον Στάλιν.

Δεν θα κάτσουμε τώρα να υπερασπιστούμε τον Στάλιν, όμως η απέλαση (και σφαγή σε πολλές περιπτώσεις) ακολούθησε τη συνεργασία των Τατάρων με τους Ναζί. Αντίστοιχα στην Ελλάδα τους δωσίλογους πώς τους τιμώρησαν (όσους τιμώρησαν δηλαδή και δεν τους έδωσαν αξιώματα στην πορεία); Τους εκτέλεσαν, ή τους έβαλαν να γράψουν 100 φορές στον πίνακα τη φράση «δεν θα ξανασυνεργαστώ με τους κατακτητές»;

Η υπόθεση έφτασε ακόμα και στη… Eurovision, όταν η Ουκρανία κέρδισε το 2016, με το τραγούδι «1944». Μάλιστα έγινε εν μέσω νέων πολιτικών αναταραχών, αφού η βίαιη επαναπροσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία είχε μόλις συντελεστεί.

Όπως και να έχει, όποια και αν είναι σήμερα η κατάσταση στην Κριμαία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει σε μία χώρα την οποία σιχαίνεται, το σύνθημα του Βίντα έχει βαθιά ρατσιστικές ρίζες και προξένησε τεράστιες αντιδράσεις στη Ρωσία. Ήξερε ο Βίντα την ιστορία του συνθήματος; Εικάζω πως όχι. Αν ένας παίκτης είχε αγωνιστεί στην Κύπρο και μετά η εθνική του νικούσε την Τουρκία, μπορεί κάλλιστα να έλεγε κάποιο σύνθημα του κυπριακού αγώνα, ακόμα και αν δεν ήξερε τι σημαίνει καν Αττίλας. Και αυτό είναι το πρόβλημα με την αμορφωσιά των ποδοσφαιριστών. Όμως εδώ ανοίγει πολύ μεγάλο κεφάλαιο και δεν είναι της παρούσης.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη από τη FIFA στην καμπάνια κατά του ρατσισμού. Ο Βίντα μάλλον δεν διάβασε το σενάριο.

Κλείνοντας, θέλω να κάνω μία ερώτηση. Πιστεύετε ότι η πολιτική, ή μάλλον ορθότερα η ιδεολογία, πρέπει να μένει ανεξάρτητη από τον αθλητισμό; Εγώ θεωρώ πως όχι, αρκεί να μην μιλάμε για ρατσισμό, σεξισμό και φυλετισμό. Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τη δική σας άποψη στα σχόλια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ryzi_0.jpg
Ρύζι: Πώς μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε χωρίς να στεγνώσει;
Μάθετε ακόμη πώς να το αποθηκεύετε και να το συντηρείται σωστά, με σκοπό όχι μόνο να διατηρήσετε τη γεύση και την υφή του, αλλά πρωτίστως για να...
Ρύζι: Πώς μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε χωρίς να στεγνώσει;
tameio.jpg
Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη το 2025 - Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με όριο ηλικίας κάτω από τα 62 έτη
Οι προϋποθέσεις σε όρια ηλικίας, έτη ασφάλισης
Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη το 2025 - Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με όριο ηλικίας κάτω από τα 62 έτη