Πλούσιο ερευνητικό δυναμικό διαθέτει η Ελλάδα με μειωμένα ποσοστά ανεργίας στους διδάκτορες, όχι όμως και στους νέους – κάτω των 35 ετών – όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός των ανέργων. Η χώρα μας βρίσκεται στην ένατη θέση ανάμεσα σε 22 χώρες με 7,3 διδάκτορες ανά 1.000 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολείται στον χώρο της τριτοβάθμια και της μεταλυκειακής εκπαίδευσης (56,9%), ενώ μόλις το 8,7% εργάζεται σε επιχειρήσεις.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί τον δημοφιλέστερο τομέα προσανατολισμού για τους διδάκτορες, ενώ στην Πέμπτη θέση βρίσκεται η χώρας μας στο κομμάτι της επαγγελματικής και διεθνούς κινητικότητας, όπου μέσα σε μια δεκαετία περίπου (2004-2013) το 37,1% έχει αλλάξει εργασία. Υψηλή καταγράφεται και η πρόθεση των διδακτόρων να φύγουν στο εξωτερικό με τους πιο δημοφιλείς αιτίες να είναι ακαδημαϊκή λόγοι αλλά και να αναζήτηση εργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία βρίσκονται στις πρώτες επιλογές τους, ενώ το υψηλότερο ποσοστό πρόσθεσης καταγράφεται – όπως είναι φυσικό – στους ανέργους με 21,2%, ενώ ακολουθούν οι διδάκτορες με ερευνητική δραστηριότητα με ποσοστό 10,2%.
Μελέτη
Αν και σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλους τομείς, η Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων διδακτόρων στην Ευρώπη με 3,5%, ενώ στους νέους κάτω των 35 ετών, το ποσοστό πολλαπλασιάζεται κα φτάνει το 12,2%. Σύμφωνα με τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) «Οι διδάκτορες στην Ελλάδα: σταδιοδρομία και κινητικότητα» η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνα του ΟΟΣΑ «International Survey on Careers of Doctorate Holders – CDH», ο συνολικός αριθμός των διδακτόρων στη χώρα φτάνει στους 35.457, με το 38,9% να είναι γυναίκες.
Σε συντριπτικό ποσοστό 86,2% απέκτησαν πτυχίο σε ελληνικό πανεπιστήμιο και τα πιο δημοφιλή επιστημονικά πεδία είναι «Ιατρική και Επιστήμες Υγείας» (26,7%) και «Φυσικές Επιστήμες» (21,9%). Στο εξωτερικό, τα πρωτεία στο δυναμικό διδακτόρων διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ