Thumbnail
Για τη στάση της ΔΑΚΕ, των ΣΥΝΕΚ και του ΠΑΜΕ στις συνεδριάσεις του ΔΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε΄ ΕΛΜΕ

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ;

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ, ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

Συναδέλφισσες /συνάδελφοι,

μετά την κυβερνητική αλλαγή του Γενάρη έχουμε εισέλθει σε μια νέα πολιτική και συνδικαλιστική φάση. Από τη μια, βρίσκονται οι αυξανόμενες  πιέσεις της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.  για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων και από την άλλη, οι διαρκείς υποχωρήσεις της νέας κυβέρνησης.

Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να πάρει θέση απέναντι στις εξελίξεις με μόνο κριτήριο την προώθηση των θέσεων του κλάδου για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Καθοριστικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η  αναβάθμιση της λειτουργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων και των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ.

Αντίθετα, το μοντέλο του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού, που ταλανίζει τα σωματεία εδώ και χρόνια, επανέρχεται και τώρα, θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα «τι είδους συνδικαλιστικό κίνημα χρειαζόμαστε και επιδιώκουμε». Θα θέλαμε, λοιπόν, να επισημάνουμε κάποια στοιχεία ανάλογης στάσης από μέλη του Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ και των παρατάξεων που εκπροσωπούν. Στάση που, κατά τη γνώμη μας, όχι μόνο δε βοηθά στη λειτουργία του Δ.Σ. και του σωματείου, αλλά αποτελεί φρένο στην προετοιμασία των εκπαιδευτικών και την αγωνιστική ετοιμότητα του σωματείου απέναντι σε πολιτικές που βάλλουν εναντίον των αναγκών και δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης.

 Συγκεκριμένα:

Η ΔΑΚΕ, αφού το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε στο γνωστό ρόλο της κυβερνητικής παράταξης, μετά την κυβερνητική αλλαγή του Γενάρη, ασκεί «λελογισμένη αντιπολίτευση», εξακολουθώντας να στηρίζει μνημονιακές πολιτικές. Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να διαφοροποιηθεί, όταν αποδέχεται το πλαίσιο εντός του οποίου αποφασίζονται αυτές, δηλαδή, της συμμετοχής της χώρας, στους διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ); Έτσι, αρνήθηκε να τοποθετηθεί  για τη νέα δανειακή σύμβαση της 20 Φλεβάρη, η οποία και καθορίζει τις δυσμενείς εξελίξεις για τους εργαζόμενους.  Έδωσαν κάλυψη με την άρνησή τους να βγει ανακοίνωση καταδίκης φασιστικού ψηφοδελτίου στους συλλόγους των δασκάλων για το συνέδριο της ΔΟΕ στη Χρυσή Αυγή.

Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ, αφού έδωσε δείγμα «συνέπειας» στην εκλογή του προεδρείου της ΕΛΜΕ κατά το ήμισυ, περνά σε μια «νέα τακτική»: περιορίζει το ρόλο του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ σε όργανο αναπαραγωγής κειμένων και θέσεων της ΟΛΜΕ (όταν υπάρχουν), ενώ, παράλληλα, αμφισβητεί το ρόλο του να τοποθετείται στα ζητήματα και το οδηγεί σε «πάγωμα» της δράσης του. Ενδεικτικά, δε στήριξαν, ούτε καν με ομιλητή, όπως είχαν δεσμευτεί και συναποφασίσει στο Δ.Σ., την εκδήλωση της ΕΛΜΕ «για την κρίση και το χρέος» (13/3/2015). Αρνήθηκαν την υλοποίηση της απόφασης της συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ (12/3/2015)  για κινητοποίηση με τους γονείς σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα των σχολείων. Πρόσφατα (Δ.Σ. στις 19/5 και 2/6/2015), αρνήθηκαν  να εκδοθεί κείμενο σχετικά με την επερχόμενη νέα συμφωνία και τις πιέσεις Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ., όπως και παλιότερα (Δ.Σ. στις 3/3/2015) για τη δανειακή σύμβαση της 20ης Φλεβάρη - απόφαση που ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ (Γ.Σ. στις 12/3/2015). Στη συνάντηση των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα και των ΕΛΜΕ με τον προϊστάμενο διεύθυνσης δυτικής Θεσσαλονίκης (19/5/2015) τοποθετήθηκαν ως παράταξη (πρακτική της ΔΑΚΕ στις συναντήσεις με τις Διοικήσεις), υποστηρίζοντας ότι όλα τα ζητήματα είναι λυμένα και δεν υπάρχει λόγος συζήτησης. Έτσι,  αντιμετώπισαν τις αγωνίες των συναδέλφων για το που θα τοποθετηθούν μετά την επιστροφή τους και πότε! Την ίδια πρακτική ακολούθησαν και στο ζήτημα που τέθηκε από το Υπουργείο για την επιστροφή στη Δ.Ε. των συναδέλφων που μετατάχθηκαν πριν δυο χρόνια στην Π.Ε. με το «πιστόλι στον κρόταφο». Αρνήθηκαν να εκδοθεί κείμενο του Δ.Σ. (Δ.Σ. στις 19/5/2015) για το θέμα και στη σύσκεψη των ΕΛΜΕ (25/5/2015)  με τους ίδιους συναδέλφους, μίλησαν ως παράταξη για να προτείνουν «τίποτα», «στηρίζοντας» γενικά και αόριστα το κείμενο της ΟΛΜΕ. Και τα ΣΥΝΕΚ δεν  ενέκριναν όπως και η ΔΑΚΕ την καταδίκη του ψηφοδελτίου της Χρυσής Αυγής στις εκλογές για το συνέδριο της ΔΟΕ. Θεωρούμε αρνητική εξέλιξη μια τέτοια συμπεριφορά που εφορμάται από την πρόθεση  να μη θιγεί η νέα πολιτική ηγεσία. Αλίμονο, αν τα σωματεία λειτουργούν με αυτά τα κριτήρια!

Δυστυχώς, η επιλογή του ΠΑΜΕ να μη στηρίζει τη λειτουργία και τις αποφάσεις του Δ.Σ., προκρίνοντας αποκλειστικά, τις παραταξιακές και κομματικές του προτάσεις, δε βοηθά στην ανασυγκρότηση και την ουσιαστική λειτουργία του σωματείου. Και το ΠΑΜΕ δε συμμετείχε στη σημαντική εκδήλωση της ΕΛΜΕ για την «κρίση και το χρέος» (13/3/2015), ούτε με ομιλητή, όπως είχαν δεσμευτεί. Απέρριψαν (Δ.Σ. στις 31/3/21015), όπως και  ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ κινητοποίηση με τους γονείς, ενώ κάθε άλλο παρά βοήθησαν στην υλοποίηση της παράστασης «canteen» για τους συναδέλφους στη διαθεσιμότητα.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ (Δ.Σ. στις 2/6/2015) τέθηκε το θέμα των κινητοποιήσεων για την επερχόμενη νέα επώδυνη συμφωνία κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, προτείναμε συμμετοχή της ΕΛΜΕ στο συλλαλητήριο της 4/6 που ανακοίνωσε το ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες, ΒΙΟΜΕ κ.α. και, παράλληλα,  συλλαλητήριο στις 11/6 μαζί με άλλα σωματεία που έχουν ανάλογες αποφάσεις. Ως πλαίσιο προτείναμε τις αποφάσεις της Γ.Σ. της ΕΛΜΕ (Γ.Σ. στις 12/3/2015), των προηγούμενων Δ.Σ. (κινητοποιήσεις 11/2,  15/2 και 11/5/2015)  και της ΑΔΕΔΥ (κινητοποίηση 11/4/2015) σε μια προσπάθεια οι αποφάσεις των σωματείων να δώσουν το στίγμα και να ενώσουν όλους στην πράξη. Οι αποφάσεις αυτές δεν ψηφίστηκαν από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ ο οποίος επέμενε στην ψήφιση του πλαισίου της παράταξής του. Τα ΣΥΝΕΚ και η ΔΑΚΕ πρότειναν κάλεσμα γενικά στις συγκεντρώσεις, χωρίς συγκεκριμένο κάλεσμα της ΕΛΜΕ, ενώ το ΠΑΜΕ επέμενε πως η μόνη συμμετοχή που μπορεί να υπάρξει είναι στη δική του συγκέντρωση. Η έλλειψη συγκεκριμένης πρόσκλησης από την πλευρά του σωματείου, θεωρούμε πως αποδυναμώνει τη συμμετοχή των συναδέλφων και δεν συνάδει με το ρόλο του να συσπειρώνει και να ενώνει, ενώ η εμμονή στον παραταξιακό, κομματικό συνδικαλισμό δεν προωθεί τη δράση του κλάδου.

 Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών έχει θέσεις και αιτήματα που καθορίζονται από τις διαδικασίες του. Τα αιτήματα του 16ου συνέδριου της ΟΛΜΕ που επιβεβαιώθηκαν από μαζικές Γ.Σ. του κλάδου είναι σε ισχύ. Τα αιτήματα μας δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση και σε διαδικασία «κόψε ό,τι δε σε βολεύει», ανάλογα με την κυβέρνηση στην οποία πρόσκειται η μία ή η άλλη παράταξη ή ανάλογα με τις κομματικές και παραταξιακές επιλογές του καθένα. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να διαφυλάξει την αυτονομία του από τέτοιες λογικές, να ανασυγκροτηθεί και να αγωνιστεί για λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Έχουμε ανάγκη από πρωτοβάθμια σωματεία ζωντανά που συζητούν, αποφασίζουν, δρουν με συνέπεια και αρχές, προάγουν την πολιτική σκέψη, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη. Αυτή την κατεύθυνση, ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, κόντρα στην παρακμή του γεροντοκορισμού συνδικαλιστών που δρουν είτε στα πλαίσια του  παλαιοκομματικού συνδικαλισμού της ΔΑΚΕ, είτε του νεοκυβερνητικού των ΣΥΝΕΚ , αλλά και  του κομματικού του ΠΑΜΕ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πηγαίνετε διακοπές; Βγάλτε αυτές τις 5 συσκευές από την πρίζα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 5/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dimosioi-ypalliloi
Χειρότερες αμοιβές από τη Ρουμανία και τη Λιθουανία έχουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
Το 30,3% των εργαζομένων στην Ελλάδα αδυνατεί να προβλέψει το ύψος του εισοδήματός του τους επόμενους τρεις μήνες – ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από το...
Χειρότερες αμοιβές από τη Ρουμανία και τη Λιθουανία έχουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
Στραπατσάδα Κεφαλονιάς
Στραπατσάδα Κεφαλονιάς: Το εύκολο και αγαπημένο πιάτο
Η στραπατσάδα, γνωστή και ως καγιανάς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, είναι ένα παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα
Στραπατσάδα Κεφαλονιάς: Το εύκολο και αγαπημένο πιάτο