Το απρόοπτο είναι μέρος της ζωής. Μπορεί από κάποιες συγκυρίες να έχει τραγική κατάληξη για τον άνθρωπο. Η λίστα που ακολουθεί περιγράφει το τέλος δέκα διάσημων ή λιγότερο γνωστών ανθρώπων, που συνέβη είτε τυχαία, «εκεί που δεν το χωρά ο νους», είτε από δικά τους μικρά, καθημερινά λάθη.
Αττίλας
Ο θηριώδης Ούννος στρατηλάτης, ενώ ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη, πέθανε από ρινορραγία κατά τη διάρκεια του γαμήλιου γλεντιού, το 453, σε ηλικία 47 ετών. Όπως αναφέρει ο βυζαντινός ιστορικός Πρίσκος, ο Αττίλας γλεντοκοπούσε την πρώτη νύχτα ενός ακόμη γάμου του, όταν έπεσε σε λήθαργο από το πολύ πιοτό. Την ίδια στιγμή μάτωσε η μύτη του και πνίγηκε από το ίδιο του το αίμα.
Φράνσις Μπέικον
Ο βρετανός φιλόσοφος Φράνσις Μπέικον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Φραγκίσκος Βάκων, πέθανε από πνευμονία στις 9 Απριλίου 1626, σε ηλικία 65 ετών. Ο σύγχρονός του συγγραφέας Τζον Όμπρεϊ αναφέρει ότι η πνευμονία προκλήθηκε κατά τη διάρκεια ενός πειράματος μέσα στο καταχείμωνο, όταν ο πατέρας του εμπειρισμού γέμισε ένα κοτόπουλο με χιόνι για να δει αν το κρύο θα διατηρούσε το κρέας του. Λέγεται ότι το φάντασμα του κοτόπουλου στοιχειώνει ακόμα στο κοιμητήριο του Χάιγκεϊτ, όπου τάφηκε.
Αλέξανδρος της Ελλάδος
Ο νεαρός βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε από σηψαιμία στις 12 Οκτωβρίου 1920, σε μία κρίσιμη καμπή της νεοελληνικής ιστορίας. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε μόλυνση, η οποία προκλήθηκε από δάγκωμα ενός από τους δύο μακάκους, που είχε ως κατοικίδια στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου. Στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς ο Αλέξανδρος έκανε περίπατο στο βασιλικό κτήμα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο σκύλος του ενεπλάκη με μία από τις μαϊμούδες. Ενώ ο Αλέξανδρος προσπαθούσε να διαχωρίσει τα δύο ζώα, ο δεύτερος μακάκος του επιτέθηκε και τον δάγκωσε στο πόδι και τον κορμό. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα κι αφού είχαν μεσολαβήσει εφτά εγχειρήσεις, ο 27χρονος βασιλιάς υπέκυψε στην ασθένειά του. Είναι πολύ πιθανότερο ο Αλέξανδρος να είχε επιζήσει εάν είχε ακρωτηριαστεί, αλλά κανένας απ' τους ιατρούς δεν θέλησε να πάρει την ευθύνη για κάτι τέτοιο.
Φρανσουά Βατέλ
Ο Φρανσουά Βατέλ ήταν μάγειρας του γάλλου πρίγκηπα Λουδοβίκου Β’ των Βουρβώνων. Τον Απρίλιο του 1671 ο πρίγκηπας δεξιώθηκε τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΔ' και στο γεύμα παρακάθισαν περί τα 2000 άτομα. Ο Βατέλ, που είχε το γενικό πρόσταγμα, φρόντισε να γίνουν όλα στην εντέλεια, εκτός από τα ψάρια που καθυστερούσαν να έλθουν. Τότε, ο γάλλος σεφ, από υπερβολική ευθιξία και μη αντέχοντας την καταισχύνη ενός καθυστερημένου γεύματος, έβαλε τέρμα στη ζωή του. Το πτώμα του βρήκε ο βοηθός, που πήγε να τον ειδοποιήσει ότι τα ψάρια είχαν έρθει.
Τζακ Ντάνιελ
Ο διάσημος αμερικανός ποτοποιός Τζακ Ντάνιελ, ιδρυτής της γνωστής φίρμας ουίσκι Jack Daniel’s, έπεσε θύμα του οξύθυμου χαρακτήρα του. Μία ημέρα ξέχασε τον συνδυασμό του χρηματοκιβωτίου του και νευριασμένος το κλώτσησε. Τραυμάτισε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του, το τραύμα μολύνθηκε, προκαλώντας το θάνατό του στις 11 Οκτωβρίου 1911, σε ηλικία 62 ετών.
Ισιδώρα Ντάνκαν
Η αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, που έζησε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, θεωρείται η ιέρεια του μοντέρνου χορού. Η Ντάνκαν είχε ένα τραγικό τέλος σε ηλικία 50 ετών, όταν η εσάρπα της μπερδεύτηκε στη ρόδα του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε και τη στραγγάλισε. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ενός ανοιχτού «Αμιλκάρ», την είχε προειδοποιήσει να βγάλει την εσάρπα της, αλλά αυτή δεν τον άκουσε. Το παράξενο, όσο και θλιβερό περιστατικό, συνέβη στις 14 Σεπτεμβρίου 1927 στη Νίκαια της Γαλλίας.
Φρανσουά Φαμπέρ
Ο Φρανσουά Φαμπέρ από το Λουξεμβούργο ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ποδηλάτες των αρχών του 20ου αιώνα, ο πρώτος μη Γάλλος που κέρδισε τον Γύρο της Γαλλίας (1909). Στις 9 Μαΐου 1915 κι ενώ πολεμούσε στο δυτικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε ένα τηλεγράφημα, που τον πληροφορούσε ότι η γυναίκα του γέννησε κοριτσάκι. «Πέταξε» από τη χαρά του, τον είδε ένας γερμανός στρατιώτης και το έστειλε με μία σφαίρα στον άλλο κόσμο.
Άλαν Πίνκερτον
Ο σκωτσέζος Άλαν Πίνκερτον ήταν ένας από τους πρώτους ιδιωτικούς αστυνομικούς στον κόσμο, που διέπρεψε και ως κατάσκοπος στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο στο πλευρό των Βορείων. Το 1850 ίδρυσε την εταιρεία ντετέκτιβ «Pinkerton», η οποία μετά το θάνατό του απέκτησε κακό όνομα, επειδή χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την εργοδοσία για το «σπάσιμο» μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ. Ο Πίνκερτον πέθανε μάλλον άδοξα το 1884, σε ηλικία 65 ετών, όταν σκόνταψε στο πεζοδρόμιο, δάγκωσε τη γλώσσα του και πέθανε από σηψαιμία.
Πάπας Ιωάννης ΙΒ’
O Πάπας Ιωάννης ο 12ος καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Ρώμης και παρέμεινε επικεφαλής της Αγίας Έδρας για 9 χρόνια (955-964), σε νεαρή ηλικία (γ. 930/937). Δεν είχε καλή φήμη και χαρακτηρίστηκε άξεστος και ανήθικος από τους αντιπάλους του. Ένας από αυτούς, ο επίσκοπος και συγγραφέας Λιουτπράνδος της Κρεμόνας, έγραψε ότι ο Ιωάννης πέθανε κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης, στα περίχωρα της Ρώμης, είτε από αποπληξία, είτε από ξυλοδαρμό από τον σύζυγο της ερωμένης του.
Αισχύλος
Ο μεγάλος τραγωδός της αρχαιότητας έφυγε από τη ζωή το 456 π.Χ, σε ηλικία 67 ετών. Παρεπιδημούσε στη Γέλα της Σικελίας, όταν δέχτηκε μία χελώνα κατακέφαλα κι έμεινε στον τόπο. Την είχε ρίξει από ψηλά ένας αετός, προκειμένου να σπάσει το καβούκι της και στη συνέχεια να τη φάει. Προφανώς θεώρησε το κεφάλι τού ποιητή ως βράχο, σύμφωνα με τον ρωμαίο ιστορικό Βαλέριο Μάξιμο. Ένας άλλος ρωμαίος συγγραφέας, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, προσθέτει ότι ο Αισχύλος είχε βγει έξω από το σπίτι του για να αποφύγει μία προφητεία, που έλεγε ότι θα σκοτωθεί από ένα αντικείμενο που θα έπεφτε πάνω του.
Πηγή: Σαν σήμερα
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη