Thumbnail
Μάθετε ακόμη πώς να το αποθηκεύετε και να το συντηρείται σωστά, με σκοπό όχι μόνο να διατηρήσετε τη γεύση και την υφή του, αλλά πρωτίστως για να μπορείτε να το καταναλώσετε με ασφάλεια, χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας

Αντιμετωπίστε το συχνότερο πρόβλημα με το ξαναζεσταμένο ρύζι βήμα-βήμα σε έναν αναλυτικό οδηγό που υπόσχεται να έχετε στο πιάτο μας νόστιμο και αφράτο ρύζι σαν να βγήκε μόλις από την κατσαρόλα.

Μάθετε ακόμη πώς να το αποθηκεύετε και να το συντηρείται σωστά, με σκοπό όχι μόνο να διατηρήσετε τη γεύση και την υφή του, αλλά πρωτίστως για να μπορείτε να το καταναλώσετε με ασφάλεια, χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Είναι ασφαλές να το ξαναζεστάνουμε;
Υπό προϋποθέσεις. Όπως ακριβώς ισχύει για τα περισσότερα τρόφιμα, ο σωστός τρόπος αποθήκευσης και συντήρησης εξασφαλίζει την ασφαλή κατανάλωσή τους μετά το μαγείρεμα.

Αναλυτικότερα και συγκεκριμένα για το ρύζι, φροντίζουμε να ακολουθούμε τα παρακάτω:

 – Μαθαίνουμε για την επικίνδυνη ζώνη: Επικίνδυνη ζώνη αποκαλούν οι επιστήμονες τροφίμων τις τιμές της θερμοκρασίας μεταξύ 5° C και 60° C, στις οποίες τα βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο περιβάλλον ανάπτυξης. Φροντίζουμε να μην αφήνουμε το μαγειρεμένο ρύζι εκτός ψυγείου (δηλαδή σε θερμοκρασίες εντός της επικίνδυνης ζώνης) για περισσότερο από 2 ώρες. Σε περίπτωση που μείνει για πάνω από 2 ώρες εκτεθειμένο σε θερμοκρασία δωματίου, αποφύγετε να το καταναλώσετε.
– Ασφαλής αποθήκευση: Χρησιμοποιούμε δοχεία τροφίμων που σφραγίζουν τον αέρα. Η καλύτερη πρακτική για ασφαλή αποθήκευση είναι να χωρίσουμε το ρύζι σε μικρότερες μερίδες και μάλιστα να το βάλουμε στο ψυγείο όσο είναι ακόμα καυτό από το μαγείρεμα (ώστε η θερμοκρασία του να μην ανήκει στην επικίνδυνη ζώνη).
– Χρονικό διάστημα συντήρησης: Έχουμε στο νου μας πως το ρύζι αντέχει στο ψυγείο για 3-4 ημέρες και στην κατάψυξη για 3-4 μήνες.

Ξαναζεσταίνοντας το ρύζι με τον σωστό τρόπο
Εφόσον γνωρίζουμε να το αποθηκεύουμε με ασφάλεια, πώς μπορούμε στη συνέχεια να το ζεστάνουμε χωρίς αυτό να χάσει την ποιότητα στην υφή και τη γεύση του; Το συνηθέστερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθώς ξαναζεσταίνουμε το αγαπημένο μας ριζότο ή πιλάφι, είναι ο κίνδυνος να στεγνώσει. Για να αποφύγουμε την απώλεια της υγρασίας, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα. Ας δούμε παρακάτω τον τρόπο να το ζεστάνουμε σωστά, στα μικροκύματα, στην κατσαρόλα και στο τηγάνι αναλύοντας τη διαδικασία βήμα-βήμα.

Tip
Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε η θερμοκρασία του ρυζιού να φτάσει στους 75 ° C ώστε να μπορούμε να το καταναλώσουμε με ασφάλεια.

Στα μικροκύματα
Μπορούμε να ξαναζεστάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων τόσο το κατεψυγμένο ρύζι όσο και εκείνο που έχουμε αποθηκεύσει στη συντήρηση.

Για το ρύζι που έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο:
1. Βάλτε το σε ένα μπολ για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων και προσθέστε 1-2 κουτ. σούπας νερό για κάθε κούπα ρύζι.
2. Καλύψτε το μπολ με καπάκι κατάλληλο για χρήση στα μικροκύματα και ζεστάνετε το φαγητό για 3-4 λεπτά.

Για το κατεψυγμένο ρύζι:
1. Προσθέστε στο μπολ 1-2 κουτ. σούπας νερό για κάθε κούπα ρύζι
2. Καλύψτε το μπολ με νωπό χαρτί κουζίνας και ζεστάνετε το φαγητό για 1-3 λεπτά σε ψηλή θερμοκρασία. Βγάλτε το ρύζι από τα μικροκύματα, ανακατέψτε το καλά και βάλτε το ξανά να ζεσταθεί για 1-3 λεπτά. Πριν σερβίρετε, ανακατέψτε το ξανά.

Στην κατσαρόλα
1. Μεταφέρετε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με καπάκι και προσθέστε 1-2 κουτ. σούπας βούτυρο ή λάδι.
2. Για κάθε φλιτζάνι ρύζι, προσθέστε επιπλέον 1-2 κουτ. σούπας νερό. Ζεστάνετε το ρύζι σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρει μια βράση. Στο διάστημα αυτό καλύψτε την κατσαρόλα ανακατεύοντας περιστασιακά.

Στο τηγάνι
Μεταφέρετε το ρύζι σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο λάδι, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς, ώστε το ρύζι να καλυφθεί ομοιόμορφα με το λάδι και να ζεσταθεί καλά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Μητσοτάκης: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Χρειάζονται περισσότεροι πόροι από την Ε.Ε.
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Χρειάζονται περισσότεροι πόροι από την Ε.Ε. για τις χώρες στην αιχμή του δόρατος
Μητσοτάκης: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Χρειάζονται περισσότεροι πόροι από την Ε.Ε.
garifalia
Οικογένεια της Γαρυφαλλιάς: «Δωρίσαμε τα όργανα για να συνεχίζει να χτυπάει η καρδούλα της»
Η απόφαση της οικογένειας της Γαρυφαλλιάς που πέθανε μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στην Πάτρα
Οικογένεια της Γαρυφαλλιάς: «Δωρίσαμε τα όργανα για να συνεχίζει να χτυπάει η καρδούλα της»
paidikos_252863_121098.jpg
Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις: «Κακόγουστο αστείο η παρέμβαση της κυβέρνησης στο νηπιαγωγείο»
«Το νέο πολυδιαφημιζόμενο από το 2021 πιλοτικό πρόγραμμα της ΝΔ, που αφορά την πρόληψη/ ή και την ελαχιστοποίηση των περιορισμών που εμφανίζουν ή...
Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις: «Κακόγουστο αστείο η παρέμβαση της κυβέρνησης στο νηπιαγωγείο»