Την έναρξη πολλαπλών συνεργασιών και την αναβάθμιση διμερών σχέσεων της Ελλάδας και της Κίνας σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας, σηματοδοτεί η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25-10-16, μεταξύ του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xu Jianpei.
Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία ημερίδας για την Ευρω-Ασιατική Συνεργασία (ASEM) με θέμα: Επιστήμη, Τεχνολογία και Καινοτομία για την Αειφόρο Ανάπτυξη, όπου η Ελλάδα ορίσθηκε ως κόμβος του ASEM για την Ευρώπη.
Ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, καθηγητής Κώστας Φωτάκης ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ανέφερε: «Η σημερινή εκδήλωση εκφράζει την επιλογή της ελληνικής Κυβέρνησης να αποτελέσει η χώρα πόλο στήριξης για την ευρω-ασιατική συνεργασία σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας με την ίδρυση γραφείου ASEM στην Αθήνα σε συνεργασία με την πόλη του Πεκίνου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πολύπλευρες συνεργασίες που προωθεί το ASEM θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στο πλαίσιο της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και χωρών της νοτιανατολικής Ασίας».
Κατά τη συνάντηση του κ. Φωτάκη με την αντιπροσωπεία της Κίνας, συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση κοινών ερευνητικών δράσεων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Επιστημονικού - Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή της Αττικής για τη διευκόλυνση πρωτοβουλιών μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών φορέων και καινοτόμων επιχειρήσεων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η δυνατότητα ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών στους τομείς της Πληροφορικής, της Θαλάσσιας Τεχνολογίας, της Αγροδιατροφής, της Τεχνολογίας Θερμοκηπίων και των Τεχνολογιών διαμόρφωσης Ακτών και Λιμένων. Επίσης εξετάσθηκε η ανάπτυξη Ερευνητικού Κέντρου-Παρατηρητηρίου με την υποστήριξη της Κίνας για τη συλλογή δεδομένων σεισμολογικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Τέλος συμφωνήθηκε η ανάπτυξη μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας με τίτλο «Πολιτισμός, Πολιτισμική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία» στην οποία θα συμπεριληφθεί και η οργάνωση έκθεσης για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία σε πόλεις της Κίνας, το 2017, έτος το οποίο έχει ανακηρυχθεί Έτος Φιλίας Ελλάδας-Κίνας. Επίσης θα μεταφερθεί η τεχνογνωσία προηγμένων τεχνικών συντήρησης σε μουσεία της Κίνας.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή έρχεται να επισφραγίσει συζητήσεις και συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο Ιούλιο στην Κίνα, κατά την επίσκεψη της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη