Thumbnail
1ο Γυμνάσιο θηλέων Πειραιά

Mαθήτριες του Ραλλείου γυμνασίου θηλέων Πειραιά , στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας της γ΄γυμνασίου , σχημάτισαν μικρές ομάδες και πραγματοποίησαν 5 πειραματικές έρευνες με  θέματα :

Έρευνα- πείραμα 1ο  :  «Με ποιο τρόπο η «πράσινη» ταράτσα , επηρεάζει τις  τιμές της θερμοκρασίας στο εσωτερικό μιας κατοικίας;»  

Οι κήποι στην οροφή των κατοικιών  μειώνουν την εσωτερική θερμοκρασία των δωματίων του κτιρίου; Μπορεί ένας κήπος στον τελευταίο όροφο να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και να μειώσει τον λογαριασμό της ,διατηρώντας  «δροσερή»  την εσωτερική θερμοκρασία σε καυτές ηλιόλουστες ημέρες;  

Η 4-μελής ομάδα των μαθητριών προχώρησε  στη  κατασκευή δύο μοντέλων σπιτιών (από κουτιά παπουτσιών) ,  ένα με  κήπο στον τελευταίο όροφο και ένα χωρίς  και στη συνέχεια σύγκρινε,  πόσο μεταβάλλεται  η θερμοκρασία το εσωτερικό των σπιτιών στη περίπτωση μιας ηλιόλουστης μέρας.

Έρευνα- πείραμα 2ο :   «Πόσο βάρος αντέχουν τα διαφορετικά είδη ξύλων  ( κόντρα πλακέ-νοβοπάν – γυψοσανίδα ) ;»

Η σωστή και πλήρης αξιοποίηση του ξύλου απαιτεί τη δυνατότητα αναγνώρισης των ιδιοτήτων του (φυσικών, χημικών, μηχανικών), της δομής του και της συμπεριφοράς του στα διάφορα στάδια μηχανικής κατεργασίας. Το ξύλο στις περισσότερες κατασκευές που συναντάμε γύρω µας φορτίζεται κυρίως µε δυνάμεις που προκαλούν κάμψη . Η αντοχή σε κάμψη, και ειδικότερα σε στατική κάμψη, είναι η σπουδαιότερη µηχανική ιδιότητα του ξύλου. Για την εκτίμηση της μηχανικής αντοχής και συνεπώς της καταλληλότητας του ξύλου για συγκεκριμένη εφαρμογή, χρειάζεται η γνώση των σημαντικότερων μηχανικών αντοχών του ξύλου.

Η ομάδα των μαθητριών  επέλεξε τρία είδη ξυλείας και με την βοήθεια σχολικών βιβλίων ως φορτίο , δοκίμασε το πόσο βάρος αντέχουν , εφαρμόζοντας  το φορτίο στο κέντρο τους , μέχρι να προκληθεί θραύση του κάθε ξύλου.

 Έρευνα- πείραμα 3ο :   «Ο αριθμός των κερμάτων , στο σχηματισμό μιας μπαταρίας κερμάτων , πως επηρεάζει τις τιμές της ηλεκτρικής τάσης που παράγεται;» (ατομική έρευνα)

Οι μπαταρίες ήταν ένας από τους πρώτους τρόπους κατασκευής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Alessandro Volta ανακάλυψε την πρώτη ηλεκτρική μπαταρία το 1800. Έκανε μια γιγαντιαία στοίβα εναλλασσόμενων στρωμάτων ψευδαργύρου, χαρτιού που χύνεται στο αλμυρό νερό και ασήμι. Αυτός ο πρώιμος σχεδιασμός για μια μπαταρία έγινε γνωστός ως βολταϊκός σωρός.

Η μαθήτρια δοκίμασε  την  δική της  έκδοση του βολταϊκού σωρού χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς τύπους μετάλλων , τα νομίσματα των 50 λεπτών  του ευρώ και μεταλλικές ροδέλες . Δημιούργησα ένα διάλυμα αλατόνερου  (ηλεκτρολύτη) και  σχηματίζοντας 3 διαφορετικούς σωρούς,  κερμάτων – ριζόχατρου διαποτισμένου με αλατόνερο και των μεταλλικών ροδελών,   υπολόγισε με την βοήθεια βολτόμετρου την τάση που παράγει κάθε σωρός.

Έρευνα- πείραμα 4ο :   «Με ποιο τρόπο το είδος του ρυθμού της μουσικής  ,  επιδρά στη μεταβολή του καρδιακού παλμού;»

Η μουσική είναι μόνο μία από τις πολλές τεχνικές που έχουν προωθηθεί για τη θεραπεία του νου και του σώματος. Στην αρχαία Ελλάδα, η μουσική χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει το στρες, να προάγει τον ύπνο και να καταπραΰνει τον πόνο. Από το 1980, οι ερευνητές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επιπτώσεις της μουσικής στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι περισσότεροι έχουν εξετάσει μεμονωμένες μεταβλητές, όπως αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό ή τη ροή αίματος μέσω των αρτηριών. 
Η 3-μελής ομάδα των μαθητριών  , με αφορμή τα παραπάνω επέλεξε 3 μουσικά  κομμάτια με αργό  – μεσαίο και γρήγορο  ρυθμό και  θέλησε να μελετήσει αν πράγματι , επιδρά στη μεταβολή του καρδιακού παλμού.  Η μέτρηση έγινε σε κάθε μέλος της ομάδας τους  ξεχωριστά για κάθε είδος ρυθμού.

Έρευνα- πείραμα 5ο: «Πως το χρώμα της μπλούζας , επηρεάζει την ποσότητα της θερμικής ακτινοβολίας που απορροφά , από το φως του ήλιου;»

Στην καθημερινή μας ζωή είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιο χρώμα ενδυμάτων απορροφά τη λιγότερη θερμική ακτινοβολία καθώς μας βοηθά να ντυνόμαστε κατάλληλα με τις καιρικές συνθήκες της κάθε εποχής. Στο πείραμα τους οι 3 μαθήτριες χρησιμοποίησαν  3 μπλούζες ιδίου μεγέθους και σύνθεσης , αλλά διαφορετικού χρώματος και θέλησαν  να διαπιστώσουν αν  η έκθεσή  τους στον ήλιο , επηρεάζει την θερμική ακτινοβολία που απορροφούν , με την χρήση θερμομέτρων , καταγράφοντας την αύξηση της τιμής της θερμοκρασίας που συμβαίνει σε 30΄.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παδα
ΤΑΥΦΕ-ΠΑΔΑ: Με σημαντικές παρουσίες και παρεμβάσεις η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας
«Σηματοδοτώντας την έναρξη σύμπραξης ανάμεσα σε έναν ιστορικό ασφαλιστικό οργανισμό και ένα Πανεπιστήμιο που διαγράφει συνεχή ανοδική πορεία στον...
ΤΑΥΦΕ-ΠΑΔΑ: Με σημαντικές παρουσίες και παρεμβάσεις η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργείο Παιδείας: Οι διορισμοί ολοκληρώνονται τον Αύγουστο – Σειρά θα πάρουν οι αναπληρωτές
Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με την ΟΛΜΕ
Υπουργείο Παιδείας: Οι διορισμοί ολοκληρώνονται τον Αύγουστο – Σειρά θα πάρουν οι αναπληρωτές
Διακρότημα - Πανεπιστήμιο Νεάπολις
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και τα Φροντιστήρια Διακρότημα Ανακοινώνουν Στρατηγική Συνεργασία
Η ανακοίνωση για τη συνεργασία από τον Θεόδωρο Καλαϊτζίδη, Πρόεδρο του Ομίλου Φ.Μ.Ε ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ και Διευθυντή Σπουδών ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ Πειραιά
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και τα Φροντιστήρια Διακρότημα Ανακοινώνουν Στρατηγική Συνεργασία